Jul 2020
NPTSČPS
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Slovenci z visokimi cilji v Čunovem

Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Potem ko je v začetku junija zaradi previsoke vode odpadlo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Bratislavi, ga bodo prireditelji v Čunovem blizu slovaške prestolnice izpeljali ta konec tedna. Obeti so dobri, prav tako pa visoko merijo tudi slovenski tekmovalci, ki jih bo na Slovaškem skupaj kar 15.

Slovensko reprezentanco bodo na Slovaškem zastopali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Simon Hočevar, kajakašice Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj, ki se bo preizkusila tudi v C-1, ter tri posadke v kanuju dvosedu Sašo Taljat/Luka Božič, Luka Slapšak in Urban Jarc ter Anže in Jure Janežič.

Slednja sta si mesto v izbrani vrsti priborila po tem, ko je zaradi težav s poškodbo kolena nastop v C-2 moral odpovedati Hočevar. Namesto njega in Kralja bosta tako slovenske barve med dvojci zastopala tudi brata Janežič. Nekaj težav z zdravjem ima tudi Kauzer (s četrtim mestom je postavil najboljšo slovensko uvrstitev na lanskem EP v Nottinghamu), ki je moral zaradi vnetega uhlja k zdravniku, a bo do tekme nared.

Kljub tem težavam pa cilji ostajajo visoki. "Na tem ponovljenem EP so cilji zelo podobni, kot smo jih imeli v začetku sezone oziroma pred prvotno načrtovanim prvenstvom: poseči po čim višjih uvrstitvah z našimi najboljšimi tekmovalci. Ker je zdaj EP blizu svetovnega prvenstva v Tacnu, so cilji mogoče še...


Evropsko zlato za kajakašice, kanuistom srebro

V moštvenih preizkušnjah slalomskega evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane, ki ga gosti nemški Markkleeberg, sta za veselje v slovenskem taboru poskrbeli ekipi mlajših članov in članic. V ženski konkurenci so se naslova evropskih prvakinj veselile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Slapšak, med kanuisti pa so Benjamin Savšek, Jure Lenarčič in Anže Berčič osvojili srebrno kolajno.

Za pravo navdušenje vseh članov slovenske ekipe so v Markkleebergu, kraju v bližini Leipziga, poskrbele kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Slapšak, ki so z neverjetno finalno vožnjo prišle do naslova evropskih prvakinj. Drugouvrščene domačinke so Slovenke, ki so pred prvenstvom skupaj moštvene vožnje na treningu odpeljale le dvakrat, prehitele za skoraj štiri sekunde. Veselje ob koncu tekme je bilo neizmerno, prav tako pa ni manjkal niti tradicionalni kopalni obred nosilcev kolajn. Poleg dveh nekdanjih svetovnih mladinskih prvakinj v slalomu, Urše Kragelj (leta 2006) in Eve Terčelj (leta 2008), je zlato priveslala tudi Nina Slapšak, ki je bila po tekmi presrečna: »Nič nisem pričakovala, sem pa upala, da se bomo uvrstile na eno izmed prvih treh mest. Tako da je to zelo prijetno presenečenje. Zdi se mi, da smo v drugo štartale zelo sproščeno. Sama sem bila na začetku sicer malo manj skoncentrirana, ampak sem se potem zaradi tega še bolj potrudila.« Tretje mesto so osvojile Avstrijke.

Po lanski zlati kolajni...


Bron za Evo Terčelj

Zadnji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v Nemčiji je po izvrstnih uvrstitvah v polfinalu na koncu do kolajne priveslala le Eva Terčelj. Nekdanja mladinska svetovna prvakinja in zlata z ekipne tekme je tokrat osvojila bronasto kolajno. V finalih je nastopilo šest slovenskih čolnov.

Slovenska kajakaška reprezentanca bi si v sobotnem delu prvenstva najverjetneje želela, da bi se prvenstvo zaključilo kar po polfinalih. Kajakašica Eva Terčelj je bila namreč razred zase v kategoriji mladink, Simon Brus je bil med kajakaši tretji, v kategoriji dvojcev sta bila med mlajšimi člani najhitrejša Luka Božič in Sašo Taljat. Prav tako je bil prvi kanuist Benjamin Savšek, kajakašica Urša Kragelj je bila druga, nastop v finalu dvojcev pa sta si nekoliko presenetljivo, a nič manj zasluženo priveslala tudi mladinca Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

A žal se stvari v finalih niso odvijale po pričakovanjih slovenske ekipe in navijačev, ki so pripotovali v Markkleeberg. Do kolajne je namreč prišla le Eva Terčelj. Tudi v drugo je bila na progi daleč najhitrejša, a se ji je v zadnjem delu proge primerila velika napaka, ki ji je vzela vsaj pet sekund. Zaradi te napake bi skoraj ostala brez kolajne, a vrhunski zgornji del proge ji je le zagotovil bron. Razočaranje po tekmi je bilo veliko. »Malce sem se že pomirila. Razočarana sem, ker sem s progo opravila odlično vse do predzadnjih protitočnih vrat. Še sama ne...


Terčeljeva in Božič-Taljat drugi v kvalifikacijah

V kvalifikacijah evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane je odlično nastopila kajakašica Eva Terčelj, ki je bila druga. Poleg nje so si sobotni polfinale v mladinski konkurenci priveslali še kajakaša Simon Brus in Nejc Rusjan ter dvojec Žnidaršič-Žganjar. Med mlajšimi člani sta drugo mesto osvojila tudi Luka Božič in Sašo Taljat. V polfinalu bodo veslali še kajakaš Martin Albreht, kajakašici Urša Kragelj in Nina Slapšak ter kanuista Benjamin Savšek in Anže Berčič.
 
Za najboljši mladinski rezultat dneva je na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v nemškem Markkleebergu poskrbela tretjeuvrščena z letošnjega svetovnega mladinskega prvenstva Eva Terčelj, ki je bila druga. Ljubljančanka je zaostala le za Avstrijko, katere oče je Slovenec, Viktorio Wolffhardt. »S prvo vožnjo sem zadovoljna, saj je bila tehnično dobro odpeljana. Sicer nisem veslala na vso moč, ampak bolj z občutkom, tako da so se stvari lepo zložile. V drugo sem želela bolj napadati, ampak se ni izteklo najbolje. Zalomilo se je že v zgornjem delu proge in ker sem po prvem teku vedela, da sem že v polfinalu, sem se v drugem delu proge praktično le spustila,« je ocenila kvalifikacijska nastopa Eva Terčelj. Glede na prikazano se za uvrstitev v finale ne boji: »S tako vožnjo, kakršna je bila prva, ne bi smela imeti težav.« Ob tem tudi dodaja, da si želi voženj brez kazenskih sekund. Preostali dekleti...


Leban in Kuk peta na 500 m

Slovenska dvojica Rok Kuk in Lovro Leban si je drugi dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah priveslala peto mesto na 500 metrski razdalji. To je bila edina slovenska uvrstitev v A finale. V B finalu so na 500m nastopili še Anja Osterman in Tilen Vidovič med mladinci ter Tea Kralj med mlajšimi članicami.
 
Medtem, ko sta si Lovro in Rok v tekmi na 1000 m uvrstitev v A finale zagotovila neposredno z zmago v kvalifikacijski skupini, sta si na pol krajši razdalji mesto v A finalu morala zagotoviti z nastopom v polfinalu. Z drugim mestom v polfinalu sta to tudi zanesljivo storila. Žal v tekmi za kolajne ni šlo vse po načrtu. Za 65 stotink sta zaostala za kolajno in se uvrstila na peto mesto. Slavila je portugalska dvojica Pinento – Ribeiro.  Preostali slovenski nastopi v B finalih so se končali z uvrstitvami v sredino uvrščenih. Anja Osterman je osvojila 5. mesto, kar je v končni razvrstitvi pomenilo 14. mesto, Tea Kralj in Tilen Vidovič pa sta bila mesto slabša, ob koncu na 15. Mestu.
 
V tekmi na 200m sta se Tea Kralj in Anja Osterman uvrstili v B finale, medtem ko je bil Tilen Vidovič v polfinalu prepočasen za uvrstitev v nadaljne tekmovanje. Tim Kolar je izpadel že v kvalifikacijah.
 
Slovenski del ekipe sedaj z nestrpnostjo čaka na nedeljo, zadnji dan prvenstva, ko bosta v A finalu nastopila Lovro Leban in Rok Kuk.
 
Rezultati:

Pred kajakaši in kanuisti nori mesec tekmovanj

Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Kajakaško zvezo Slovenije čaka v prihodnjem mesecu in pol sila pester program tekmovanj. Vrhunca bosta evropsko prvenstvo v slalomu v Bratislavi sredi avgusta in svetovno prvenstvo v Tacnu sredi septembra.

Uvod v 'nori' mesec, kot ga je poimenoval direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, je bilo evropsko mladinsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Moskvi, od koder sta se Lovro Leban in Rok Kuk vrnila s srebrnima medaljama, naslednje veliko tekmovanje pa reprezentanco čaka od 13. do 15. avgusta, ko bodo v Bratislavi skušali izpeljati prvenstvo, ki je zaradi previsoke vode odpadlo junija.

Slovensko reprezentanco bodo na Slovaškem zastopali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Simeon Hočevar, kajakašice Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj, ki se bo preizkusila tudi v C-1, ter tri posadke v kanuju dvosedu Taljat - Božič, Slapšak - Jarc in Hočevar - Kralj.

Najvišja pričakovanja pred evropskim prvenstvom ima aktualni svetovni prvak iz Seu d'Urgella 2009 Peter Kauzer. "Glede na to, da sem letos formo tempiral za svetovno prvenstvo v Tacnu, mi je prestavitev evropskega prvenstva na avgust kar prav prišla. Zdaj imam v enem mesecu dve veliki tekmovanji in prav rad bi v svojo zbirko medalj dodal še kakšno iz evropskega prvenstva," pravi Kauzer, ki je lani na EP v Nottinghamu osvojil četrto mesto, leta 2006 pa se je prav na...


Leban in Kuk neposredno v finale

Lovro Leban in Rok Kuk sta se na 1000 metrski razdalji na evropskem prvenstvu mlajših članov z zmago v kvalifikacijski skupini neposredno uvrstila v nedeljski finale. Uspešna sta bila tudi v kvalifikacijah na 500m, kjer pa bosta morala do finala preko polfinalne tekme.

Zaradi zapletov na meji so slovenski kajakaši na evropskem mladinskem in U23 prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Moskvi ostali brez svojih čolnov. V dveh dneh so si preko drugih ekip in organizatorjev uspeli zagotoviti čolne za nastop, ki pa niso niti približno taki, na kakršne so navajeni. Lovro Leban in Rok Kuk sta na 1000 m nastopila v enem od starejših modelov portugalskega proizvajalca, na 500m pa sta nastopala v poljskem čolnu. Kljub temu sta na daljši razdalji pokazala, da sta na prvenstvu izvrstno pripravljena. Z zmago v svoji kvalifikacijski skupini sta se neposredno uvrstila v finale. Preko kvalifikacij sta se prebila tudi na 500m, tu sicer nekoliko manj zanesljivo, saj sta dosegla v svoji skupini tretji čas. Jutri ju čaka nastop v polfinalu.

Drugi slovenski tekmovalci, ki so nastopili prvi dan so bili manj uspešni. V nadaljnje tekmovanje se je uspela uvrstiti le še Anja Osterman na 500m,  medtem ko so ostali na 1000m tekmovanje zaključili v kvalifikacijah.

Lovro Leban je bil z rezultatom zadovoljen: »Po vseh zapletih s čolni sva bila pred tekmo kar precej živčna. Glede na to, da ne nastopava s svojim čolnov je vse skupaj kar dobro izpadlo....


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam