Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Sprinterji ta vikend na Češkem

Od petka do nedelje bodo češke Račice gostile drugo tekmo svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah v sezoni 2011. Na Češkem bo nastopilo šest slovenskih tekmovalcev, zaradi poškodbe pa bo manjkala najboljša slovenska sprinterka Špela Ponomarenko Janić.

Lovro Leban, Rok Kuk, Jernej Župančič Regent in Jošt Zakrajšek so v tej sezoni že nastopili na prvi tekmi svetovnega pokala v Poznanju. Dvojec Leban-Kuk je dosegel najboljši slovenski uvrstitvi, saj je na 500-metrski razdalji tekmo končal na petem mestu, na enkrat daljši razdalji, ki je tudi olimpijska, pa je bil osmi. Enak rezultat je na 1000 metrov zasedel tudi kajakaš Jernej Župančič Regent. Jošt Zakrajšek je deveto mesto zasedel na pet kilometrski razdalji. Vsi bodo nastopili tudi na tekmi v Račicah. »S prvo tekmo svetovnega pokala sva odprla sezono, vendar nisva bila najbolj zadovoljna, saj sva želela več. Sezona je še dolga in upam, da bomo prišli do dna najinih težav. Sposobna sva veliko več, kot sva prikazala na začetku, v Račice pa greva z optimizmom in upanjem, da se bo prvič v sezoni vse 'poklopilo', kot se je že kar nekajkrat v preteklosti. Lani sva na dveh svetovnih pokalih osvojila kolajno, morda letos ne bo tako, ampak glavni cilj sezone je svetovno prvenstvo. Upam, da bova takrat v pravi formi, ne tako kot lani, ko je najina fizična pripravljenost padala s koncem sezone. Upam, da se bo letos to obrnilo,« je pred drugo tekmo svetovnega pokala povedal...


Župančič Regent za konec dvanajsti

Zadnji dan druge tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah je najboljši slovenski rezultat dosegel Jernej Župančič Regent, ki je na 5000-metrski razdalji zasedel dvanajsto mesto. Na isti razdalji je bil Jošt Zakrajšek 18., Lovro Leban in Rok Kuk pa sta na 500 metrov zasedla končno 17. mesto.

Zadnji dan druge tekme svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah, ki od petka poteka v čeških Račicah, so nastopili štirje Slovenci. Najboljši rezultat dneva je postavil Jernej Župančič Regent, ki je bil na najdaljši, 5000-metrski, razdalji dvanajsti. Na 5000 metrov je tekmoval tudi Jošt Zakrajšek, ki pa je bil 18. Zmagal je Portugalec Fernando Pimenta, drugi je bil Kanadčan Adam Van Koverden, tretji pa Italijan Maximilian Benassi.

V konkurenci kajakaških dvojcev sta v finalu B na 500 metrov nastopila Lovro Leban in Rok Kuk, ki sta bila v tem finalu osma, tekmovanje pa sta končala na skupno 17. mestu. V finalu A sta zmagala Belorusa Raman Piartušenka in Vadzim Makhneu, druga sta bila Francoza Vincent Lecrubier in Phillipe Colin, tretja pa Nemca Kostja Stroinski in Hendrik Bertz.

V finalu C na 500 metrov je nastopil Jošt Zakrajšek, ki pa je s šestim časom, zasedel končno 24. mesto.  Najhitrejši na, sicer neolimpijski, 500-metrski razdalji je bil Šved Anders Gustafsson, drugi je bil Danec Rene Holten Poulsen, tretji pa Slovak Peter Gelle.

Danes so se v finalih merili tudi tekmovalci na 200-metrski...


Slalomisti za mesta v ekipi

Pred slalomisti na divjih vodah sta dva precej stresna vikenda, saj jih čakata izbirni tekmi za sestavo reprezentance. Prva bo že ta vikend v Tacnu, druga pa prihodnji vikend v Solkanu. Mesta v ekipi imajo - po zaslugi izvrstnih rezultatov v lanski sezoni - že zagotovljena Peter Kauzer, Jure Meglič in Urša Kragelj.

Slalomiste prihajajoči vikend v Tacnu na močni mednarodni tekmi, ki bo štela tudi za točke ICF, čaka prvi del izbirnih tekem za sestavo članske reprezentance, ki bo nastopala na evropskem prvenstvu v Španiji (8.-12. junij) in nato na tekmah svetovnega pokala. Na evropskem prvenstvu bodo nastopili po trije najboljši iz vsake kategorije, medtem ko ima na tekmah svetovnega pokala pravico nastopa pet slovenskih kanuistov, štirje kajakaši, kanuistka ter po trije dvojci in kajakašice. Peter Kauzer, ki ima po zaslugi lanskega naslova evropskega prvaka mesto v ekipi zagotovljeno, je v tej sezoni že nastopil na kar nekaj močnih mednarodnih tekmah. Februarja je v Avstraliji zasedel tretje mesto, na zadnjih tekmah v slovaškem Liptovskem Mikulašu pa je zasedel drugo in deseto mesto. »Malo se še lovim. Počasi sicer dobivam prave občutke v čolnu, tudi počutim se dobro. Prvi večji cilj bo evropsko prvenstvo v Španiji, tako da tempiram formo na to tekmo, ne pa za izbirne tekme in pretekle tekme, ki so bile v Solkanu in Liptovskem Mikulašu. Izbirne tekme je treba vzeti kot trening in priprave na evropsko prvenstvo ter nato za tekme...


Brus tik za svetovnima prvakoma

V kvalifikacijah slalomske tekme za točke ICF, ki ta vikend poteka v Tacnu, so trije slovenski čolni končali na drugem mestu. Med kanuisti je bil drugi Benjamin Savšek, med dvojci Primorca Luka Božič in Sašo Taljat, med kajakaši pa Peter Kauzer. Tretje mesto v konkurenci kajakašev je zasedel mladi Simon Brus.

Na močni mednarodni tekmi v Tacnu, ki je obenem tudi prva izbirna tekma za sestavo slalomske reprezentance, nobenemu slovenskemu predstavniku ni uspelo sobotnih kvalifikacij končati na prvem mestu, so pa trije čolni končali na drugem mestu. Z nekaj več kot dvema sekundama zaostanka za svetovnim prvakom Danielejem Molmentijem je med kajakaši Peter Kauzer zasedel drugo mesto. Na tretje mesto pa se je uvrstil sedemnajstletni Simon Brus, ki je v letošnji sezoni še mladinec, in si s tem že priveslal lepo izhodišče pred naslednjimi izbirnimi tekmami. V reprezentanco sta na podlagi lanskih uspehov že uvrščena Peter Kauzer in Jure Meglič, v svetovnem pokalu pa imajo pravico nastopa štirje slovenski kajakaši. »Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljen, saj je to prva izbirna tekma letos. Pokazal sem to, kar znam. V zgornjem delu proge sem sicer imel nekaj malega težav, ker me je na zapornici zaustavila voda. Jutri pa bom poskusil ponoviti današnji dan,« je na kratko povedal Celjan Simon Brus. Na vprašanje, kako se mu zdi, da je zaostal le za dvema svetovnima prvakoma, Molmentijem in Kauzerjem, pa na kratko odgovoril: »Saj smo...


Kauzer in Božič-Taljat na stopničkah

V finalih slalomske tekme za točke ICF, ki je bila ta vikend v Tacnu, je nastopilo enajst slovenskih čolnov, najbolje pa so se odrezali kajakaš Peter Kauzer in dvojec Božič-Taljat. Hrastničan je zasedel drugo, Primorca Luka Božič in Sašo Taljat pa tretje mesto.

V konkurenci kajakašev, kjer je bila tudi mednarodna zasedba najštevilčnejša, je izmed slovenskih kajakašev tokrat v finalu nastopil le Peter Kauzer. V finale se je uvrstil z devetim časom polfinala, nato pa v drugo veslal precej hitreje in na koncu zasedel drugo mesto, zaostal pa le za svetovnim prvakom iz leta 2005, Nemcem Fabianom Dörflerjem. »Forma je počasi v vzponu za evropsko prvenstvo, ki bo čez tri tedne. To je bila prva vožnja, ko sem veslal hitreje, vendar čoln enostavno ni stekel. Imel sem tudi tri tehnične napake: v drugih vratih, potem sem se v šestih zaletel v zid, v štirinajstih protitočnih vratih pa sem bil nekoliko prenizko. Izgubil sem dve ali tri sekunde. Sam nimam izbirnih tekem, tako da je bilo zelo lepo tekmovati, vendar pa to še niso vožnje, kakršne sem sposoben prikazati. Tiste boste prvič videli na evropskem prvenstvu,« je po finalu povedal Peter Kauzer, ki bo na prizorišče letošnjega evropskega prvenstva odpotoval kmalu po zadnjih izbirnih tekmah v Solkanu. V reprezentanco je na podlagi lanskoletnih uspehov poleg Kauzerja uvrščen tudi Jure Meglič, za tretje in četrto mesto v ekipi, ki še vodita na tekme svetovnega pokala, pa so trenutno...


V finalu le Kauzer

Zadnji dan 63. tatranskega slaloma, ki ga je ta vikend gostil slovaški Liptovsky Mikulaš, je v finalu nastopil le kajakaš Peter Kauzer, ki pa je po veliki napaki tekmovanje končal na desetem mestu. Blizu najboljši deseterici je bil tudi Dejan Kralj, ki je med kajakaši zasedel 13. mesto, v kategoriji dvojcev skupaj s Simonom Hočevarjem pa 12. mesto.

Kajakaš Peter Kauzer je bil v treh tekmovalnih dneh na Slovaškem vselej med najhitrejšimi tekmovalci. Na petkovi tekmi je zasedel drugo mesto, isto izhodišče pa si je zagotovil tudi v sobotnih kvalifikacijah tekme za točke ICF. V nedeljskem polfinalu si je s šestim mestom zagotovil nastop v finalu, kjer pa je nato naredil nekaj napak, ki so mu prinesle 52 kazenskih sekund, kar ga je potisnilo na deseto mesto. Tudi tokrat je bil sicer na poti precej hitro, saj je imel tretji najhitrejši čas finala. Tako Dejan Kralj kot Janoš Peterlin sta tekmovanje zaključila v polfinalu. Nekoliko bližje finalistom je bil Kralj, ki se mu je nastop med najboljšo deseterico izmuznil za pol sekunde, tako da je tekmo končal na 13. mestu, Janoš Peterlin pa je bil 17. Zmagal je Slovak Jan Šajbidor, drugo mesto je nekoliko presenetljivo pripadlo Rusu Pavlu Eygelu, tretje pa Poljaku Mateuszu Polaczyku.

Dejan Kralj in Simon Hočevar sta tekmovala tudi v kategoriji kanujev dvosedov in z 12. časom polfinala ostala brez finalnega nastopa. V finalu sta bila najboljša domačina Peter in Ladislav Škantar. Drugo...


Moštvo kajakašev osvojilo 5 mesto

Danes so potekala zadnja tekmovanja evropskega prvenstva v kajak spustu. Po včerajšnjih odličnih predstavah in dveh osvojenih medaljah so bila pričakovanja velika. Žal so po odličnem prvem delu proge naši tekmovalci naredili napako, ki jih je stala - če že ne zlate pa vsaj kakšne druge - medalje. 

Odličen začetek, v katerem je Nejc Žnidaršič, startal je zadnji, v silovitem šprintu prehitel Maksa in Tima, se je nadaljeval v neposrečeni vožnji v najtežjem spodnjem delu. Maksa Frančeškina je obrnilo in v cilj je veslal in priveslal nazaj.

V drugem teku se velike izgube iz prvega teka ni dalo nadoknadit. Najbolj razočarani so bili gostitelji, ki so računali na medaljo moštva kanuistov, a so bili diskvalificirani, saj je eden njihovih tekmovalcev prevrnil in ni uspel dovolj hitro eskimontirati.

Čaka nas še podelitev medalj tokrat tudi z našimi zastavami, a žal ne himno, ki pa smo jo v Kraljevu že slišali, po pomoti organizatorja seveda.

Jakob Marušič

Več informacij:
http://ec-kayak2011.rs/

Rezultati:
http://www.timing-mojstrana.com/

Fotogalerija:
http://www.kajak-zveza.si/show/m8/default.asp?s=7&p=71&ID=245&u=celo


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam