Apr 2020
NPTSČPS
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Zakrajšek osvojil naslov državnega prvaka v marato

Bohinj – Gorenjska je minuli konec tedna gostila Bohinjski kajakaški maraton, ki je letos doživel že svojo tretjo ponovitev,  štel pa je tudi kot državno prvenstvo. Zmagovalec in novi državni prvaki v maratonu na mirnih vodah pa je postal, sicer po 'osnovni izobrazbi' divjevodaš, Jošt Zakrajšek.


Kako pravzaprav poteka kajakaški maraton in kako dolg je v resnici, je po tekmi orisal kanuist Jošt Zakrajšek: »Tekma v Bohinju je zame prva mirnovodaška, bilo pa je kar zanimivo. Pomerili smo se na 20 kilometrov dolgi razdalji. Veslali smo štiri kroge, vsak je bil  dolg 5 kilometrov.« Sliši se enostavno, a v resnici je vse prej kot to. »Takoj po štartu smo štirje tekmovalci pobegnili naprej in tako skupaj preveslali 17,5 kilometra proge. Od časa do časa je kdo v naši skupinici poizkušal pobegniti, vendar brez večjega uspeha. Zanimivo je bilo tudi na obratih, kjer smo se borili za hiter vstop in iztop iz 'ovinka' ter poizkušali pobegniti ali preprečiti pobeg. Po zadnjem obratu, ko sta bila do cilja še dva kilometra in pol, pa je bilo treba resno napasti. Odločil sem se za pobeg, ki mi je tudi uspel in tako sem v hitrem tempu proti cilju večal razdaljo pred zasledovalci in zmagal,« je svojo pot do zmage in naslov državnega prvaka v maratonu za leto 2009 Bunka.


Kauzer, Savšek in Mozetičeva iz Kanade s kolajnami

Ljubljana – Današnje jutro je bilo za ljubitelje slaloma na divjih vodah prav posebno. Med pitjem jutranje kave so se namreč tisti, ki zvesto spremljajo nastope slovenske reprezentance v kajaku in kanuju na divjih vodah, namreč le zadovoljno nasmihali, saj so jih že na vse zgodaj zjutraj  v dobro voljo spravile novice iz Kanade. Na Pan ameriškem prvenstvu v Alberti so Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Nina Mozetič vsi najprej z lahkoto napredovali v finale, tam pa nato prav vsi trije zasedli drugo mesto. Z nastopom se je trojka borila za kolajno v končni skupni razvrstitvi svetovnega pokala in tudi na tej fronti dosegla zastavljeni cilj.

Prvi, ki se lahko pohvali z drugim mestom na tekmi in v skupnem seštevku je kanuist Benjamin Savšek, katerega letošnja sezona in zgodba v ozadju, ki spremlja uspehe tega neverjetnega 22-letnika (zaradi poškodbe in ogromne količine izgubljenega treninga, je bil Benjamin že na tem, da izpusti sezono), je zares nekaj posebnega. Ne samo, da je premagal vse težave, ki so ga pestile, sezono je zaključil naravnost sanjsko! Na tekmi v Kanadi je zaostal le za domačinom Jamesom Cartwrightom, pri čemer je treba dodati, da je Savšek 'kasiral' dve kazenski sekundi, brez pribitka pa bi z lahkoto zmagal. Skupno je pristal na odličnem drugem mestu, kar je bilo dovolj, da nasmešek mladega Ljubljančana iz Tacna ostal še dolgo zafiksiran na njegovem obrazu: »Uf, to je neverjetno. Sploh ne vem, kaj...


Mirnovodaša Babič in Gregorič v finalu B na MSP

Ljubljana - Slovenska kajakaša na mirnih vodah Matia Babič in Alan Gregorič sta na mladinskem svetovnem prvenstvu v Moskvi nastopila v polfinalu 500-metrske preizkušnje, kjer pa sta s sedmim mestom v svoji skupini tudi obstala. Bolje jima je šlo na 1000-metrski progi, kjer sta že v soboto osvojila četrto mesto v finalu B oziroma končno 13. mesto.

"Na 1000 metrov je bilo super, saj nismo pričakovali tako visoke uvrstitve. Računali smo, da bomo nekje okrog 16. mesta. 500-metrska preizkušnja nam je sicer ljubša, ampak na polovici proge sta se Matia in Alan skoraj prevrnila in do konca tekme visela. Zaradi tega je odplaval tudi finale. Razočaranje je veliko," je iz Moskve sporočil trener Grega Ponomarenko.


KZS predstavila celostno podobo SP 2010

Ljubljana - Priprave na slalomsko SP 2010, ki ga bo gostil Tacen, so že v polnem teku. Potem ko je postalo dokončno jasno, da bo svetovno prvenstvo 2010 (8. – 12. 9.) v kajak kanu slalomu na divjih vodah potekalo v Ljubljani oziroma v Tacnu in ne v Solkanu, je organizacijski odbor nadvse odločno pognal kolesje priprav na zahteven projekt.

Do potankosti oblikovana celostna podoba, ki se je ne bi sramovala niti največja tekmovanja v medijsko bolj odmevnih športih, marketinški načrt in priprava prvih promocijskih gradiv pričajo o izjemni zagnanosti. Tudi bogata zakladnica organizacijskih izkušenj je lahko dobro leto pred gostovanjem slalomskih mojstrov brzic temelj za optimizem vodilnih mož pripravljalnega odbora, saj o uspešni tehnični izvedbi bržkone ne dvomi več nihče. Več skrbi pa organizatorjem SP 2010 povzročajo druga področja.
Uradno ime SP je Sloka 2010, naziv pa izhaja iz bistva dogodka - prvenstva v slalomu kajak in kanu ali drugače slovenski kajak in kanu, beseda pa je brez šumnikov prepoznavna tudi v tujih jezikih. Eno glavnih vodil organizatorjev je tudi slogan "Divja voda, čisti užitek", prireditev pa naj bi stala med 300 in 400.000 evri.


Slovenija je za organizacijo svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na divjih vodah kandidirala že leta 2003. Ko so predstavniki Mednarodne kajakaške zveze (ICF) svetovno prvenstvo 2009 podelili španskemu Seu d'Urgellu, slovenskim prirediteljem ni preostalo drugega kot...


Primorska naveza Taljat – Božič srebrna na EP

Liptovsky Mikulaš – Slovenci so tudi zadnji dan evropskega prvenstva za mladince in mlajše člane imeli dobro žetev. Izkupiček – naslov svetovnih podprvakov za kanuista dvoseda v zasedbi Sašo Taljat – Luka Božič, 6. mesto kajakašiče Urše Kragelj, 7. mesto kanuista Anžeta Berčiča in 10. mesto kajakaša Simona Artlja.

Primorska naveza Taljat – Božič se v kategoriji C-2 ni izneverila svojih navijačev, saj sta fanta v finalu delovala izjemno zanesljivo in skoraj brezhibno. Skoraj zato, ker bi lahko osvojila zlato kolajno, toda bila sta nenatančna, dve kazenski sekundi pa sta ju potisnili na drugo najvišjo stopničko. »Finalna vožnja je bila precej slabša od polfinalne. Že od samega začetka nama ni steklo tako, kot bi moralo, potem sva storila na 16. vratcih dotik, nato naju je pa na zadnjih protitočnih vratih odneslo in izgubila sva še nekaj časa. Vseeno sva zadovoljna, čeprav bi lahko tudi zmagala. Sedaj nama bo tudi lažje nastopiti na svetovnem prvenstvu v Španiji, saj sva glavni cilj sezone izpolnila,« je umirjeno razložil po koncu tekme Sašo Taljat, prikimal pa mu je tudi Luka Božič: »Glede na vse težave z začetka sezone, ki sva jih imela z zdravjem, je rezultat odličen. Takrat sva izgubila precej treninga in kazalo je že, da bo sezona bolj slaba.«

Neverjetno hiter je bil v finalu izjemno motivirani kajakaš Simon Artelj, ki je skupaj sestavil pravzaprav fenomenalno vožnjo, nato pa tik pred ciljem...


Kanuisti do 23 let postali evropski slalomski prva

Liptovsky Mikulaš – Za tekmovalci na evropskem prvenstvu za mladince in člane do 23 let je še en pester dan, ki se je po slabem začetku razpletel sijajno. Na moštvenih vožnjah so namreč slovenski kanuisti v kategoriji do 23 let v postavi Benjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič osvojili naslov evropskih prvakov. Da je bilo veselje popolno, so njihov uspeh z bronasto kolajno dopolnili še njihovi sovrstniki Martin Albreht, Gregor Brovinsky in Simon Artelj v kajakih.

»'Huda furca do konca', kaj naj drugerga rečem. Zares smo dobra ekipa, dobro smo se ujeli in lepo nam je steklo, sploh v spodnjem delu. Sprva sem se nekoliko lovil, saj nisem izbiral idealnih linij, vendar sem pri 5. vratih zajel sapo in se lotil vsega od začetka. V cilju sploh nismo vedeli, da smo zmagali, šele kasneje so nam sporočili, moram pa reči, da smo bili že v kvalifikacijah superiorni in danes smo štartali na kolajno,« je Benjamin Savšek, ves rdeč obraz od navdušenja, hitel razlagati po tekmi. Zanj bo to dobra spodbuda pred jutrišnjimi nastopi, saj tudi na posamični tekmi šteje za enega izmed najresnejših favoritov za osvojitev naslova evropskega prvaka.

Za drugo kolajno dneva so s tretjim mestom poskrbeli slovenski kajakaši, ki so pred štartom v finalu očitno vklopili turbo pogon. Štartali so kot prvi, 'odleteli' po progi, nato pa na opazovali, kako so ekipe, ena za drugo, v cilj prihajale s počasnejšimi časi. Sodniki so jim dosodili 4...


V polfinalu EP sledi brezkompromisen napad

Liptovsky Mikulaš - Tudi drugi dan evropskega prvenstva mladincev in mlajših članov – tokrat so svoje znanje kazali slednji - je minil po slovenskih željah, saj so skozi sito kvalifikacij, z izjemo enega, napredovali vsi, ki so se pognali po progi v Liptovskem Mikulašu.

Najboljši nastop je uspel Luki Božiču in Sašu Taljatu v kategoriji dvojcev, kjer sta Primorca zasedla tretje mesto. S prvo vožnjo sta opravila brez napak, v drugi sta sicer dobila pribitek dveh kazenskih sekund, a s prikazanim sta bila vseeno izjemno zadovoljna. »S progo sva opravila, kot smo si zadali. Vožnja je bila tekoča in brez napak,« je po tekmi razlagal Luka Božič, njegov sosed v čolnu Sašo Taljat pa je dodal: »Nekaj rezerv še je. Predvsem na ravninah lahko bolj potegneva.« V polfinalu bosta najboljšemu slovenskemu dvojcu v zadnjih sezonah družbo delali tudi preostali slovenski posadki. Ljubljančana Luka Slapšak in Gašper Babnik sta se med polfinaliste prebila s 17. časom kvalifikacij, dvojčka Anže in Jure Janežič pa sta najboljšo dvajseterico ujela za las. V prvi vožnji so jima sodniki sicer dosodili 50 kazenskih sekund, a so po natančni video analizi, ki ni kazala takšne napake, v slovenskem taboru vložili protest. Ta je obrodil sadove, saj so sodniki odločitev razveljavili, s tem pa sta brata Janežič prišla do želenega polfinala.


Uspešna je bila tudi edina predstavnica v kategoriji kajakašic Urša Kragelj. V polfinale...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam