Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Pred kajakaši in kanuisti nori mesec tekmovanj

Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Kajakaško zvezo Slovenije čaka v prihodnjem mesecu in pol sila pester program tekmovanj. Vrhunca bosta evropsko prvenstvo v slalomu v Bratislavi sredi avgusta in svetovno prvenstvo v Tacnu sredi septembra.

Uvod v 'nori' mesec, kot ga je poimenoval direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, je bilo evropsko mladinsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Moskvi, od koder sta se Lovro Leban in Rok Kuk vrnila s srebrnima medaljama, naslednje veliko tekmovanje pa reprezentanco čaka od 13. do 15. avgusta, ko bodo v Bratislavi skušali izpeljati prvenstvo, ki je zaradi previsoke vode odpadlo junija.

Slovensko reprezentanco bodo na Slovaškem zastopali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Simeon Hočevar, kajakašice Urša Kragelj, Nina Mozetič in Eva Terčelj, ki se bo preizkusila tudi v C-1, ter tri posadke v kanuju dvosedu Taljat - Božič, Slapšak - Jarc in Hočevar - Kralj.

Najvišja pričakovanja pred evropskim prvenstvom ima aktualni svetovni prvak iz Seu d'Urgella 2009 Peter Kauzer. "Glede na to, da sem letos formo tempiral za svetovno prvenstvo v Tacnu, mi je prestavitev evropskega prvenstva na avgust kar prav prišla. Zdaj imam v enem mesecu dve veliki tekmovanji in prav rad bi v svojo zbirko medalj dodal še kakšno iz evropskega prvenstva," pravi Kauzer, ki je lani na EP v Nottinghamu osvojil četrto mesto, leta 2006 pa se je prav na...


Leban in Kuk neposredno v finale

Lovro Leban in Rok Kuk sta se na 1000 metrski razdalji na evropskem prvenstvu mlajših članov z zmago v kvalifikacijski skupini neposredno uvrstila v nedeljski finale. Uspešna sta bila tudi v kvalifikacijah na 500m, kjer pa bosta morala do finala preko polfinalne tekme.

Zaradi zapletov na meji so slovenski kajakaši na evropskem mladinskem in U23 prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v Moskvi ostali brez svojih čolnov. V dveh dneh so si preko drugih ekip in organizatorjev uspeli zagotoviti čolne za nastop, ki pa niso niti približno taki, na kakršne so navajeni. Lovro Leban in Rok Kuk sta na 1000 m nastopila v enem od starejših modelov portugalskega proizvajalca, na 500m pa sta nastopala v poljskem čolnu. Kljub temu sta na daljši razdalji pokazala, da sta na prvenstvu izvrstno pripravljena. Z zmago v svoji kvalifikacijski skupini sta se neposredno uvrstila v finale. Preko kvalifikacij sta se prebila tudi na 500m, tu sicer nekoliko manj zanesljivo, saj sta dosegla v svoji skupini tretji čas. Jutri ju čaka nastop v polfinalu.

Drugi slovenski tekmovalci, ki so nastopili prvi dan so bili manj uspešni. V nadaljnje tekmovanje se je uspela uvrstiti le še Anja Osterman na 500m,  medtem ko so ostali na 1000m tekmovanje zaključili v kvalifikacijah.

Lovro Leban je bil z rezultatom zadovoljen: »Po vseh zapletih s čolni sva bila pred tekmo kar precej živčna. Glede na to, da ne nastopava s svojim čolnov je vse skupaj kar dobro izpadlo....


Tacen Extrem 2010

S tekmovanjem  v rodeu, v kajak krosu, ter na big-air skakalnici se je v Tacnu zaključila zadnja slovenska tekma v teh »alternativnih« disciplinah kajaka in kanuja na divjih vodah za letošnje leto. Po mesecu dni neizprosne vročine in suše je organizatorjem v soboto preglavice povzročalo nevihtno vreme, ki  je odgnalo gledalce, hkrati pa od nastopa odvrnilo marsikaterega tekmovalca. Kljub temu so na tekmovanju nastopili tekmovalci in tekmovalke iz Avstrije, Češke, Japonske, Nemčije, Nove Zelandije, Avstralije, Argentine in seveda Slovenije. Pa tudi vodostaj Save se je zaradi dežja dvignil ravno dovolj, da je rola v kateri je potekalo rodeo tekmovanje postala dovolj globoka za najbolj atraktivne like.

Zmagovalec rodeo tekmovanja, ki je potekalo kot del Alpine Rivers Freestyle pokala treh držav, je pri moških postal Nemec Martin Koll. Na drugem mestu mu je sledil češki tekmovalec Jan Špindler, na tretjem pa Avstrijec Marcel Bloder. Najboljši Slovenec in s tem tudi drugo leto zapored državni prvak je na četrtem mestu postal Andraž Krpič, peti je bil Janez Čižman, šesti pa Jure Šošterič (drugi in tretji na državnem prvenstvu).  Pri ženskah je prvo mesto zasedla Čehinja Katerina Migdauova, druga je bila Avstrijka Gudrun Lehner, tretje mesto pa sta si razdelili prav tako avstrijski tekmovalki Linda Kuenstel in Paula Gruber.

V atraktivnem big-airu je prvo mesto že drugo leto zapored zasedel Andrej Bijuklič,...


Mladi kajakaši po nove medalje, Tacen pa vse bližj

Ljubljana, 27. julija (STA) - Slovenski kajakaši in kanuisti bodo konec julija in v začetku avgusta nastopili na mladinskih in evropskih prvenstvih do 23 let. Mirnovodaši bodo v Moskvi, slalomisti pa v nemškem Leipzigu. Vse bližje pa je tudi septembrsko svetovno prvenstvo v slalomu v Tacnu, pri izvedbi katerega je zdaj Kajakaška zveza Slovenija že blizu ciljne črte.

Uspehi v mlajših kategorijah v zadnjih letih slovenske kajakaše in kanuiste pravzaprav kar zavezujejo k nadaljevanju tradicije. Na evropskem prvenstvu na mirnih vodah v sprintu v Moskvi bo z dvema mladincema in petimi mlajšimi člani nastopila doslej najmočnejša slovenska zasedba, Lovro Leban in Rok Kuk med mlajšimi člani pa bosta najmočnejše orožje. A ekipa se je srečala z nepričakovanimi težavami. Zaradi carinskega zapleta na ruski meji so ostali brez opreme, tako da bodo morali nastopiti s sposojenimi čolni.

Slalomisti bodo odpotovali v Markkleeberg v okolici Leipziga. Slovenska odprava bo tokrat številčna in močna (skupno 30 športnikov in trenerjev), direktor reprezentanc Andrej Jelenc pa največ pričakuje od Simona Brusa in Eve Trčelj, ki ta osvojila medalji že na MSP, ter Benjamina Savška, Anžeta Berčiča in Jureta Lenarčiča, branili bodo lanski naslov prvakov med kanuisti, bron pa so lani v moštveni vožnji privozili kajakaši Simon Artelj, Martin Albreht in Gregor Brovinsky. Sodelovala bosta tudi lanska dobitnika medalje na članskem SP Luka...


Evropsko spustaško srebro za mladinke

Slovenska mladinska reprezentanca v spustu se v teh dneh meri na evropskem prvenstvu v Kraljevu. Potem ko prvi tekmovalni dan ni bilo navdušujočih rezultatov, so za pravo veselje drugi dan poskrbele kajakašice v postavi Ajda Novak, Eva Vrevc in Manca Šuštar, ki so bile druge.

Po prvem dnevu, ko je bila na reki Ibar preizkušnja v klasičnem spustu, slovenski tabor z dosežki ni bil najbolj zadovoljen, a so nato drugi dan za uspeh poskrbele kajakašice Ajda Novak, Eva Vrevc in Manca Šuštar. Zaostale so le za Nemkami, ki so bile v Srbiji razred zase. Z odlično vožnjo so premagale na papirju močnejše tekmice iz Češke, Italije in Švice. Po prvih načrtih naj bi v ekipi kot tretja nastopila Anja Kancler, a se je vodstvo ekipe naknadno odločilo za Manco Šuštar. Ta je prvi dan nastopila le kot predtekmovalka, a imela hitrejši čas kot Kanclerjeva, zato je dobila priložnost nastopa na tekmi. Kajakaši so osvojili deveto mesto, kanuisti pa so bili peti.


Prvi dan je bil precej manj obetaven. Najboljšo uvrstitev je priveslala kajakašica Ajda Novak, ki je s precejšnjim zaostankom osvojila enajsto mesto, pohvalo pa sta si po oceni strokovnega vodstva zaslužila le še Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar, ki sta imela izmed vseh Slovencev najmanjši zaostanek za zmagovalcem in sta zasedla 16. oziroma 18. mesto. Med kanuisti se je na 23. mesto uvrstil Žiga Taljat, mesto za njim pa je bil Saša Kovačič. Poleg enajstouvrščene Ajde...


Druga Medalja Ajde Novak na evropskem prvenstvu v

V sprintu je Ajda Novak z dvema odličnima vožnjama zasedla tretje mesto in osvojila drugo medaljo za Slovenijo. Njen odličen uspeh je dopolnil Maks Frančeškin z 8 mestom med moškimi.

Takoj je bilo jasno, da se ne bo ponovila črna sreda, ko našim tu v Kraljevu na reki Ibar ni in ni šlo. Na sprintu čez 'Grmčič buk', ki je tukaj vsaj tako legendaren kakor Tacen, saj tu potekajo vsa tekmovanja v slalomu v Srbiji, so se naši tekmovalci bolje znašli. Brzica je sicer zahtevna v toliko, da je težko nadzirati smer čolna v ožini, kar pomeni, da se hitro zaletiš v skale ob bregu. Tako smo videli veliko napak tudi dobrih tekmovalcev v vseh disciplinah. A najboljši so vedno spredaj.

Ostali naši so nastopili dobro in z upanjem pričakujemo jutrišnje moštvene vožnje.

Izjava Ajde Novak: » Medalje sicer nisem pričakovala. Po klasičnem spustu, ko sem bila kar malo razočarana si takšnega uspeha nisem mogla predstavljati. Res sem vesela, saj sem veliko trenirala in to je sedaj poplačilo ves vložen trud. Upam da mi bo tudi na olimpijskih igrah mladih v Singapuru, kamor grem čez dva tedna, uspelo doseči podoben rezultat.«

Fotografije:
http://www.kajak-zveza.si/show/m8/default.asp?s=7&p=71&ID=234&u=celo


V Kraljevo po nova odličja?

Slovenska mladinska reprezentanca v slalomu se še dobro ni vrnila s svetovnega mladinskega prvenstva v Franciji, že tekmovalce čaka nova preizkušnja. V Kraljevu se bodo najboljši pomerili za kolajne na mladinskem evropskem prvenstvu v spustu, med njimi pa bo tudi številčna slovenska zasedba.

Kar peterica reprezentantov, ki je nastopila že na slalomskem svetovnem prvenstvu v Foixu, je v družbi vodje spustaške odprave Jakoba Marušiča in trenerja Srečka Masleta odpotovala tudi v Kraljevo. Petru Žnidaršiču, Luki Žgajnarju in Saši Kovačiču se bo na brzicah v Kraljevu v konkurenci kanuistov pridružil še Žiga Taljat, v konkurenci deklet pa bodo ob Ajdi Novak in Nini Bizjak, ki sta prav tako tekmovali v Franciji, nastopile še Anja Kancler, Eva Vrevc in Manca Šuštar. Skromnejša bo zasedba v kajakaški konkurenci, kjer bodo tekmovali le Maks Frančeškin, Simon Oven in Tilen Hvala. Prvenstvo se bo z otvoritvijo pričelo v torek, v sredo in četrtek bodo na programu klasične tekme, v soboto in nedeljo pa se bodo tekmovalci pomerili še v sprinterski preizkušnji.  


Fotogalerija:
http://www.kajak-zveza.si/show/m8/default.asp?s=7&p=71&ID=233&u=celo

Program prvenstva:

Torek
21.00 Otvoritev

Sreda
11.00 Posamična klasična tekma

Četrtek
11.00 Moštvena klasična...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam