Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Uspešni v kvalifikacijah

Večina slovenskih tekmovalcev je v Solkanu uspešno prestala kvalifikacije. Slovenci Benjamin Savšek, Luka Božič in Sašo Taljat, Nemec Sebastijan Schubert in Slovakinja Jana Dukatova so zmagovalci kvalifikacij prve tekme za ICF ranking v Solkanu.

Za verjetno največje presenečenje dneva sta poskrbela Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta ugnala trikratna olimpijska zmagovalca Petra in Pavola Hochschornerja. Slovaka sta sicer postavila najhitrejši čas prve vožnje, a bila nato zaradi prelahkega čolna diskvalificirana. Tudi v drugo prva kanuista sveta nista uspela prehiteti primorske naveze in se morala zadovoljiti z drugim mestom. Ljubljančana Luka Slapšak in Urban Jarc sta bila tretja.

V konkurenci kanuistov je 23-letni Benjamin Savšek upravičili visoke apetite, ki jih je imel pred tekmo v Solkanu. Član kluba Tacen KD Slovenica je bil od Avstrijca Leopolda Fuchsa hitrejši skoraj za dve sekundi, tretje mesto je osvojil Savškov klubski kolega Anže Berčič. Najizkušenejša slovenska kanuista Dejan Stevanovič in Simon Hočevar sta osvojila četrto oziroma trinajsto mesto.

V ženski konkurenci Slovakinja Jana Dukatova ni imela veliko težav s progo, saj je najbližjo zasledovalko Nino Mozetič prehitela za več kot pet sekund. Tretje mesto pa je pripadlo mladi Avstrijki Viktoriji Wolffhardt. Njena rojakinja Corinna Kuhnle je v prvi vožnji naredila veliko napako, ki ji je prinesla 50 kazenskih sekund, kar jo je uvrstilo šele...


Širjenje in razvoj kajak sprinta na Mostu na Soči

Vsakdo, ki se te dni mudi na jezeru na Mostu na Soči, lahko opazi veliko število kajakov, od slalomskih, do spustaških in  "mirnovodaških". Ob že vsakodnevnih treningih domačinov iz kluba KKSE, se vsako leto, že sedmo leto zapored, za velikonočne praznike trening tabora udeležijo tudi kajakaši iz Nemčije.

Kajak klub iz Munchna je letos s seboj pripeljal kar 25 tekmovalcev in še kopico njihovih staršev, ki so prav popestrili dogajanje v majhnem kraju. Takoj so stopili v stik z domačim klubom in prišlo je do sodelovanja, ki naj bi drugo leto pripeljalo do tega, da bo KKSE organiziral velikonočno tekmo - seveda tudi z udeležbo prijateljev iz Nemčije. Ob napovedanem obisku novozelandske reprezentance v maju vse to dokazuje, da so na Mostu na Soči res odlični pogoji za vrhunski razvoj tega športa pri nas.

Uroš Štekar

Fotogalerija:
http://www.kajak-zveza.si/show/m8/default.asp?s=7&p=71&ID=224&u=celo


Vročica pred solkansko tekmo vztrajno raste

V solkanskem kajakaškem centru se bodo prihajajoči vikend zbrali vsi najboljši slovenski kajakaši, kanuisti in kajakašice, manjkala pa ne bodo niti zveneča tuja imena. Razlog? V soboto in nedeljo bo na Soči potekal že tradicionalni Hit Slalom Challenge, ki bo štel tudi kot tekma za ICF World slalom ranking.

Za razliko od preteklih let tokrat organizatorjem, Kajak klubu Soške Elektrarne, večjih težav ne predstavljajo vremenske razmere, saj ni težav z regulacijo vodostaja. V Solkanu se torej obeta pravi kajakaški praznik, obogaten z močno mednarodno konkurenco. »Vsako leto smo imeli nekaj vrhunskih in veliko zelo dobrih tekmovalcev,« je povedal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc in dodal, da bo letos nastopilo približno 220 tekmovalcev iz dvanajstih držav. Med njimi bodo nekdanja svetovna prvakinja Jana Dukatova, trikratna olimpijska zmagovalca Peter in Pavol Hochschorner, evropski prvak Daniele Molmenti, nekdanji svetovni prvak Stefano Cipressi in številni drugi. Manjkal pa ne bo niti aktualni svetovni prvak Peter Kauzer, ki se tekme v Solkanu že veseli: »V Solkanu sem vedno rad tekmoval, predvsem zaradi vzdušja, ki vlada ob progi. Poleg tega sem imel tam tudi prvo večjo tekmo v mladinski konkurenci. V Solkanu bo zame prvi pravi test pripravljenosti, preveril bom konkurenco, čeprav sem si največja konkurenca kar sam.« Peter Kauzer je še dodal, da bo tekma bolj trening za evropsko prvenstvo, kar je prvi manjši cilj te...


Uvod spustaške sezone Korenjaku in Zakrajšku

Po tradiciji se je sezona tekmovanj v spustu na divjih vodah začela z mednarodnim spustom od Medvod do Tacna. Ob navzočnosti avstrijskih kajakašev in hrvaških kanuistov so imeli slovenski tekmovalci dobro možnost primerjave, kaj so postorili na pripravah v zimskem obdobju. Po pričakovanju so bili v kajaku najboljši Jernej Korenjak, Gerhard Schmidt in Nejc Žnidarčič. Tekma je bila zelo izenačena, saj je bila razlika med prvim Korenjakom in tretjeuvrščenim Žnidarčičem manj kot dve sekundi.

Najhitrejši tekmovalec tekme Jernej Korenjak je bil s prikazanim na prvi tekmi zadovoljen: »S trenerjem sva uvodno tekmo izkoristila za preizkušanje taktične zasnove tekme. V prvem delu sem tako veslal počasneje in se posvečal predvsem tehnično dovršenemu zavesljaju, po štirih minutah pa začel z veslanjem na polno. Po zaostanku za sedem sekund, sem do cilja odveslal zelo dobro, nadoknadil razliko in uspel zmagati. Z rezultatom sem zadovoljen, potrebno bo pa še dodelati prvi del, da zaostanek v tem delu ne bo tako velik.« 

V kanuju je moral najboljši tekmovalec klasičnih spustov zadnjih let Emil Milihram priznati premoč Joštu Zakrajšku. Joštu očitno dvojni program, v katerem celo več časa posveča treningu mirnovodaškega kajaka kot spustaškega kanuja ne škodi. V sezoni pa ga čaka še veliko kombiniranja, saj ima v visoke cilje tako v sprintu na mirni vodi kot na svetovnem prvenstvu v spustu. Tretje mesto v kanuju je...


Hočevar kar dvakrat na stopničkah

Prva kajakaška tekma v novi sezoni, ki jo je gostil Tacen, je minila v znamenju Simona Hočevarja. Izkušeni kanuist je zmagal med posamezniki, v kategoriji dvojcev pa skupaj z Dejanom Kraljem zaostal le za Luko Božičem in Sašem Taljatom. V konkurenci kajakašev je zmagal Italijan Daniele Molmenti, najboljši Slovenec je bil Peter Kauzer na četrtem mestu. Pri kajakašicah je zmagala Rusinja Aleksandra Perova.

Kot že nekajkrat v zadnjih letih, je tudi tokrat prvo tacensko tekmo v sezoni krojilo vreme. Tekmovalce je spremljal močan veter, nekaj dežja, proti koncu pa so se le pokazali tudi tako želeni sončni žarki. A povsem aprilsko vreme ni zmedlo tekmovalcev, ki so se tokrat pojavili na štartu. Izmed slovenskih reprezentantov je zaradi poškodbe hrbta, ki jo je staknil pretekli teden, manjkal le Jure Meglič. Na tehnično precej zahtevni progi se je v konkurenci kajakašev najbolje znašel Italijan Daniele Molmenti, ki je bil od drugouvrščenega Poljaka Dariusza Popiele hitrejši skoraj za osem desetink sekunde. Tretji je bil še en Italijan Stefano Cipressi. Najboljši Slovenec je bil znova Peter Kauzer, ki je prvo tekmo v sezoni končal na četrtem mestu. Dejan Kralj, ki je tokrat tekmoval tudi v dvojcu, je bil sedmi, Simon Artelj pa deveti.

Pri kanuistih je zmago slavil Simon Hočevar, pred Juretom Lenarčičem in tretjeuvrščenim z lanskega svetovnega prvenstva Nemcem Janom Benzienom. Benjamin Savšek, lani najboljši slovenski...


Kajakaški uvod v Tacnu

Začetek pomladi poleg nekoliko toplejšega vremena vselej napoveduje tudi uvod v kajakaško sezono. Kot že tolikokrat doslej bodo tudi to soboto prve tekmovalne zavesljaje v letu slovenski slalomisti in slalomistke naredili v Tacnu.

Ker bo letošnje svetovno prvenstvo potekalo prav na brzicah reke Save, bodo sobotno tekmovanje s pridom izkoristili številni tuji tekmovalci. V ženski konkurenci bo prvo ime nedvomno nekdanja svetovna prvakinja Jana Dukatova, resno konkurenco našim najboljšim kajakašicam pa bo predstavljala še Rusinja Aleksandra Perova. Eva Terčelj se bo tokrat med drugim preizkusila tudi v precej sveži ženski kategoriji kanuistk.

Izjemno zanimiv obračun se obeta v kategoriji dvojcev, kjer bosta izkušena Dejan Kralj in Simon Hočevar v novonastali navezi poskušala premagati tretje uvrščena z zadnjega svetovnega prvenstva Luko Božiča in Saša Taljata.

Mednarodno obarvana bo tudi konkurenca kanuistov, kjer bodo zmago poleg najboljših Slovencev - Benjamina Savška, Dejana Stevanoviča, Simona Hočevarja, Anžeta Berčiča, Jureta Lenarčiča in drugih - napadali še Nemec Jan Benzien, Hrvat Danko Herceg in Avstrijec Leopold Fuchs.

Največ zvenečih imen kajakaškega športa pa je prijavljeno v kategoriji kajakašev. Na startu bodo tako aktualni evropski prvak Daniele Molmenti, Švicar Michael Kurt, Poljak Dariusz Popiela, Hrvat Dinko Mulić, Italijana Stefano Cipressi in Luca Costa ter številni drugi....


Župančič Regentu prvi letošnji naslov

Most na Soči, 13. marca - Medtem ko se končujejo tekmovanja v zimskih športih, je Kajak klub Soške elektrarne na jezeru Most na Soči z državnim prvenstvom na 5000m zares odprl domačo sezono kajakaških tekmovanj. V lepem vremenu so se na startu, z izjemo Špele Ponomarenko in Nejca Žnidarčiča,  zbrali vsi najboljši slovenski tekmovalci v sprintu na mirnih vodah. Špela je bila odsotna, ker se bo do konca aprila pripravljala v Južni Afriki, Nejc Žnidarčič pa se pripravlja le za krajše razdalje.

Če v prejšnji sezonah med kajakaši  Jernej Župančič ni imel resnega konkurenta je bilo tokrat drugače. Pred tekmo pričakovan troboj med Jernejem, Joštom Zakrajškom in Lovrom Lebanom se je po obratu na 1500m razvil le v dvoboj med Jernejem in Joštom. Po prvem obratu sta si priveslala precejšnjo prednost pred zasledovalci. Do zadnjih nekaj sto metrom sta veslala skupaj, potem pa so izkušnje odigrale svoje. Jernej Župančič Regent je z odličnim finišem strl odpor Jošta Zakrajška, za katerega je bila to prvi nastop na državnem prvenstvu na 5000 m po prestopu iz slalomskih v mirnovodaške vrste. Do tretjega mesta je priveslal Rok Kuk, ki je odlično razporedil moči. V zadnjem delu proge je uspel dohiteti klubskega kolega Lovra Lebana, ki Rokovemu  ciljnemu  finišu ni bil sposoben slediti.

Med ženskami je slavila Tea Kralj, odličen nastop pa je uspel tudi še ne 15 letnemu Alanu Apolloniu, ki je zasedel...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam