Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Kajakaš Žnidarčič in kanuist Zakrajšek zmagovalca

Ljubljana – Slovenska spustaša, kanuist Jošt Zakrajšek in kajakaš Nejc Žnidarčič sta z veliko nestrpnostjo čakala na zadnjo tekmo svetovnega pokala v Tasmaniji. Bunka zato, ker je bilo od zadnje prizkušnje odvisno, ali se bo veselil tudi zmage v skupnem seštevku, Gnida pa zato, ker ga je počasi načela utrujenost. Fanta tudi na zadnji preizkušnji nista zatajila in oddelala do konca v dosedanjem (zmagovalnem) slogu. Zakrajšek je bil prvi, medtem ko je Žnidarčič osvojil tretje mesto.

Da sta Slovenca naravnost superiorna v primerjavi z ostalimi, je bilo jasno že kmalu po začetku tekem. Da pa o tem sedaj zagotovo ni nobenega dvoma več, pa sta poskrbela z nanizanjem enkratnih predstav v spustaškem čolnu. Kar je še dodatno razveseljivo, pa je dejstvo, da ima Slovenija zmagovalca v skupnem seštevku tako v kajaku kot tudi v kanuju. Zadnja tekma na kataraktu Gorge (6. tekma, klasična preizkušnja) je bila za Jošta še toliko bolj razburljiva, saj je najbolj čakal prav na katarakt Gorge, za katerega vodo je dejal, da slovi kot izjemno zahtevna, nasploh pa naj bi bil ta del, na katerem je potekala tekma, nekaj posebnega.

»Bilo je zelo zanimivo in napeto, saj je za zmago v skupnem seštevku odločala ravno ta tekma v Cataract Gorgu. Po prvem teku sem zaostajal za 5 stotink za vodilnim Yannom, medtem ko je tretjeuvrščeni Lukas pridelal zaostanek 50 stotink za prvouvrščenim. Tako smo v drugo štartali skoraj iz 'nule'. Nič...


Zakrajšek zmago posvetil nečakinji Maruški

Ljubljana – Tasmanija je očitno dežela, kjer slovenski tekmovalci še posebej dobro uspevajo. Kot na vseh prejšnjih tekmah svetovnega pokala, tudi na peti preizkušnji (klasični spust) na odru za najboljše tri nista manjkala kajkaš Nejc Žnidarčič in kanuist Jošt Zakrajšek. Slednji je na tekmi pokazal največ in tekmece ugnal za dobri dve sekundi, medtem ko je Žnidarčič priveslal kolajno bronastega leska.

»Tekma je bila zelo težka, tako tehnično kot po dolžini. To se je pokazalo tudi na koncu pri rezultatih, saj so bile razlike izredno velike, čeprav sam nisem zmagal s tako veliko razliko. Prvi del proge, ki ni bil tako divji in tehnični, sem preveslal dobro, z linijami sem bil še kar zadovoljen, le sem in tja sem podrsal ob kakšno skalo. Potem pa je prišel na vrsto še bolj divji del, ki je tehnično izredno zahteven. Na tem mestu moram povedati, da sem pred tekmo opravil samo tri spuste po tem odseku reke. Po četrti tekmi sem se moral odločiti ali bom bolj naštudiral reko ali pa se bom spočil in šel na tekmo s spočitim telesom, ki mi bo omogočil hitre reakcije in trezno presojo najhitrejše poti. Zbral sem počitek in spočito telo,« je svojo preudarnost, ki se mu je bogato obrestovala, razčlenil Jošt, ki v celotni odpravi v deželo 'tam spodaj' neizmerno uživa.

»Zanimivo je bilo na drugi polovici proge, ko frekvenca veslanja ni bila več tako hitra, zato pa so postali zaveslaji veliko močnejši zaradi velikih...


Z močjo tigra in lahkotnostjo lastovke - dvojna sl

Ljubljana – Očitno sta slovenska divjevodaša Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek, ki sta na odlično nastopila tudi na četrti tekmi svetovnega pokala v spustu (šprint), za tekmece nerešljiva enigma. Primorec Žnidarčič še naprej potrjuje svojo superiornost, saj je vnovič zmagal, prav nič pa ni za njim zaostajal niti svetlolasi Bunka, ki je pri kanuistih prav tako pokoril vse konkurente. Toda fanta nista dolgo počivala, saj sta že popoldan pridno treniral na območju, ki ga domačini zaradi lege imenujejo tudi srce Tasmanije.


 A dan se za slovenska tekmovalca ni začel prav obetavno; že pred odhodom na tekmo je imela ekipa nenačrtovano jutranje ogrevanje, saj so opazili, da imajo predrto zadnjo gumo. Fantje se nismo pustili vreči iz tira. V  rekordnih 10 minutah so zamenjali gumo in krenili na pot. Star slovenski pregovor pravi: »Slab začetek - dober konec? Tokrat je bil začetek že morda nekoliko majav, a konec je bil naravnost odličen!

Za Nejca Žnidarčiča se zdi, kot bi zmagoval kot po tekočem traku in brez večjih naporov. Na prvi pogled je že morda tako, a nihče razen Nejca samega in njegovih najbližjih pravzaprav ne ve, koliko truda, časa in energije je šlo v priprave, ki botrujejo odlični formi Gnide, kot kličejo Novogoričana. »Zunanji opazovalec bi lahko pomislil, da je vse preprosto, konec koncev vsako tekmo končam na stopničkah - tokrat spet na najvišji. Toda vse ni tako, kot se zdi, saj...


Tretja tekma prinesla Slovencema še dve srebrni ko

Ljubljana – Slovenska spustaša Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek sta na prvih dveh tekmah svetovnega pokala tekmecem v Tasmaniji natanko dala vedeti, da ju zanimajo samo najvišja mesta. Nejc je z dvema zlatima kolajnama napovedal naskok na prvo mesto v skupnem seštevku, prav slabo pa ne gre niti Joštu, ki je doslej nanizal eno četrto in eno drugo mesto. Na zadnji tekmi sta prejšnjim odličnim uvrstitvam pritaknila še dve srebrni kolajni.


Nov tekmovalni dan na reki Mersey in klasična preizkušnja (druga, medtem ko je bila tekma v šprintu doslej le ena) je Slovencema prinesel še dve novi kolajni – tokrat srebrnega leska. Klasični spust se je odvijal na spodnjem delu reke Mersey, ki je tehnično lažji od zgornjega, kjer sta se odvijali prva in druga tekma.


Čeprav Žnidarčiča praktično zanima le zmaga, je bil tokrat zadovoljen tudi s srebrnim leskom odličja, saj je bila klasična preizkušnja nekoliko zahtevnejša od pričakovane. »Nov dan in nova medalja! Spet v moji sicer ne paradni disciplini (Nejc prednjači v šprintu, op. a.), ampak, kot kaže, da bom sedaj osvajal medalje kar v obeh disciplinah. Sprva je kazalo, da bo tekma lažja, ker je bila proga pač zelo kratka  (7 minut, op. a.), ampak je bila še kako peklensko težka. Ker je reka tehnično nezahtevna, je bilo treba pritskati do konca vseh sedem minut. Ponavadi lahko počivam zaveslaj ali dva na večjih brzicah, ampak tega tukaj nisem mogel. Je bilo...


Prva tekma Nejcu prinesla prvo zlato

Ljubljana - Predno sta se Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek, edina slovenska udeleženca šestih tekem za svetovni pokal v spustu v Tasmaniji, zagrizeno pognala na brzice reke Mersey, sta se nekoliko podružila z ostalimi kajakaši – udeležila sta se namreč otvoritve, ki je potekala v mestecu Deloraine.

Neuradni del se je, kot sta poročala, začel s piknikom, kjer so organizatorji tekmovalce pogostili z vsemi tradicionalnimi (tasmanskimi) dobrotami. Da je bilo doživetje zgovorno priča tudi komentar pripravljene hrane Jošta: »Mljask!« Uradni del je potekal v znamenju avstralske kulture – igranje z motivi vode, zemlje in ognja.


Čeprav sta prvi dve tekmi potekali v precej odročnih in težko (do same vode) dostopnih krajih, sredi džungle, so pa organizatorji odlično poskrbeli za promocijo spusta. Vsakodnevno so v časopisih objavljene fotografije (tudi iz treningov), različni intervjuji in članki, ki govorijo o kajaku in kanuju na (spustom) na divjih vodah. Da zanimanje za veslanje obstaja, pričajo tudi različne radijske postaje, na katerih sta Gnida in Bunka že nekajkrat zasledila pogovor v povezavi s tekmami svetovnega pokala v spustu. Najprej je bila na sporedu tekma v šprintu – paradni disciplini evropskega prvaka Nejca Žnidarčiča.


Vselej nasmejani in sproščeni Nejc Žnidarčič kar ni mogel dočakati začetka tekem: »Končno sem dočakal tekmo! Čakanje  je bilo kar dolgo, saj sva z Joštom v...


Žnidarčič do zmage tudi na drugi tekmi v Tasmaniji

Ljubljana – Dan dva, tekma dva – tokrat je bila na brzicah reke Mersey na sporedu preizkušnja svetovnega pokala v klasiki. In tudi tokrat je spustaški evropski prvak Nejc Žnidarčič zmagal. Za nameček v discipline, ki mu sploh ni pisana na kožo, saj je po ‘osnovni izobrazbi’ Gnida namreč šprinter.

“NORO!” se je glasila prva misel Novogoričana: “Nov dan je prinesel zame kar veliko presenečenje. Pred štartom sem računal na uvrstitev okoli 6. do 8. mesta, nato pa sem presenetil še samega sebe in znova pristal na najvišji stopnicki!!! Zjutraj sem se na ogrevalnem treningu dobro počutil in sem zato na tekmo šel kar močno motiviran in željan dobre uvrstitve.”

Nejc je štartal kot zadnji, kar je v spustu lepa prednosti, saj na ta način tekmovalec dobi podatek, kakšni so vmesni časi nasprotnikov. “Na približno polovici proge mi je nekdo z brega zakričal, da sem drugi in zaostajam dve sekundi. To me je podžgalo, da sem od tam naprej še bolj pritiskal na plin. Na naslednjem vmesnem rezultatu, kjer je stal naš (avstrijski, op. a.) trener, sem bil že prvi in vodil za sekundo. Od tistega dela naprej pa sem pritiskal kot še nikoli doslej v klasičnem spustu in v cilj prispel popolnoma izžet! Ko sem čez približno minuto prišel k sebi so me obkrožili sotekmovalci, ki so mi vsi po vrsti čestitali za zmago. Sprva sploh nisem verjel, da sem lahko zmagal, dokler nisem na semaforju videl svojega imena,” je po zmagi...


Korenjak najhitrejši Slovenec na Adiži

Verona - Na 35 km dolgem odseku reke Adiže v bližini Verone je v nedeljo potekalo drugo tekmovanje evropske serije rečnih kajakaških maratonov. Med slovenskimi tekmovalci je najhitrejši čas dosegel Jernej Korenjak, ki je v kategoriji članov z divjevodaškimi čolni dosegel 4.mesto. Zmagal je Čeh Slovak, na 14. mesto pa je priveslal Pavli Kuralt. Lučka Cankar je, v sicer malo slabši konkurenci, zmagala med članicami, medtem ko je Tim Kolar zasedel 5. mesto med  mladinci. V absolutni konkurenci je bil najhitrejši Čeh Ježek, ki je za 35 km dolgo progo,  porabil le nekaj sekund več kot dve uri.

Prvega maratona evropske serije, Krumlovskega rečnega maratona v zgornjem toku Vltave,  se je prejšnji teden udeležil le Jernej Korenjak, ki je v konkurenci članov s čolni  za divje vode dosegel  8. mesto (skupno 27). Zadnja tekma mini serije maratonov, na katerih se tekmuje  v vseh vrstah kajakov in kanujev, bo tradicionalni maraton na reki Ardeche  v Franciji 8. novembra.

Povezava: http://www.adigemarathon.it/


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam