Sep 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Slovenski mirnovodaši odhajajo v Poznan

Ljubljana – Po mesecih napornih treningov, piljenja forme in tehnike, se slovenski kajakaši na mirnih vodah odpravljajo v Poznan, kjer bo od 22. do 24. maja potekala tekma svetovnega pokala.

Slovenska ekipa je sestavljena iz posrečene kombinacije spustašev in mirnovodašev, ki nastopajo v obeh disciplinah. Tako je, denimo, aktualni svetovni prvak Lovro Leban iz slaloma in spusta na divji vodi presedlal na mirne vode, medtem ko sta se Jernej Korenjak in Nejc Žnidarčič odločila, da bosta veslala tako na mirni kot tudi divji vodi. 'Klapa' je tako od petka do nedelje trenirala na mirni vodi, hkrati pa so se udeležili tudi mednarodnega tekmovanja v spustu, ki ga je gostil Kobarid, preizkušnje pa so štele tudi kot državno prvenstvo in izbirna tekma za reprezentanco. Dokončna odločitev o spustaški reprezentanci bo padla po tekmi na Savi Dolinki (23. maj). Mesto v reprezentanci so si med člani praktično že zagotovili Korenjak, Žnidarčič, Jošt Zakrajšek (tudi on je za pokušino nekajkrat sedel v mirnovodaški čoln) in Lučka Cankar.

Medtem ko so bili zgoraj našteti (z izjemo Cankarjeve) povečini razpeti med treningi na mirni in divji vodi, sta se Špela Ponomarenko in Tea Kralj pripravljali ločeno – v Zagrebu. Špela na uvodni tekmi svetovnega pokala (Račice) letošnje sezone ni nastopila, za premierno preizkušnjo pa si je zbrala Szeged (od 5. do 7. junija), nastopila pa bo tudi na mednarodni tekmi v Zagrebu. »S Teo sva...


Mirnovodaši in spustaši premešali reprezentančne v

 Ljubljana - Slovenske kajakaše na mirnih vodah od 22. do 24. maja čaka svetovni pokal v Poznanu. Ekipa je sestavljena iz posrečene kombinacije spustašev in mirnovodašev, ki večinoma nastopajo v obeh disciplinah. Za spustaše bo vrhunec sezone EP v Valtelini (25. - 28. 6.), isti konec tedna pa bo v Brandenburgu tudi EP na mirnih vodah.

Direktor reprezentanc Andrej Jelenc je na današnji predstavitvi ekip pred tekmo v Poznanu obenem tudi predstavil novega glavnega trenerja mirnovodašev Nemca Ingolfa Beutla, ki je sicer še vedno obenem tudi selektor Švicarjev.

"Tri leta sodelujem s švicarsko zvezo, od januarja pa sodelujem tudi s slovensko zvezo. Moj cilj je, da bi s svojimi izkušnjami pomagal razviti mirnovodaše in jih pripeljati še do boljših rezultatov. Mislim, da lahko v kratkem času pridemo do lepih uspehov, saj že zdaj vidim napredek. Športniki so zelo nadarjeni in so obenem pripravljeni veliko delati, kar je najpomembnejše v tem športu," je poudaril Beutel, ki pravi, da zgledno sodeluje s trenerjem spustašev Srečkom Masletom in Dejanom Testenom, ki je tako trener slalomistov kot spustašev in mirnovodašev.

V Poznan bodo poleg Jerneja Župančiča Regenta odpotovali še Rok Kuk in svetovni prvak v spustu Lovro Leban - za oba bo vrhunec sezone EP do 23 let sredi julija -, Jernej Korenjak, prav tako se bo šel na 500-metrsko razdaljo preizkusit tudi Nejc Žnidarčič, a bo tako zanj kot za Korenjaka prioriteta...


Po tekmovanjih v Kobaridu znani državni prvaki v s

Kobarid – Trije dnevi tekmovanj na reki Soči so dali novopečene slovenske državne prvake v spustu. V Kobaridu so namreč od petka do nedelje potekale preizkušnje na mednarodni tekmi divjevodašev, ki so štele tudi kot državno prvenstvo in izbirne tekme hkrati. Reprezentanca za spust dokončno znana po tekmi na Savi Dolinki (23. maja).

Kajakaši in kanuisti so se za naslove najboljših v državi 'udarili' v Kobaridu, kar je letos novost, saj navadno trasa poteka od Srpenice do Trnovega. Organizatorji so se za nekoliko prirejeno različico odločili predvsem zaradi poudarka na varnosti. Nastopilo je okoli 80 tekmovalcev, poleg Slovencev, pa so se tekme udeležili tudi Avstrijci in Hrvati.

S precejšnjo pozornostjo so gledalci spremljali tridnevni dvoboj med Jernejem Korenjakom in Nejcem Žnidarčičem. Prvi prednjači v klasiki, drugi v šprintu. »S petkovim nastopom nisem zadovoljen, ker imam občutek, da bi šel lahko še hitreje. Toda v čolnu sem imel napačno 'naštimane' opore, zato tehnično nisem veslal, kot bi hotel. Sem pa vesel zaradi časa, saj sem za Gnido (vzdevek Nejca Žnidarčiča, op. a.) zaostal malo, on pa v šprintu vselej leti. Občutek je dober, pa tudi mislim, da imam še nekaj rezerv in bi šel lahko še bolje. S svojim veslanjem na klasični preizkušnji pa sem kar zadovoljen,« je svoje nastope komentiral Jernej Korenjak – Serggio, ki je trenutno na pripravah v višinski hiši v Ratečah, zato se je vsak dan...


Slovenci na DP v spustu po pričakovanjih

Kobarid – Na mednarodni tekmi v spustu na divji vodi, ki je štela za Slovence tudi kot državno prvenstvo in izbirna tekma za reprezentanco, danes presenečenj ni bilo. Najboljši slovenski kajakaši in kanuisti so na današnjem šprintu, ki se je odvijal na reki Soči, nastopili po pričakovanjih.

Po prvi izbirni tekmi in DP je pri kajakaših v najboljšem izhodiščnem položaju član KK Soške elektrarne Nejc Žnidarčič, ki je zmagal pred Jernejem Korenjakom iz KKK Ljubljana in svojim klubskim sotekmovalcem Gregorjem Brovinskim.

Pri kanuistih si bosta mesto v reprezentanci skoraj gotovo priveslala lanskoletni svetovni podprvak Jošt Zakrajšek (Tacen KD Slovenica) in Simon Hočevar (KK Simon), ki je po izbirnih tekmah za slalomsko reprezentanco še enkrat več pokazal dobro formo.

Pri predstavnicah nežnejšega spola je bilo prvo mesto 'rezervirano' za Lučko Cankar, ki je s svojo predstavo tudi to pot potrdila, da bo na najpomembnejših tekmah sezone letos posegala po najvišjih mestih.

Čeprav je bilo predvideno, da se bodo sobotne jutranje preizkušnje (posamezniki, klasika), začele ob 11.30, so organizatorji danes spremenili čas štarta – namesto ob 11.30, se bo tekma posameznikov začela uro prej, medtem ko bo popoldan sledila še moštvena tekma.

 


Državno prvenstvo v spustu nekoliko drugače

Ljubljana – Kajakaši in kanuisti na divjih vodah imajo po izbirnih tekmah za uvrstitev v slalomsko reprezentanco jutri, v soboto in nedeljo še izbirne tekme za uvrstitev v ekipo za spust. Tekma bo potekala vse tri dni na reki Soči v Kobaridu.

Na preizkušnjo se je že prijavilo okoli 80 tekmovalcev, bo pa mednarodna tekma štela hkrati kot izbirna in državno prvenstvo. Jutri tekmovalce najprej čaka ob 17. uri prva vožnja šprinta, ki bo štela tudi kot izbirna tekma in DP, v soboto so na vrsti klasične posamezne preizkušnje (11.30), nato pa še moštvena tekma (ob 13.45). V nedeljo bo na vrsti še šprint (ob 10.30), ki bo prav tako odločal od državnih prvakih in članih spustaške reprezentance.

DP bo letos potekalo nekoliko drugače, vzroke pa je pojasnil direktor kajakaških reprezentanc na KZS Andrej Jelenc: »Zaradi visokega vodostaja reke Soče smo se odločili, da letos tekmovanja ne izpeljemo po običajni trasi od Srpenice do Trnovega na Soči. Tokrat bo proga potekala od kampa Koren do Kobarida.«

Kar se favoritov tiče, je zadeva dokaj preprosta. »Pri članih se že po dosedanjih tekmah vidi, kdo je dober. Tisti, ki so dobro pripravljeni za slalom, tudi s spustom običajno nimajo težav. Pričakujem, da se bodo v reprezentanco uvrstili tisti, ki so že lani posegali po kolajnah. Ker so tekme izbirne tudi za mladince, nekateri tekmovalci ne bodo nastopili vse tri dni,« je še razložil Jelenc in dodal, da letos med...


Lebana med nastopom zmotili Marsovci

Račice - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Tea Kralj je uspešno prestala prvo letošnjo tekmo svetovnega pokala na Češkem. Kraljeva je nastopila le na 500 metrov in si izborila finale B, kjer je osvojila šesto, skupno pa 15. mesto.

Kraljeva je v Račicah lovila časovno normo in jo uspešno tudi 'ulovila'. Pogoji na progi sicer niso bili najboljši, toda Koprčanka se ni pritoževala: »Z   rezultatom v B finalu sem zadovoljna, čeprav je bilo veslanje v polfinalu boljše. Pogoji v polfinalu so bili namreč slabi, saj je pihal kar močen veter. Sem pa zadovoljna, ker sem odveslala predvideno normo.«


Poleg Tee sta v Račicah tekmovala tudi Lovro Leban in Rok Kuk. Kuk je v soboto na 500-metrski razdalji svoje nastope končal v polfinalu, enako se mu je pripetilo tudi na 1000-metrski preizkušnji. »Vesel sem dobrega časa v polfinalu na 1000 metrov in dobrimi tekmami. Uvrstitve prvo leto med člani pač ne morejo biti visoke,« je svoje veslanje komentiral Rok Kuk.


Najslabše je nastopil Leban, ki je zadnji mesec bolj kot treniral bolehal. Na 500 metrov je izpadel v kvalifikacijah, na enkrat daljši razdalji pa se je prebil v polfinale in tam s sedmim mestom v skupini tudi obtičal. Lovro, ki se je zavedal, da mu je precej moči pobrala bolezen, je zato svoj nastop na krajši preizkušnji pospremil z veliko  mero humorja: “Nisem zadovoljen z nastopom na 500 metrov. Marsovci so namreč 200 metrov pred...


Peter Kauzer na Slovaškem drugi

Liptovsky Mikulaš – Na 61. Tatranskem slalomu za kajakaše in kanuiste na divjih vodah je najboljši Slovenec zadnjih let Peter Kauzer osvojil drugo mesto. Na tekmi, ki je štela za ICF ranking, je njegov uspeh dopolnil kanuist Simon Hočevar, ki je končal na četrtem mestu.

V težko pričakovanem finalu kajakašev je kot zadnji nastopil Slovenec Peter Kauzer, ki je v polfinalu progo v Liptovskem Mikulašu preveslal najhitreje. Med bučnim navijanjem je njegovim sotekmovalcem zaledenela kri, ko je storil dotik, a se je kasneje izkazalo, da ni bil edini. Četudi je bil Hrastničan na koncu kaznovan s štirimi kazenskimi sekundami, je tako 'letel', da ga tudi omenjeni pribitek ni stal kolajne. »Bolj kot na zmago, sem šel na čas. Želel sem si postaviti zares dober rezultat. Z vožnjama v polfinalu in finalu sem zadovoljen, saj sem bil hiter, najlepše pri vsem skupaj pa je, da sem imel v finalu, vsem napakam, ki sem jih delal, navkljub, še sekundo do dve rezerve,« je med pospravljanjem svojega čolna razložil Peter Kauzer, ki se mu je mudilo domov k novemu članu družine – mucku Bobiju. Zmagal je Poljak Grzegorz Polaczyk, za drugouvrščenim Kauzerjem pa se je na tretjem mestu zvrstil Slovak Marcel Potočny. Dejan Kralj je bil deveti (zaradi napake so mu prisodili petdeset kazenskih sekund), Janoš Peterlin 18., Jure Meglič pa 20.

Pri kanuistih je v polfinalu povsem drugačen obraz kot na izbirnih tekmah pokazal Jošt Zakrajšek, ki je...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam