Mar 2021
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Kajakaša na mirnih vodah optimistično na OI

Ljubljana, 22. maja (STA) - Na Olimpijskem komiteju Slovenije sta se danes predstavila tudi kajakaša na mirnih vodah, ki bosta branila slovenske barve na olimpijskih igrah v Pekingu, Špela Ponomarenko in Jernej Župančič Regent. Oba imata na igrah visoke cilje, najmanj uvrstitev v finale.

Ponomarenkova si je normo zagotovila šele na nedavnem evropskem prvenstvu v Milanu, kjer je v olimpijski 500-metrski razdalji osvojila sedmo mesto. Osvojitev norme za igre v Pekingu je bila posebej sladka: "Seveda bi bilo boljše, če bi se uvrstila že lani in bi se letos lahko v miru pripravljala, a sem zelo vesela. Vsak športnik si želi vsaj enkrat nastopiti na olimpijskih igrah. Meni so se zadnje igre v Atenah izmuznile za pet stotink, zato sem zdaj z uvrstitvijo presrečna."

Samo olimpijsko geslo "važno je sodelovati, ne zmagati", pa za Ponomarenkovo ni dovolj. "Lani sem bila na svetovnem prvenstvu 10., eno mesto od finala. Vem, da sem precej napredovala, do Pekinga me čaka trdo delo in z malo sreče je na igrah dosegljiv tudi finale."

Jernej Župančič Regent, ki je že izkusil olimpijski nastop, si je vozovnico za Peking priveslal že na lanskem svetovnem prvenstvu. Z napovedmi je malce zadržan in hkrati skrivnosten: "Moj osnovni cilj bo čim boljši nastop. Želim si kar optimalen nastop in to bi me moralo popeljati zelo visoko. O ciljih je nehvaležno govoriti, želje pa so vsekakor velike. Olimpijskemu...


Kauzer: V Pekingu je dosegljiva tudi zlata medalja

Ljubljana, 22. maja (STA) - Peter Kauzer je edini slovenski predstavnik v slalomu na divjih vodah, ki bo nastopil na olimpijskih igrah 2008 na Kitajskem. Slednji napoveduje: "V Pekingu sem sposoben osvojiti tudi zlato medaljo."

Kauzer, ki se je predstavil danes v okviru predstavitve slovenskih olimpijcev 2008 s strani Olimpijskega komiteja Slovenije, seveda dodaja, da se bo moralo "poklopiti" več dejavnikov. "Paziti moram, da se mi pri napovedih ne bo zareklo kot lani pred SP. Vem, da lahko osvojim zlato medaljo, a moram na Kitajskem pokazati res dobro vožnjo. To sem seveda sposoben, saj ta šport treniram že 17 ali 18 let in moram pokazati, kaj sem se naučil. Najhuje bi bilo, če bi se slabo uvrstil zaradi lastne neumnosti. Če bom res pokazal vse, kar znam, potem ne bo hudega, če me bo kdo prehitel, a bom tudi sam zelo visoko, če bom nastopil brez napake."

Kauzer je eden vročih slovenskih kandidatov za kolajno, sam pa še predobro pozna pasti svojega športa. Nenazadnje mu je spodletelo tudi na nedavnem evropskem prvenstvu v Krakovu na Poljskem, kjer je zaradi napake izgubil zlato in na koncu zasedel peto mesto. "Seveda sem bil jezen, saj sem zlato izgubil v zadnjem delu proge. A vse to sem nekako odklopil takoj po prvenstvu. Vse misli so seveda že usmerjene v Peking. Temu cilju bom podredil vse nadaljnje treninge."

Na ogled olimpijske proge bo Kauzer odpotoval že v začetku junija. Druga možnost se ponuja med 25....


Slovenski ekstremni kajakaši uspešni v Italiji

Forni di Sotto, 18. maja  - Vsako leto številčnejše in predvsem v tujini bolj popularne tekme v ekstremnem kajakaštvu privabljajo tudi vedno več slovenskih kajakašev. Na zadnji tekmi, ki se je v nedeljo zgodila v soteski reke Tagliamento v Italiji, se je med finalnih deset uvrstilo kar šest Slovencev.

Sprva je bilo načrtovano tekmovanje v slalomu, vendar pa je bilo zaradi obilnih padavin in izjemno narasle reke mogoče prirediti le minuto dolg šprint, katerega so zaznamovali stotinski zaostanki.

V težki konkurenci kar treh bivših olimpijcev (Enrico Lazzarotto, Dejan Kralj in Fedja Marušič), se je tokrat najbolje odrezal Luka Štricelj, sicer eden najboljših slovenskih rodeo kajakašev, ki je domov poleg praktičnih nagrad odnesel tudi 700€ nagrade. Le stotinko za njim je zaostal Dejan Kralj, ki je za drugo mesto prejel nagrado 350€. Tretje mesto in 250€ pa sta pripadla Avstrijcu Hannes Brandstätter-ju.

Do desetega mesta so se uvrstili še Janez Čižman, Fedja Marušič, Andrej Bijuklič in Andraž Krpič, ter s tem potrdili da ima ta šport tudi na slovenskih tleh in med slovenskimi športniki precej svetlo prihodnost.


Ponomarenkova sedma v Milanu

Milano, 18. maja (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je evropsko prvenstvo v Milanu končala s sedmim mestom na 500-metrski progi. S tem je za mesto zaostala za lanskim dosežkom iz Pontevedre, a najpomembnejše je, da je že v petek osvojila olimpijsko kvoto za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Olimpijska kvota je bil tudi edini in glavni cilj 26-letne Koprčanke pred odhodom v lombardijsko prestolnico. Zaradi nje se je odpovedala tudi nastopom v njeni paradni - a neolimpijski - disciplini na 200 m. "Žrtvovanje" se ji je izplačalo, tako da bo ob Jerneju Župančiču Regentu druga slovenska mirnovodaška predstavnica na najpomembnejšem tekmovanju leta v kitajskem glavnem mestu.

"Ko sem vedela, da sem v finalu A na 500 m, potem mi je bilo malce žal, da nisem nastopila tudi na 200 m, saj bi bila lahko evropska prvakinja. Toda tekmovala in zmagala bom takrat, ko bo konkurenca popolna, tukaj ni bila," je malce v šali pripomnila Ponomarenkova in dodala: "Svoje tekmovanje v Milanu lahko ocenim kot zelo uspešno, saj sem dobila tisto, po kar sem prišla. Kvota je moja."

Sicer pa je današnjo tekmo dobila svetovna prvakinja Madžarka Katalin Kovacs pred Nemko Katrin Wagner Augustin in Italijanko Josefo Idem. Ponomarenkova je za bronom zaostala dobri dve sekundi. "Na tekmi je veter pihal v prsi, kar mi ne odgovarja. Bolje se znajdem, če je veter v hrbet, tako bi mogoče še...


Župančič Regent le 12. v Milanu

Milano, 17. maja (STA) - Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Župančič Regent je na evropskem prvenstvu v Milanu nastope končal s tretjim časom v finalu B na 1000 metrov in skupno 12. mestom. S tem je zaostal tako za lanskim dosežkom kot tudi pričakovanji, a najpomembnejša tekma še pride - nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Župančič Regent je lani v Pontevedri končal na sedmem mestu in bil pred EP v Milanu prepričan, da lahko ta dosežek izboljša. Koprčan, ki bo v nedeljo praznoval 28. rojstni dan, pravi, da je kljub 12. mestu bolje pripravljen kot v minuli sezoni, ne nazadnje v njegov prid govorijo tudi izkušnje s priprav, ki jih je večinoma opravil v tujini: v Maroku s francosko reprezentanco in na Novi Zelandiji s slovitim Benom Fouhyjem. A ker praktično ni imel še nobene prave tekme, je bila trenutna forma v primerjavi s konkurenco pač neznanka.

Zato je v Italijo dopotoval predvsem z željo videti, kje je v primerjavi s tekmeci in kateri kamenček lahko že vstavi v taktični mozaik, ki naj bi ga pripeljal čim višje na najpomembnejši tekmi zadnjega obdobja, olimpijski preizkušnji v kitajski prestolnici.

"Nikakor ne morem biti zadovoljen z uvrstitvijo. A zame je v tem trenutku najpomembneje, da sem blizu najboljšim. Tako v kvalifikacijah kot v polfinalu sem vodil po 850 metrih, potem pa me je 'zmanjkalo'. Menim pa, da sem na dobri poti, manjka mi le hitrosti, saj sem veslal...


Ponomarenkova osvojila olimpijsko kvoto

Milano, 16. maja (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je uspešno nastopila v polfinalu evropskega prvenstva v Milanu. S tretjim mestom v skupini si je priveslala finale A na 500 m in (neuradno) tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Pekingu. Tako bo Slovenija na OI očitno poslala dva mirnovodaša: Ponomarenkovo in Jerneja Župančiča Regenta.

Ponomarenkova, ki je lani na EP v tej disciplini zasedla šesto mesto, je imela skupno četrti čas polfinala. V svoji skupini je tokrat bolj zadržano začela in bila na polovici šele četrta, nato pa je prehitela Danko Henriette Engel Hansen in pristala na tretjem mestu. Za sedem desetink sta bili boljši Italijanka Josefa Idem in pred EP ena najhujših tekmic za olimpijsko kvoto, Švedinja Sofia Paldanius.

Kljub temu je 26-letna Primorka bržkone že opravila tisto, po kar je prišla v lombardijsko prestolnico, saj je po neuradnih izračunih, ki jih je sporočil direktor slovenskih kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc, že med udeleženci OI 2008. Uradni dobitniki kvot bodo sicer znani šele po koncu tekmovanj v nedeljo. "Malce sem se bala, saj je bila prav Sofia tista, ki me je pred štirimi leti izločila iz OI, zdaj pa, kot kaže po neuradnih izračunih, sva obe med potnicami v Peking," je po nastopu dejala Ponomarenkova in dodala: "Bilo je kar težko, saj sem imela na progi veliko valov. Ampak dala sem vse od sebe in tako bo tudi v nedeljskem...


Ponomarenkova in Župančič Regent uspešna v kvalifi

Milano, 15. maja (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je uvodni dan evropskega prvenstva v Milanu uspešno prestala kvalifikacije na 500 metrov. V uvodu discipline, kjer Koprčanka išče kvoto za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu, je Ponomarenkova zasedla tretje mesto v skupini in se prebila v petkov polfinale.

Ponomarenkova, ki bolje nastopa na neolimpijski 200-metrski progi, a na tem EP ne bo, ker je vse podredila osvojitvi olimpijske kvote, je zelo hitro začela in po polovici proge vodila. Nato pa sta jo prehiteli Britanka Lucy Wainwright, ki se je s prvim mestom neposredno prebila v finale, in Rusinja Julijana Salahova. Primorka je imela skupno osmi čas, njena najnevarnejša tekmica za olimpijsko kvoto, Švedinja Sofia Paldanius, pa devetega.

Na jezeru Idroscalo, kjer nastopajo tekmovalke in tekmovalci iz 39 držav, je danes dvakrat nastopil tudi Jernej Župančič Regent. V kvalifikacijah svoje paradne discipline na 1000 m, kjer že ima zagotovljeno olimpijsko kvoto, je "Župa", ki v Milanu preverja konkurenco in taktiko za OI, v tretji skupini zaostal le za Madžarom Gaborjem Kucsero. Za zanesljivo uvrstitev v sobotni finale bo moral v petek zasesti eno od prvih dveh mest v polfinalu.

Župančič Regent pa je nastopil tudi v kvalifikacijah 500-metrske preizkušnje. Po pričakovanju ni bil tako uspešen kot na dvakrat daljši razdalji. V svoji skupini je...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991  3998   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam