Feb 2021
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28

Kauzer peti v Krakovu

Krakov, 11. maja (STA) - Slovenski kajakaš Peter Kauzer je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Krakovu osvojil peto mesto. Zmagal je Britanec Campbell Walsh, lani bronast na EP, pred Italijanom Danielejem Molmentijem (0,13: 2) in Nemcem Fabianom Dörflerjem (+0,78). Kauzer je na petem mestu s skupno štirimi kazenskimi sekundami zaostal 1,38 sekunde.

Kauzer, ki je Sloveniji na devetem EP priveslal edini finale, je tako v polfinalu kot v finalu veslal izjemno hitro, a kazenske sekunde - v finalu se je dotaknil 22. vratc - so ga stale naslova evropskega prvaka, ki ga je neuspešno branil Slovak Jan Šajbidor (13. mesto).

"Kaj mi pomagajo hitre vožnje, če sem napravil dva dotika. Predvsem drugi dotik je bil totalna neumnost, saj sem bil na sredini vratc in ne vem, zakaj sem držal veslo v zrak. To mi je odvzelo zlato kolajno. Po dolgem času sem se v čolnu spet počutil suvereno in motivirano. Želel sem si odpeljati dve hitri vožnji, kar mi je uspelo. Ampak te kazenske sekunde ... Je pa dobro to, da imam dober občutek, kar bo pomembno za naslednje tekme. Ne nazadnje tekma mojega življenja šele pride, to bo avgusta na olimpijskih igrah," je dejal Kauzer, ki je od Tacna 2005 nanizal dve srebrni kolajni, četrto in letos peto mesto.

Še manj razlogov za veselje imata Jure Meglič in Dejan Kralj, saj sta nastopa končala že v polfinalu. Prvi je z enim dotikom in 2,91 sekunde zaostanka pristal na končnem 15....


Milano bo določil olimpijsko usodo Špele Ponomaren

Ljubljana, 10. maja (STA) - Milano bo od četrtka dalje prizorišče evropskega prvenstva v kajaku in kanuju na mirnih vodah. Slovenija bo v lombardijsko prestolnico poslala tri čolne. V moškem K-1 bo nastopal Jernej Župančič Regent, v ženskem Špela Ponomarenko, v K-2 pa Dejan Marjanovič in Tim Jerman. Glavni cilj prvenstva je osvojitev olimpijske kvote Špele Ponomarenko.

Župančič Regent si je kvoto za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu zagotovil že na lanskem svetovnem prvenstvu v Duisburgu, tako da bo v Milanu lahko nastopil povsem sproščeno. Za pripravo na svojo paradno disciplino na 1000 m bo tekmoval tudi na 500 m.

"Nisem treniral prav za EP, saj nisem toliko izkušen in nimam toliko trenerjev ob sebi, da bi lahko načrtoval formo za dva vrhunca v sezoni, torej EP in OI. Sem pa bistveno bolje pripravljen kot lani, zato grem tudi v Milano z visokimi cilji. Menim, da lahko izboljšam lansko šesto mesto, toda o uvrstitvi nočem preveč razmišljati. Bolj pomembno je to, da z resnim in hkrati sproščenim pristopom vidim, kje sem v primerjavi s tekmeci, saj prave tekme letos še nisem imel. Prav tako bom skušal na podlagi the informacij, ki jih bom dobil, že sestaviti taktiko za tekmo v Pekingu. Je pa res, da če hočeš biti dober na OI, moraš biti dober že zdaj," pravi "Župa", ki je večino priprav opravil v tujini: v Maroku s francosko reprezentanco in na Novi Zelandiji s slovitim Benom...


Kanuisti in kajakašici brez finala in olimpijskih

Krakov, 10. maja (STA) - Predzadnji dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Krakovu ni prinesel dobrih novic za slovenski tabor. Že po polfinalu je bilo namreč jasno, da od načrtovanih olimpijskih kvot kanuistov in kajakašic ne bo nič. Še najbolje se je odrezal najmlajši kanuist Benjamin Savšek, ki je svoje prvo veliko tekmovanje končal na 18. mestu.

Savška so od mesta na OI v Pekingu in finala oddaljili dotiki, napravil je dva, saj je bil sicer na progi zelo hiter. Tako pa je tekmovanje sklenil na 18. mestu s 6,75 sekunde zaostanka za Slovakom Michalom Martikanom. Jošt Zakrajšek je prvenstvo končal na 21. mestu (+7,14; 2), Dejan Stevanovič pa na 24. (+9,55; 2).

"Zelo sem zadovoljen, saj je bilo to moje prvo člansko EP. Videl pa sem, da bo v prihodnje treba pokazati več natančnosti na progi. Že tokrat sem se trudil voziti brez dotikov, ampak ni šlo. S samim veslanjem pa sem zelo zadovoljen. Verjetno se pozna tudi to, da sem imel letos, ko sem že na fakulteti in ne več v srednji šoli, več časa za trening. To, da sem bil blizu najboljšim, je res velika vzpodbuda za delo v prihodnje," je dejal Savšek, čigar glavna tekma leta - EP do 23 let - še pride.

V finalu pa je svoje mojstrstvo spet pokazal dobitnik številnih odličij z največjih tekmovanj Martikan, ki je ubranil lanski naslov z domače proge na reki Vah. Drugouvrščenega Čeha Stanislava Ježka je premagal za 98 stotink sekunde,...


Slovenski kajakaši niz končali s četrtim mestom

Krakov, 09. maja (STA) - Prireditelji devetega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Krakovu so drugi dan tekmovanj podelili prve komplete odličij. Trikratni zaporedni evropski prvaki v kajaku Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič so svoj niz zmag končali in na koncu na četrtem mestu zaostali tudi za kolajno.

Slavili so domačini Poljaki, ki so za 2,52 sekunde premagali Italijane, tretji pa so bili Švicarji (+4,35). Slovenci so realne možnosti na sicer precej "čudni" tekmi s številnimi napakami svoje možnosti za nadaljevanje zmagovalnega niza zapravili že v prvi vožnji s štirimi dotiki. V drugi pa so bili kljub novim štirim kazenskim sekundam dolgo v igri celo za odličje, a na koncu so za slabe štiri sekunde zaostali za medaljo, 8,08 sekunde pa za prvim mestom.

Vzrok za prekinitev izjemnega niza je jasen. Tako kot za mnoge ekipe na tekmi - niti eni v vseh disciplinah ni uspelo proge preveslati brez dotika - so bile usodne napake. "Preveč dotikov smo napravili. To je to. Sicer pa sam zaradi tega nisem zaskrbljen, saj se počutim dobro, menim, da sem dobro pripravljen in na posamični tekmi upam, da mi bo to uspelo dokazati," je pojasnil Kauzer, ki bo branil naslov posamičnega podprvaka. Kralj pa se je malce v šali še enkrat obrnil k dotikom: "Res upam, da smo danes pokurili že vse te negativne 'jokerje'."

V 3xC-1 so Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Benjamin Savšek v Krakovu za eno mesto...


Danes začetek slalomskega EP v Krakovu

Ljubljana, 08. maja (STA) - Danes se bo začelo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Krakovu, kjer bodo slovenski kanuisti, kajakašice in dvojci skušali pridobiti kvote za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu, kajakaši pa ubraniti moštveno zlato, ki so ga v domovino prinesli že trikrat zapored.

Slovensko delegacijo sestavljajo kajakaši Peter Kauzer (ki si je že na izbirnih tekmah zagotovil pot v Peking), Dejan Kralj in Jure Meglič, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Benjamin Savšek, kajakašice Nina Mozetič, Urša Kragelj in Eva Terčelj ter dvojci Sašo Taljat/Luka Božič, Nejc Višnar/Urban Jarc in Luka Slapšak/Blaž Oven.

Danes bodo na sporedu kvalifikacije v vseh štirih disciplinah (C-1, C-2, K-1ž, K-1), v petek bodo moštvene tekme, v soboto polfinala in finala kanuistov in kajakašic, v nedeljo pa zaključni boji dvojcev in kajakašev. EP v Krakovu je zadnja priložnost za pridobitev olimpijskih kvot.


Kanuisti in kajakašici uspešno prestali kvalifikac

Krakov, 08. maja (STA) - S kvalifikacijami kajakašic in kanuistov se je začelo deveto evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Benjamin Savšek v C-1 ter Nina Mozetič in Urša Kragelj v ženskem K-1 so jih uspešno prestali, kako bodo opravili še kajakaši in dvojci, pa bo znano pozno popoldne.

Na tekmovanju, kjer se slovenski slalomisti merijo še za olimpijske kvote pri kanuju, dvojcih in kajakašicah, so vzpodbudno nastopili kanuisti. Med njimi najbolje Zakrajšek, ki je bil 15., v prvi vožnji celo deveti. Za najhitrejšim, Slovakom Michalom Martikanom, je z dvema kazenskima sekundama zaostal 11,52 sekunde.

"Zadovoljen sem, predvsem zato, ker sem se malo 'sestavil' po izbirnih tekmah. Drugače pa bo v soboto ena vožnja odločila vse, vsi bodo veslali na polno. Slovenci imamo še tri železa v ognju, kljub temu pa bo težko osvojiti olimpijsko kvoto, saj je še precej dobrih tekmovalcev v igri," je po kvalifikacijah povedal Zakrajšek, ki se je ozrl tudi že na petkovo moštveno tekmo. "V Krakovu smo opravili prvi trening ekipe, vzdušje je zelo dobro, poznamo se med sabo, kaj bo jutri, bomo pa videli. Veliko bodo odločale kazenske sekunde," je dodal Zakrajšek.

Najizkušenejši med slovenskimi kanuisti Stevanovič je po sedmem času in zelo dobri predstavi v prvi vožnji v drugi napravil kar štiri dotike in kvalifikacije končal na 19. mestu, debitant na velikih...


Megliču slovenski dosežek dneva

Krakov, 08. maja (STA) - Potem ko so že zgodaj popoldne kvalifikacije devetega evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Krakovu uspešno prestali kanuisti in kajakašici, so si nastop v polfinalu z uspešnimi predstavami v kvalifikacijah priveslali še kajakaši Jure Meglič, Dejan Kralj in Peter Kauzer ter dvojec Sašo Taljat/Luka Božič.

Če je pred Krakovom za glavnega favorita za posamično slovensko kolajno veljal Kauzer, pa so po kvalifikacijah razmerja vsaj trenutno malce bolj pomešana. Neobremenjenemu Megliču namreč umetni kanal ob reki Wisli ni povzročal težav, tako da je kvalifikacije končal na tretjem mestu, le 2,04 sekunde za Francozom Sebastienom Combotom in štiri stotinke za Britancem Campbellom Walshem.

Prav tako je svoj nastop povsem solidno - glede na to, da so to bile le kvalifikacije - opravil Kralj (+7,68; 6), ki je pristal na 14. mestu. Še malce več sivih las pred polfinalom pa je svojemu očetu, trenerju in soimenjaku povzročil Peter Kauzer v K-1. Ta si je namreč v prvi vožnji privoščil šest kazenskih sekund, ob ne preveč hitri vožnji pa je to zadostovalo šele za 35. mesto. Tako je moral 24-letni Hrastničan v drugo malce bolj zbrano na progo in si s skupnim 23. mestom (+10,46; 8) vseeno zanesljivo priveslal nedeljski polfinale, v katerem bo skušal pridobiti čim boljše izhodišče za (vsaj) ubranitev naslova evropskega podprvaka.

"Zdi se ti, kot da to ni tekmovanje, ampak zabava, ki si jo...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991  3998   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam