Sep 2019
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Tacen priložnost za sedmo odličje

Ljubljana, 22. junija (STA) - Zgodovina evropskih prvenstev v slalomu na divjih vodah je relativno kratka, saj so se tekmovalci in tekmovalke za evropske naslove prvič pomerili šele leta 1996 v nemškem Augsburgu, ko je kanuist Simon Hočevar z zmago tudi poskrbel za največji slovenski uspeh doslej. Slovenci so na dosedanjih petih prvenstvih sicer osvojili šest kolajn, zadnjo - bronasto - so lani v Skopju v moštveni vožnji prispevali Jošt Zakrajšek, Dejan Stevanovič in Hočevar, ki bodo tudi tudi v Tacnu med kandidati za stopničke.

Prvo EP na tradicionalnem prizorišču svetovnega pokala je bilo tudi splošno gledano najboljše doslej za slovenske slalomiste. Poleg Hočevarja je namreč slovenska ekspedicija osvojila še dve kolajni. V moštveni vožnji kajakašev so si drugo mesto priveslali Andraž Vehovar, Miha Štricelj in Jure Pelegrini, ekipna tekma kanuistov pa se je končala s tretjim mestom Hočevarja, Sebastjana Linkeja in Stevanoviča. Dve leti kasneje so najboljše evropske slalomiste gostile češke Roudnice, slovenski niz osvajanja medalj pa se je kljub slabšim uvrstitvam med posamezniki nadaljeval. Za to je vnovič poskrbel moštveni obračun kajakašev, ko so Vehovar, Fedja Marušič in Uroš Kodelja pristali na tretjem mestu.

Italijanska Mezzana je evropsko elito gostila leta 2000, slovensko zbirko medalj pa so obogatili kajakaši Miha Terdič, Dejan Kralj in Marušič, ki so v ekipni tekmi zaostali le za Italijani. V...


Labodji spev Tacna

Ljubljana, 22. junija (STA) - Le dva dni pred prvim tekmovalnim dnem na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu so prireditelji tekmovanja v Ljubljani predstavili temačnejšo plat tamkajšnjega kajakaškega centra. Najbolj poznano slovensko divjevodaško tekmovališče v prihodnje namreč ne bo več gostilo večjih tekmovanj, vzrok pa so težave pri denacionalizacijskem postopku in posledično pri lastništvu proge na reki Savi. Kljub temu v organizacijskem odboru zatrjujejo, da bo EP 2005 izpeljano na ravni, ki si jo takšno tekmovanje zasluži.

"Zaradi težav pri denacionalizaciji Kajakaška zveza Slovenije ne bo več izvajala tekmovanj v Tacnu, evropsko prvenstvo je tako verjetno zadnje dejanje na tamkajšnjem prizorišču. Tekmovanja bomo preselili v Solkan, z Mednarodno kajakaško zvezo (ICF) pa se bomo pogajali tudi za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2010 v Solkanu, čeprav je bil za to predviden Tacen. Postopek denacionalizacije se vleče že vse od leta 1991, ni še rešeno lastništvo, saj so težave z nekaterimi upravičenci. Upam pa, da se bo to uredilo, v nasprotnem primeru bo tacenska proga služila le še lokalnemu namenu," je na novinarski konferenci dejal predsednik organizacijskega odbora Bojan Žmavc.

Slednji se je nato ozrl tudi na samo tekmovanje. Sodeč po prijavah bo to eno močnejših evropskih prvenstev doslej. Med tekmovalci so praktično vsi nosilci medalj z lanskih olimpijskih iger v Atenah. Sodelovalo bo...


Izidi dosedanjih EP v slalomu na divjih vodah

Ljubljana, 22. junija (STA) - Izidi dosedanjih evropskih prvenstev v slalomu na divjih vodah.


AUGSBURG (Nem), 1996:

- C-1:
 1. Simon Hočevar (Slo)
 2. Soeren Kaufmann (Nem)
 3. Martin Lang (Nem)
10. Dejan Stevanovič (Slo)

- K-1:
 1. Ian Wiley (Irs)
 2. Miroslav Stanovsky (Slk)
 3. Jochen Lettmann (Nem)
13. Miha Štricelj (Slo)
21. Andraž Vehovar (Slo)
22. Jure Pelegrini (Slo)

- K-1ž:
 1. Marcela Sadilova (Češ)
 2. Stepanka Hilgertova (Češ)
 3. Elena Kaliska (Slk)

- C-2:
 1. Matti/Matti (Švi)
 2. Šimek/Rohan (Češ)
 3. Kolomanski/Staniszewski (Pol)

- 3xC-1:
 1. Nemčija
 2. Češka
 3. Slovenija (Hočevar, Linke, Stevanovič)

- 3xK-1:
 1. Nemčija
 2. Slovenija (Vehovar, Štricelj, Pelegrini)
 3. Avstrija

- 3xK-1ž:
 1. Češka
 2. Nemčija
 3. Italija

ROUDNICE (Češ), 1998:

- C-1:
 1. David Jančar (Češ)
 2. Michal Martikan (Slk)
 3. Lukaš Pollert (Češ)
12. Simon Hočevar (Slo)
18. Dejan Stevanovič (Slo)
39. Gregor Terdič (Slo)

- K-1:
 1. Paul Ratcliffe (VBr)
 2. Thomas Becker (Nem)
 3. Ian Raspin (VBr)
10. Uroš Kodelja (Slo)
17. Dejan Kralj (Slo)
20. Andraž Vehovar (Slo)

- K-1ž:
 1. Elena Kaliska...


Divjevodaši za uvod EP nastopili na Ljubljanici

Ljubljana, 21. junija (STA) - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so danes na sicer mirni reki Ljubljanici v Ljubljani poskrbeli za primeren uvod v največji kajakaški dogodek leta v Sloveniji - evropsko slalomsko prvenstvo v Tacnu (24. - 26. junij), saj so se pomerili na tradicionalnem slalomu za nagrado mesta Ljubljana. Po 300 evrov so si z zmagami na stometrski progi pod Tromostovjem prislužili Neil Caffrey v kajaku, Tomaš Indruch v kanuju in Elena Kaliska med kajakašicami. Na bližnje EP so prireditelji opozorili tudi z mimohodom zastav držav udeleženk.

Med kajakaši je v finalu Irec Neil Caffrey premagal Nemca Erica Pfannmuellerja, najboljši Slovenec je bil Peter Kauzer, ki je izpadel v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu. Pri kanuistih se je na mirni vodi Ljubljanice najbolje znašel Čeh Tomaš Indruch, ki je v odločilnem dvoboju porazil Nemca Jana Benziena. Od Slovencev je bil najboljši Jošt Zakrajšek, ki se je poslovil v polfinalu. Pri dvojcih sta zmagala Slovaka Hochschorner / Hochschorner, v finalu sta ugnala Nemca Bahmana in Senfta, Slovenca Nejc Višnar in Urban Jarc sta končala v četrtfinalu, pri ženskah pa je največ spretnosti in moči pokazala Slovakinja Elena Kaliska, ki je v zadnji vožnji strla odpor Britanke Fione Pennie. Najhitrejša Slovenka je bila Nina Mozetič, nastop pa je končala v četrtfinalu.

Evropsko prvenstvo v slalomu na tacenski progi se bo sicer z ekipnimi vožnjami kajakašic in kanuistov...


Ogrevanje na Ljubljanici, vrhunec v Tacnu

Ljubljana, 17. junija (STA) - Čez natančno teden dni bo na sporedu prva tekma na evropskem slalomskem prvenstvu v kajaku in kanuju v Tacnu. Vodstvo reprezentance je danes v Ljubljani uradno predstavilo člane slovenske vrste, ki bo med 24. in 26. junijem tekmovala za evropske naslove. Ob tem velja omeniti, da bo nastopilo približno 200 tekmovalcev in tekmovalk iz 21 držav, za tekmovalno vzdušje pa bo že v torek poskrbel tradicionalni paralelni slalom na Ljubljanici.

V slovensko vrsto za EP so se po treh izbirnih tekmah uvrstili kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, kanuisti Simon Hočevar, Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič, dvojci Nejc Višnar/Urban Jarc, Blaž Oven/Jure Jaklič in Anže/Jure Janežič ter kajakašice Nina in Nika Mozetič ter Kaja Puhan. "Prvi uradni skupni trening bomo opravili v ponedeljek ob 16. uri. Prvi tekmovalni dan je na sporedu v petek, že v četrtek pa se uradni del začne z demonstracijskimi vožnjami na tekmovalni progi," je na novinarski konferenci uvodoma povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Glavna orožja bodo vsekakor kajakaši in kanuisti, tudi v moštvenih vožnjah pa je na domači progi veliko možnosti za uspeh. Kljub temu večina reprezentantov skriva svoje cilje. "Vsi imamo podobne cilje in želje. Če bodo uspele dobre vožnje, potem smo vsi kandidati za visoka mesta," je dejal Kauzer, bolj kot ne pa so vsi podobnega mnenja. "Boriti se bo treba in dobro odpeljati. Upam, da...


Izenačenost v Pokalu HSE

Ljubljana, 14. junij - Po odličnih predstavah na zadnjih tekmah sta se Peter Kauzer in Simon Hočevar tudi v Pokalu HSE prebila na vrh. Družbo na prvem mestu jima delata Dejan Kralj v kajaku in Dejan Stevanovič v kanuju, saj imajo trenutno isto število točk. V ostalih dveh kategorijah so na vrhu Nina Mozetič ter dvojec Višnar Nejc in Jarc Urban. V Pokalu HSE si bodo najboljši slalomisti ob koncu sezone razdelili 1 milijon tolarjev.
 
Izenačeni pa niso le najboljši kajakaši in kanuisti. Izenačene, vendar kar precej od predpisane norme pa so bile tudi slovenske kajakašice na zadnjih izbirnih tekmah, z izjemo Nine Mozetič, ki je precej izstopala, vendar tudi ni uspela ujeti norme za nastop na svetovnem pokalu.

Strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije se je odločil, da bo v nastali situaciji, ko dekleta niso izpolnile norme, dal prednost mlajšim. Tako je v ekipo za evropsko prvenstvo v Tacnu namesto tretje Nade Mali, ki jo za nameček pesti tudi poškodba, uvrstil mlado Kajo Puhan.
 
 
Andrej Jelenc
Direktor kajakaskih reprezentanc


Kauzer in Hočevar potrdila primat

Ljubljana, 12. junija (STA) - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so danes v Tacnu opravili še z zadnjo izbirno tekmo za reprezentanco, ki bo med 23. in 26. junijem nastopila na bližnjem evropskem slalomskem prvenstvu na istem prizorišču. Tokratna preizkušnja je štela tudi za državne naslove, ki so si jih priborili Peter Kauzer v kajaku, Simon Hočevar v kanuju, Nejc Višnar in Urban Jarc v dvojcu ter Nina Mozetič pri kajakašicah.

Sicer pa bodo pred domačimi gledalci za evropske naslove tekmovali kajakaši Kauzer, Andrej Nolimal, danes drugi, in Dejan Kralj, ki je tokrat osvojil tretje mesto, ter kanuisti Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, ki so današnjo tekmo končali prav v takšnem vrstnem redu. "Nisem si mislil, da bom zmagal prav na vse treh izbirnih tekmah, toda očitno sem dobro pripravljen. Prav tako sem letos tudi bolj konstanten, prej sem namreč delal številne napake, tako da lahko rečem, da so se stvari popravile predvsem v glavi. Zdaj tekmujem sam s seboj, ne več z drugimi. Pred samim EP pa ne bi rad ničesar napovedoval, saj se lahko hitro kaj zalomi," je dejal Kauzer, za katerega je to prvi državni naslov med člani. Velja omeniti, da sta "evropski" mesti zapravila svetovni prvak izpred dveh let Miha Terdič in lanski olimpijec Uroš Kodelja.

Povsem drugačen "kaliber" je Hočevar, ki se je z novim naslovom približal že številki deset. "Zelo sem zadovoljen z vožnjami, saj so mi uspevale čiste vožnje...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697   »
Športnica leta
Urša Kragelj
Športnik leta
Simon Oven


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam