Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Kralju medalja med kanuisti

Tacen, 02. septembra (STA) - KKK Tacen KD Slovenica je na savskih brzicah v Tacnu pripravil letošnje državno prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Na startu so bili vsi najboljši slovenski tekmovalci, konkurenco pa so okrepili še nekateri predstavniki iz Francije, Slovaške, Hrvaške, Avstrije in Japonske. Vse zmage so romale v roke slovenskih tekmovalcev in tekmovalk, za največje presenečenje pa je poskrbel kajakaš Dejan Kralj, ki je v konkurenci kanuistov osvojil tretje mesto. Svoj prvi naslov v C-1 si je priveslal Jošt Zakrajšek, ki je imel kar 6,89 sekunde naskoka pred Dejanom Stevanovičem.

Pri kajakaših je imel evropski prvak do 23 let Peter Kauzer že po prvi vožnji skoraj pet sekund prednosti pred Juretom Megličem in mu niti kar štiri kazenske sekunde v drugi vožnji niso pokvarile veselja ob zmagoslavju. Tu je presenetil povratnik Gregor Laznik s končnim tretjim mestom. Konkurenco sta sicer okrepila na koncu drugouvrščeni Slovak Jan Šajbidor in tretji, Hrvat Andrej Glucks. Kralj, morda nekoliko utrujen, je v svoji paradni disciplini pristal šele na končnem devetem, med Slovenci pa na šestem mestu.

V kategoriji C-2 sta pričakovano do naslova prišla Simon Hočevar in Aljaž Kulovec, ki pa sta se morala še kako potruditi, saj sta po prvi vožnji zaostajala za Blažem Ovnom in Luko Slapšakom. Z najhitrejšim časom dneva sta na koncu prehitela tudi francoska tekmovalca Remyja Alonsa in Victorja Lamyja.

Pri dekletih...


Za KZS zelo uspešna sezona

Ljubljana, 30. avgusta (STA) - Slovenski kajakaši in kanuisti so praktično že končali sezono, ki je bila zanje zelo uspešna. Skupno so v mladinski, članski in kategoriji mlajših članov osvojili kar 11 kolajn na največjih divje- in mirnovodaških tekmovanjih. Tudi zato so v vodstvu Kajakaške zveze Slovenije (KZS) z doseženim zelo zadovoljni, a hkrati želijo letošnje predstave še nadgraditi. Nenazadnje se bodo v prihodnji sezoni že podeljevale vozovnice za olimpijske igre leta 2008 v Pekingu.

"Dosežki kažejo, da je delo obrodilo sadove in da je bila usmeritev zveze v mlade in perspektivne kadre dobra. Veseli dejstvo, da smo do vidnih dosežkov prišli tudi na mirnih vodah, še posebej pa izidi mladih slalomistov v Solkanu in Nottinghamu. Tako ni strahu, da tudi v prihodnje ne bi imeli tekmovalcev, sposobnih najvišjih uvrstitev. Za Peking si tako lahko zadamo cilj doseči vsaj eno kolajno in to najžlahtnejšo," je zelo konkreten cilj izpostavil predsednik KZS Marko Kryžanowski.

V slalomski konkurenci so v tej sezoni člani Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič ubranili naslov evropskih prvakov v ekipni kajakaški tekmi, Hrastničan pa se je prejšnji konec tedna okitil še s posamičnim zlatom na EP mlajših članov. Kajakašica Urša Kragelj se je izkazala z naslovom mladinske svetovne prvakinje in z bronasto kolajno na MEP v Nottinghamu, kjer so kanuisti Jošt Zakrajšek, Marko Čivčija in Benjamin Savšek osvojili srebro med...


Revija Kajak & kanu, številka 1, letnik 1, april 2

Že nekaj časa, zanesljivo pa zadnje leto, je v glavah nekaterih, ki delamo ali pa kakor koli sodelujemo pri slovenskem kajaku in kanuju, zorela ideja o tem, da bi bilo potrebno nekaj storiti tudi na področju informiranosti, da bi bila ta boljša in kvalitetnejša, tako znotraj našega športa, kot tudi sicer.

Odločitev je dokončno padla pred nekaj meseci in tu je prva številka novega glasila Kajakaške zveze Slovenije, njeni snovalci so ji dali ime Kajak&kanu. Namenjena je vsem kajakašem in kanuistom, slalomistom in spustašem, divje in mirnovodašem, dekletom in fantom. Namenjena je starejšim in mlajšim, namenjena je vsem nam, prav tako pa je namenjena tudi medijem; v pomoč in za boljšo informiranost.

Namenjena je tudi večji prepoznavnosti našega športa, pa tudi spoznanju, da smo tudi (ali pa zlasti) kajakaši in kanuisti tisti, ki moramo skrbeti za čistost in neomadeževanost naših voda. Če kdo, potem mi dobro vemo, da so slovenske vode naš največji zaklad in, da je vsaj v Evropi le malo takih. Tako čistih, bistrih, hkrati divjih in lepih. Seveda pa se ne smemo zavajati, da je pri nas vse v redu. Spet smo prav mi tisti, ki dobro vemo, da so marsikje tudi naše vode in reke onesnažene, celo tiste, za katere smo prepričani, da lahko celo pijemo iz njihovih strug.

Naša dolžnost je, da skrbimo za naše reke, jezera in košček morja. Pri širitvi te osveščenosti in ideje bo, prepričano smo, svojo vlogo odigrala tudi...


Revija Kajak & kanu, številka 2, letnik 1, junij 2

Nova tekmovalna sezona je tu. Če sem povsem iskren, nas je lahko po prvih dveh tekmah svetovnega pokala v Atenah in Augsburgu veselil le rezultat mladega debitanta v slalomski reprezentanci za svetovni pokal Jureta Megliča na prizorišču zadnje olimpiade. In potem, kot marsikdaj v vrhunskem športu - ne samo kajaku in kanuju na divjih vodah - in po povprečnem nastopu naših v Augsburgu, popoln preobrat v Seu d'Urgellu pod španskimi Pirineji. 11. junija sta na reki Serge Peter Kauzer in Dejan Kralj dobro obračunala s svetovno konkurenco: prvi je na koncu pristal na najvišji stopnički, drugi se je zavihtel na 3. mesto.

Rezultat, ki smo si ga lahko samo želeli in sijajen obet pred evropskim prvenstvom v Franciji. Pero in Laky sta tako dala vsem vedeti, da je z njima tudi letos vse O.K. in, da sta še vedno v svetovnem vrhu, vedno sposobna tudi zmagati. V Seu je prav tako razveseljiv ponovno dober nastop Jureta Megliča in vse boljše veslanje dvojca Simon Hočevar-Aljaž Kulovec.

Seveda bo lanske rezultate slalomistov - pri tem mislim zlasti na dosežke na evropskem prvenstvu v našem Tacnu - težko ponoviti. Bili so namreč odlični, vsi jih poznamo, zato nima smisla, da jih ponavljam. Staro pravilo športa je, kot vemo, da je mnogo teže vrhunske dosežke obraniti, kot pa doseči. Tu imam v mislih predvsem lani odličnega Petra Kauzerja, malo manj pa naše moštvo, čeprav letos v njem zaradi poškodbe rame in okrevanja po operaciji, ni...


Kauzer in Kragljeva potrdila svetlo prihodnost

Nottingham, 27. avgusta (STA) - Tudi zadnji dan evropskega prvenstva mladincev in mlajših članov do 23 let v Nottinghamu so slovenski slalomisti na divjih vodah poskrbeli za velika uspeha. Odličje najžlahtnejšega leska si je med mlajšimi člani priveslal kajakaš Peter Kauzer, slovenski uspeh pa je po sobotni zlati mladinski ekipni kolajni dvojcev in srebru kanuistov v konkurenci mlajših članov dopolnila kajakašica Urša Kragelj z bronom med mladinkami.

"Pred startom sem si rekel, da imam dovolj teh četrtih mest. Vseeno mi je bilo, ali sem četrti ali deseti. Šel sem na polno in uspela mi je zares odlična vožnja," je dejal Kauzer, ki je že pred prvenstvom veljal za največje slovensko orožje, saj nenazadnje med najboljše spada tudi v članski konkurenci. Kauzer, ki je na stopničkah prehitel Poljaka Dariusza Popielo in Italijana Danieleja Molmentija, je po polfinalu sicer zasedal šele četrto mesto, to pa predvsem zaradi dotika v 11. vratcih. Toda napadalna finalna vožnja se mu je za razliko od nekaterih letošnjih posrečila, tako da je Hrastničan dosegel nov mejnik v karieri. Dobro je nastopil tudi Jure Meglič, ki pa je po treh dotikih v finalu s šestega zdrsnil na deseto mesto. Le dobre pol sekunde je od finala ločilo še tretjega slovenskega kajakaša Janoša Peterlina, ki je na koncu zasedel 12.mesto.

Za drugi vrhunec dneva je poskrbela svetovna mladinska prvakinja iz Solkana Kragljeva. Vožnji sicer nista bili čisti, saj...


Slovenskim slalomistom kolajni v Nottinghamu

Nottingham, 26. avgusta (STA) - Slovenski slalomisti na divjih vodah so na evropskem prvenstvu mladincev in mlajših članov do 23 let poskrbeli za prvi kolajni. Po bronasti medalji na mladinskem svetovnem prvenstvu v Solkanu so dvojci Blaž Oven/Luka Slapšak, Anže/Jure Janežič in Sašo Taljat/Luka Božič tokrat osvojili še naslov evropskih prvakov, kanuisti Jošt Zakrajšek, Benjamin Savšek in Marko Čivčija pa so se prav tako v ekipni tekmi okitili srebrnim odličjem v starejši kategoriji.

Slovenski kanuistični dvojci so po prvi vožnji le malo zaostajali za vodilnimi Poljaki. Kljub še trem dotikom pa so bili v drugo dovolj hitri, da so ugnali poljsko ekipo. "Fantje so zelo zbrano odpeljali obe vožnji. Bili so celo oškodovani za štiri kazenske sekunde, vložiti smo hoteli protest, a nam je malce zmanjkalo časa. Kljub vsemu so se naši slalomisti še enkrat zbrali, zdržali pritisk in tako končali na prvem mestu," je dejal glavni trener mladincev Matej Trampuž.

Uspeh dvojcev, ki so se izkazali že na MSP v Solkanu in danes v Nottinghamu (pa čeprav v konkurenci ni bilo veliko ekip), daje upanje, da bo slovenski slalom spet močnejši tudi v dvojcih. "To je relativno nova disciplina v slovenskem kontekstu. Šele pred kratkim smo se je lotili in že dosegli odmevne uspehe. To pa je vsekakor lepa vzpodbuda za naprej," je dodal Trampuž.

Zakrajšek, Savšek in Čivčija so v 3xC-1 po prvi vožnji celo vodili, v drugi pa v sedmih...


Vsi Slovenci v polfinale

Nottingham, 25. avgusta (STA) - Slovenski slalomisti na divjih vodah so tudi drugi dan svetovnega prvenstva mladincev in mlajših članov do 23 let v Nottinghamu več kot uspešno opravili s kvalifikacijami kajakašev in dvojcev. Na reki Trent se je vseh devet slovenskih čolnov prebilo v nedeljski polfinale. Glavno slovensko orožje za kolajno, kajakaš Peter Kauzer, je bil v kvalifikacijah mlajših članov sedmi, napravil pa je kar tri dotike, brez katerih bi bil najhitrejši.

Solidno je odpeljal tudi Jure Meglič, ki je bil 12., brez štirih kazenskih sekund, ki si jih je nabral v drugi vožnji, pa bi bil precej višje. V polfinale se je prebil tudi tretji kajakaš Janoš Peterlin (6) z 32. časom. V mladinskem K-1 je Simon Artelj (8) zasedel 16. mesto, Gregor Brovinsky (8) je bil 19., Matic Lesjak (8) pa 31.

Med dvojci so se izkazali bronasti z mladinskega svetovnega prvenstva v Solkanu, saj so se vse tri posadke prebile med najboljšo deseterico, ki bo v nedeljo nastopila v polfinalu. Anže in Jure Janežič (6) sta bila četrta, Luka Božič in Sašo Taljat (6) sta kvalifikacije končala na sedmem, Blaž Oven in Luka Slapšak (12) pa na 10. mestu.

V soboto bodo na sporedu ekipne tekme v vseh štirih disciplinah in v starostnih kategorijah. Slovenci bodo nastopili v vseh, razen v 3xC-2 in ženskem 3xK-1 v konkurenci mlajših članov.

Več informacij: http://www.canoeslalomrace.org.uk


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam