Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Zadnje priprave pred svetovnim prvenstvom

Ljubljana 18. julija – Slovenska kajakaška reprezentanca je nekajtedenski premor med tekmovanji posvetila pripravi na vrhunec letošnje sezone – svetovnemu prvenstvu v Pragi, ki bo potekalo med 2. in 6. avgustom.

Ekipa je pod vodstvom glavnega trenerja Fedje Marušiča na prizorišču svetovnega prvenstva trenirala šest dni in na progi v Troji naredila deset treningov. Slovenci so trenirali v isti skupini kot Nemci, kar jim je omogočalo primerjavo in nekaj skupnih treningov z najboljšimi nemškimi krotilci brzic. V istem času so se v Pragi pripravljali še Nizozemci, Italijani, Avstrijci … Nekaj težav so imeli Angleži, ki so morali zaradi previsokega vodostaja reke Vltave odpovedati kar štiri treninge. Visoka voda je že od spomladi preprečevala trening na celotni progi, tako da je bil to praktično prvi teden, ko se je dalo normalno trenirati. Tik pred prihodom slovenske ekipe pa so s pripravami na Češkem zaključili Francozi.

Po besedah Fedje Marušiča so bile priprave zelo delovne in uspešne. ˝Večina tekmovalcev progo pozna že od prej, pa tudi drugače proga ni toliko specifična , da bi zahtevala posebno pripravo. Vodostaj je bil višji kot ponavadi, zato je bila proga nekoliko krajša, vendar pa bo do svetovnega prvenstva nivo vode sigurno upadel, ˝ je še dodal Marušič.

Na svetovnem prvenstvu bo nastopila številčna slovenska reprezentanca. Kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič ,Dejan Kralj, kanuisti Dejan...


Ponomarenkova je pričakovala več

Račice, 09. julija (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je slovenske nastope na evropskem prvenstvu v čeških Račicah sklenila s šestim mestom na najkrajši, 200-metrski progi in s tem izenačila lansko uvrstitev z EP v Poznanu. Zmagala je Španka Teresa Portela Rivas pred Madžarko Timeo Paksy in Francozinjo Anne Laure Viard. Ponomarenkovi je do odličja zmanjkalo 18 stotink sekunde.
 
"V bistvu sem zelo razočarana, saj sem v kvalifikacijah imela drugi čas. Tokrat pa sem vse izgubila že na startu, saj sem zamudila, na tako kratki progi pa ne moreš veliko popraviti. Res sem več pričakovala, saj sem včeraj na tej progi veslala kot še nikoli," je po nastopu dejala Ponomarenkova.
 
Štiriindvajsetletna Koprčanka je dopoldan nastopila že v finalu na 500 m, kjer je osvojila osmo mesto in za mesto zaostala za dosežkom iz Poznana. Zmagala je Madžarka Dalma Benedek pred Poljakinjo Beato Mikolajczyk in Nemko Nicole Reinhardt. Za bronom je Ponomarenkova zaostala točno dve sekundi.
 
"Veliko bolj kot z 200-metrsko sem zadovoljna z nastopom na 500 metrov. Letos je bila namreč precej hujša konkurenca, nastopila je tudi Italijanka Josefa Idem, ki je pred dvema letoma v Atenah osvojila naslov olimpijske podprvakinje. Zadovoljna sem tudi s časom, saj sem za najboljšimi zaostala dve sekundi, kar pa na tej dolžini ni veliko," pa je svoj prvi nedeljski nastop ocenila tekmovalka KKK Žusterna....


Kragljeva zlata v Solkanu

Solkan, 09. julija (STA) - Slovenska kajakašica Urša Kragelj je kot prva Slovenka v zgodovini divjevodaškega športa osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v slalomu. Kragljeva, ki je slavila kljub enemu dotiku, je svoj največji uspeh dosegla pred domačimi navijači v Solkanu, kjer je prehitela Nemki Jacqueline Horn (+0,20; 0) in Carolin Schlumprecht (+4,41; 0). V finalu je nastopila tudi Nika Mozetič in tekmovanje končala na sedmem mestu (+8,53; 2).
 
Kragljeva, ki je doslej nastopila le na enem večjem tekmovanju - na mladinskem evropskem prvenstvu je bila lani 19. -, si je odločilno prednost pridobila že v polfinalni vožnji, ko je najbližjo zasledovalko Hornovo ugnala za 2,31 sekunde. V finalu je sicer napravila eno napako, a vseeno odpeljala drugi čas finala, kar je zadostovalo za drugo slovensko kolajno na tem tekmovanju. V soboto se je z bronom okitila ekipa dvojcev v postavi Anže in Jure Janežič, Luka Božič in Sašo Taljat ter Luka Slapšak in Blaž Oven.
 
"Super se počutim. Težko je dojeti, kaj se je pravzaprav zgodilo. Neopisljivo! Za trenutek sem med vožnjo sicer pomislila, da se lahko kaj zalomi, še posebej po dotiku vratc, toda ko sem prišla v cilj in videla čas, sem bila izjemno vesela. Pred prvenstvom vsekakor nisem pričakovala tega uspeha," je za Radio Slovenija dejala Kragljeva, ki je tako izboljšala dosežek Nine Mozetič iz leta 2000, ko je bila ta srebrna.
 
Svoji orožji je...


Župančič Regent izenačil Poznan, Ponomarenkova v f

Raèice, 08. julija (STA) - Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Županèiè Regent je na evropskem prvenstvu v èeških Raèicah osvojil šesto mesto v finalu 1000-metrske tekme in tako izenaèil uvrstitev z lanskega EP v Poznanu. Šestindvajsetletnemu Koprèanu, ki je zaradi ugodnejšega vetra sicer veslal skoraj devet sekund hitreje kot v polfinalu, sta do stopnièk zmanjkali dobri dve sekundi. Zmagal je Britanec Tim Brabants pred Madžarom Zoltanom Benkom in Švedom Markusom Oscarssonom.
 
"Bila je zelo težka tekma, veliko bolj kakovostna kot lani v Poznanu. To dokazuje tudi šele deveto mesto olimpijskega prvaka Norvežana Eirika Verasa Larsena, zato moram biti tudi s šestim mestom zadovoljen. Sam sem dobro veslal, toda ni bilo še popolno. Se je pa forma iz dneva v dan izboljševala, tako da je bilo prav danes najbolje, a, kot sem že rekel, ne še èisto popolno," je dejal "Župa", ki se bo na naslednje veliko tekmovanje - svetovno prvenstvo v madžarskem Szegedu (17.-20. avgust) - pripravljal prav pri naših vzhodnih sosedih skupaj z Britanci in Južnoafrièani.
 
"Trening je bil to sezono res dober, zato imam dobro izhodišèe. Do SP je sicer še veliko èasa, toda nimam obèutka, da se bo vse skupaj vleklo. Sicer pa imam veliko željo po dokazovanju in komaj èakam na to tekmovanje. Vadil bom na Madžarskem in to predvsem zaradi skupine, dobrih 'sparing partnerjev', kar...


Slovenci izkoristili nemško nerodnost

Solkan, 08. julija (STA) - Slovenska ekipa v kanuističnih dvojcih je na mladinskem svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Solkanu osvojila bronasto kolajno. Anže in Jure Janežič, Luka Božič in Sašo Taljat ter Luka Slapšak in Blaž Oven so za zmagovalci Francozi, ki so veslali v postavi Hugo Biso/Pierre Pico, Yoan Del Rey/Arthur Grandemange, Jeff Mouroux/Cyril Barbier, zaostali 11,27 sekunde, še višje uvrstitve pa jih je stalo kar 12 kazenskih sekund. Srebrno kolajno so s 5,87 sekunde zaostanka osvojili Čehi. Nastopilo je šest držav.
 
Kanuistične dvojce kot ekipo je trener Matej Trampuž ob majhni pomoči sreče že pred prvenstvom štel kot kandidate za visoka mesta, ob dobrem veslanju pa sta jim na sami tekmi delo zelo olajšali še napaka po prvi vožnji vodilnih Nemcev (v drugi vožnji so dobili 50 kazenskih sekund zaradi izpuščenih vratc) in številčno skromna konkurenca.
 
Za cilji so malce zaostali slovenski kajakaši, ki so pred prvenstvom napovedovali boj za najvišja mesta, a so se na koncu morali zadovoljiti z osmim mestom. Simon Artelj, Matic Lesjak in Gregor Brovinsky, ki tako niso ponovili zlate kolajne Gregorja Laznika, Petra Kauzerja in Žige Ovčaka iz leta 2000, so za zmagovalci, Nemci Sebastianom Schubertom, Lukasom Kalkbrennerjem in Hannesom Aignerjem, zaostali 13,75 sekunde, skupno pa imeli štiri dotike. Srebro so osvojili Čehi (+3,13), bron pa Francozi (+6,89). Nastopilo je 23 ekip....


Župančič Regent jutri v boj za kolajne

Račice, 07. julija (STA) - Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Župančič Regent je uspešno prestal polfinalni nastop 1000-metrske preizkušnje na evropskem prvenstvu v Račicah in se bo v soboto ob 10.35 meril za kolajne v finalu A. Šestindvajsetletni Koprčan sicer še ni najbolj zadovoljen s prikazanim, saj je kljub temu, da je dosegel drugo mesto v svoji skupini, imel le osmi čas polfinala, najhitrejši, Hrvat Stjepan Janič, pa je bil od "Župe" hitrejši za skoraj sedem sekund.
 
"Res, doslej ni bilo ravno blesteče. Upam, da se je veter kaj spreminjal, saj še nismo analizirali današnjega nastopa. Najhitrejši so bili namreč po času daleč pred mano, toda verjamem, da bo bolje. Že danes je bilo bolje kot včeraj, upam, da se bo ta vzpon nadaljeval. Vsekakor se lahko zavihtim visoko, tudi na stopničke, saj sem svoje sposobnosti nenazadnje pokazal tudi v svetovnem pokalu," je odločen Župančič Regent, ki bo skušal vsaj izboljšati uvrstitev z lanskega EP v Poznanu, ko je bil šesti.
 
V polfinalu na 500 m je nastopila Špela Ponomarenko in bila prav tako uspešna. V svoji skupini je bila druga, skupno pa je imela peti čas. Ponomarenkovo nedeljski finalni nastop čaka ob 10.05. Lani je bila 24-letna Koprčanka na EP v Poznanu sedma. Ponomarenkova bo sicer jutri popoldne nastopila v kvalifikacijah najkrajše discipline na 200 m, tako kot tudi Jure Urbanc v moški konkurenci. Slednji je na 500 m, tako kot Szilvia Kollo...


Nemško zmagoslavje v Solkanu

Solkan, 07. julija (STA) - Prireditelji mladinskega svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Solkanu so podelili prva kompleta odličij, med najboljšimi pa žal ni bilo slovenskih predstavnikov. Ekipno tekmo kajakašic so dobile Nemke Michaela Grimm, Carolin Schlumprecht in Jacqueline Horn pred Čehinjami (+15,12; 8) in Francozinjami (+23,35; 2). Slovenke Urša Kragelj, Nika Mozetič in Manja Zalaznik so osvojile končno šesto mesto, za zmagovalkami so zaostale 24,43 sekunde, zbrale pa so kar deset kazenskih sekund, brez katerih bi bile celo druge. Že en sam dotik manj bi prinesel bronasto odličje.
 
Enako uvrstitev so zabeležili tudi Jernej Zupan, Miha Zver in Jure Lenarčič v moštveni tekmi kanuistov. Za zmagovalci, Nemci Tasiadisom Siderisom, Pascalom Neibeckerjem in Marcusom Mehnertom (0), so zaostali 21,82 sekunde, v vsaki od dveh voženj pa so napravili po en dotik. Srebro je pripadlo Poljakom (+6,94; 4), bron pa Britancem (+14,11; 8).
 
"Pri dekletih je bilo res nekaj smole, saj bi že brez enega dotika bile na stopničkah. Sicer pa so tako kajakašice kot kanuisti odpeljali zelo v redu. Fantje so pač izpolnili pričakovanja, saj so še mladi in je šesto mesto dobra uvrstitev, medtem ko so bile punce zelo hitre, a so si nabrale kar deset kazenskih sekund, ki so jih stale višje uvrstitve," je dejal trener mlade izbrane vrste Matej Trampuž.
 
V kajakaškem centru ob reki Soči so že pred tem kajakašice in...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


































 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam