Jan 2021
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Slovenci se v Tacnu zlato bleščijo

Ljubljana, 25. junija (STA) - Dejan Kralj, Peter Kauzer in Andrej Nolimal so novi junaki slovenskega divjevodaškega športa. Na evropskem slalomskem prvenstvu v Tacnu so namreč osvojili zlato kolajno v moštveni vožnji kajakašev. Slovenci so s časom 208,75 in z dvema kazenskima sekundama za 3,11 sekunde prehiteli drugouvrščene Nemce (4), tretje mesto pa je pripadlo Italijanom (5,00; 4). Za odličja so se borili tudi dvojci, kjer so bili najboljši Slovaki (241,69; 4) pred Nemci (0,22; 8) in Francozi (6,14; 4). Slovenci so med šestimi sodelujočimi reprezentancami osvojili zadnje mesto.

Že dopoldanske kvalifikacije so dale vedeti, da bo slovenska kajakaška vrsta v moštveni preizkušnji uvrščena zelo visoko, saj so se vsi trije uvrstili med prvih deset, Kauzer pa je postavil celo najboljši čas in tako vzbudil veliko upanje na uspeh tudi na nedeljski posamični tekmi. Vsi trije tekmovalci so svojo hitrost potrdili že v prvi vožnji moštvene tekme, vendar so v 19. vratcih dobili dve kazenski sekundi in tako drugo vožnjo začeli s petega mesta. Toda po napakah v prvem teku vodilnih Poljakov so Slovenci z izjemno usklajeno in natančno vožnjo krepko prehiteli vse svoje tekmece in se kot domačini veselili druge zlate kolajne z EP. Za prvo je v Augsburgu leta 1996 v kanuju poskrbel Simon Hočevar.

"Tista 19. vratca so bila res zakleta, vodstvo reprezentance je celo vložilo protest po prvi vožnji, toda v drugo smo pokazali, da smo res...


Prvi dan brez kolajn

Ljubljana, 24. junija (STA) - V najbolj znanem slovenskem kajakaškem centru Tacnu so danes opravili s prvimi preizkušnjami na 6. evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Kljub visokim pričakovanjem iz moštvenih voženj je slovenska vrsta ostala brez odličja. Kanuisti Simon Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek so namreč po napakah v obeh vožnjah pristali na nehvaležnem četrtem mestu, medtem ko so kajakašice v konkurenci osmih reprezentanc zasedle sedmo mesto. Tako med kanuisti kot med kajakašicami so bili najboljši Slovaki.

Tako kot na večini prejšnjih prvenstev so se medalje porazdelile med kajakaško najbolj razvite države. Tako so v kategoriji 3xC-1 slavili Juraj Minčik, Michal Martikan in Alexander Slafkovsky, ki so s savskimi brzicami opravili najbolje že v prvi vožnji. Največ so v drugem teku nadomestili drugouvrščeni Nemci, ki so s četrtega prišli do drugega mesta, kljub enemu dotiku vrat. Primat najboljših držav so z bronom potrdili še Čehi, Slovenci pa so predvsem v prvi vožnji preveč grešili in si nabrali štiri sekunde pribitka. Brez tega bi imeli veliko boljše izhodišče, blizu bi bili celo zmagi. "Odpeljali smo, kot smo. Res je, da smo naredili nekaj napak, toda to so moštvene vožnje. Vsekakor upam, da bom v nedeljo odpeljal dobro, podobno kot prvi tek danes v kvalifikacijah, saj bi mi to zagotovilo visoko uvrstitev," je dejal prvi Slovenec v ekipni tekmi Dejan Stevanovič.

Žensko tekmo...


Tacen priložnost za sedmo odličje

Ljubljana, 22. junija (STA) - Zgodovina evropskih prvenstev v slalomu na divjih vodah je relativno kratka, saj so se tekmovalci in tekmovalke za evropske naslove prvič pomerili šele leta 1996 v nemškem Augsburgu, ko je kanuist Simon Hočevar z zmago tudi poskrbel za največji slovenski uspeh doslej. Slovenci so na dosedanjih petih prvenstvih sicer osvojili šest kolajn, zadnjo - bronasto - so lani v Skopju v moštveni vožnji prispevali Jošt Zakrajšek, Dejan Stevanovič in Hočevar, ki bodo tudi tudi v Tacnu med kandidati za stopničke.

Prvo EP na tradicionalnem prizorišču svetovnega pokala je bilo tudi splošno gledano najboljše doslej za slovenske slalomiste. Poleg Hočevarja je namreč slovenska ekspedicija osvojila še dve kolajni. V moštveni vožnji kajakašev so si drugo mesto priveslali Andraž Vehovar, Miha Štricelj in Jure Pelegrini, ekipna tekma kanuistov pa se je končala s tretjim mestom Hočevarja, Sebastjana Linkeja in Stevanoviča. Dve leti kasneje so najboljše evropske slalomiste gostile češke Roudnice, slovenski niz osvajanja medalj pa se je kljub slabšim uvrstitvam med posamezniki nadaljeval. Za to je vnovič poskrbel moštveni obračun kajakašev, ko so Vehovar, Fedja Marušič in Uroš Kodelja pristali na tretjem mestu.

Italijanska Mezzana je evropsko elito gostila leta 2000, slovensko zbirko medalj pa so obogatili kajakaši Miha Terdič, Dejan Kralj in Marušič, ki so v ekipni tekmi zaostali le za Italijani. V...


Labodji spev Tacna

Ljubljana, 22. junija (STA) - Le dva dni pred prvim tekmovalnim dnem na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Tacnu so prireditelji tekmovanja v Ljubljani predstavili temačnejšo plat tamkajšnjega kajakaškega centra. Najbolj poznano slovensko divjevodaško tekmovališče v prihodnje namreč ne bo več gostilo večjih tekmovanj, vzrok pa so težave pri denacionalizacijskem postopku in posledično pri lastništvu proge na reki Savi. Kljub temu v organizacijskem odboru zatrjujejo, da bo EP 2005 izpeljano na ravni, ki si jo takšno tekmovanje zasluži.

"Zaradi težav pri denacionalizaciji Kajakaška zveza Slovenije ne bo več izvajala tekmovanj v Tacnu, evropsko prvenstvo je tako verjetno zadnje dejanje na tamkajšnjem prizorišču. Tekmovanja bomo preselili v Solkan, z Mednarodno kajakaško zvezo (ICF) pa se bomo pogajali tudi za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2010 v Solkanu, čeprav je bil za to predviden Tacen. Postopek denacionalizacije se vleče že vse od leta 1991, ni še rešeno lastništvo, saj so težave z nekaterimi upravičenci. Upam pa, da se bo to uredilo, v nasprotnem primeru bo tacenska proga služila le še lokalnemu namenu," je na novinarski konferenci dejal predsednik organizacijskega odbora Bojan Žmavc.

Slednji se je nato ozrl tudi na samo tekmovanje. Sodeč po prijavah bo to eno močnejših evropskih prvenstev doslej. Med tekmovalci so praktično vsi nosilci medalj z lanskih olimpijskih iger v Atenah. Sodelovalo bo...


Izidi dosedanjih EP v slalomu na divjih vodah

Ljubljana, 22. junija (STA) - Izidi dosedanjih evropskih prvenstev v slalomu na divjih vodah.


AUGSBURG (Nem), 1996:

- C-1:
 1. Simon Hočevar (Slo)
 2. Soeren Kaufmann (Nem)
 3. Martin Lang (Nem)
10. Dejan Stevanovič (Slo)

- K-1:
 1. Ian Wiley (Irs)
 2. Miroslav Stanovsky (Slk)
 3. Jochen Lettmann (Nem)
13. Miha Štricelj (Slo)
21. Andraž Vehovar (Slo)
22. Jure Pelegrini (Slo)

- K-1ž:
 1. Marcela Sadilova (Češ)
 2. Stepanka Hilgertova (Češ)
 3. Elena Kaliska (Slk)

- C-2:
 1. Matti/Matti (Švi)
 2. Šimek/Rohan (Češ)
 3. Kolomanski/Staniszewski (Pol)

- 3xC-1:
 1. Nemčija
 2. Češka
 3. Slovenija (Hočevar, Linke, Stevanovič)

- 3xK-1:
 1. Nemčija
 2. Slovenija (Vehovar, Štricelj, Pelegrini)
 3. Avstrija

- 3xK-1ž:
 1. Češka
 2. Nemčija
 3. Italija

ROUDNICE (Češ), 1998:

- C-1:
 1. David Jančar (Češ)
 2. Michal Martikan (Slk)
 3. Lukaš Pollert (Češ)
12. Simon Hočevar (Slo)
18. Dejan Stevanovič (Slo)
39. Gregor Terdič (Slo)

- K-1:
 1. Paul Ratcliffe (VBr)
 2. Thomas Becker (Nem)
 3. Ian Raspin (VBr)
10. Uroš Kodelja (Slo)
17. Dejan Kralj (Slo)
20. Andraž Vehovar (Slo)

- K-1ž:
 1. Elena Kaliska...


Divjevodaši za uvod EP nastopili na Ljubljanici

Ljubljana, 21. junija (STA) - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so danes na sicer mirni reki Ljubljanici v Ljubljani poskrbeli za primeren uvod v največji kajakaški dogodek leta v Sloveniji - evropsko slalomsko prvenstvo v Tacnu (24. - 26. junij), saj so se pomerili na tradicionalnem slalomu za nagrado mesta Ljubljana. Po 300 evrov so si z zmagami na stometrski progi pod Tromostovjem prislužili Neil Caffrey v kajaku, Tomaš Indruch v kanuju in Elena Kaliska med kajakašicami. Na bližnje EP so prireditelji opozorili tudi z mimohodom zastav držav udeleženk.

Med kajakaši je v finalu Irec Neil Caffrey premagal Nemca Erica Pfannmuellerja, najboljši Slovenec je bil Peter Kauzer, ki je izpadel v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu. Pri kanuistih se je na mirni vodi Ljubljanice najbolje znašel Čeh Tomaš Indruch, ki je v odločilnem dvoboju porazil Nemca Jana Benziena. Od Slovencev je bil najboljši Jošt Zakrajšek, ki se je poslovil v polfinalu. Pri dvojcih sta zmagala Slovaka Hochschorner / Hochschorner, v finalu sta ugnala Nemca Bahmana in Senfta, Slovenca Nejc Višnar in Urban Jarc sta končala v četrtfinalu, pri ženskah pa je največ spretnosti in moči pokazala Slovakinja Elena Kaliska, ki je v zadnji vožnji strla odpor Britanke Fione Pennie. Najhitrejša Slovenka je bila Nina Mozetič, nastop pa je končala v četrtfinalu.

Evropsko prvenstvo v slalomu na tacenski progi se bo sicer z ekipnimi vožnjami kajakašic in kanuistov...


Ogrevanje na Ljubljanici, vrhunec v Tacnu

Ljubljana, 17. junija (STA) - Čez natančno teden dni bo na sporedu prva tekma na evropskem slalomskem prvenstvu v kajaku in kanuju v Tacnu. Vodstvo reprezentance je danes v Ljubljani uradno predstavilo člane slovenske vrste, ki bo med 24. in 26. junijem tekmovala za evropske naslove. Ob tem velja omeniti, da bo nastopilo približno 200 tekmovalcev in tekmovalk iz 21 držav, za tekmovalno vzdušje pa bo že v torek poskrbel tradicionalni paralelni slalom na Ljubljanici.

V slovensko vrsto za EP so se po treh izbirnih tekmah uvrstili kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, kanuisti Simon Hočevar, Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič, dvojci Nejc Višnar/Urban Jarc, Blaž Oven/Jure Jaklič in Anže/Jure Janežič ter kajakašice Nina in Nika Mozetič ter Kaja Puhan. "Prvi uradni skupni trening bomo opravili v ponedeljek ob 16. uri. Prvi tekmovalni dan je na sporedu v petek, že v četrtek pa se uradni del začne z demonstracijskimi vožnjami na tekmovalni progi," je na novinarski konferenci uvodoma povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Glavna orožja bodo vsekakor kajakaši in kanuisti, tudi v moštvenih vožnjah pa je na domači progi veliko možnosti za uspeh. Kljub temu večina reprezentantov skriva svoje cilje. "Vsi imamo podobne cilje in želje. Če bodo uspele dobre vožnje, potem smo vsi kandidati za visoka mesta," je dejal Kauzer, bolj kot ne pa so vsi podobnega mnenja. "Boriti se bo treba in dobro odpeljati. Upam, da...


«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92  99  106  113  120  127  134  141  148  155  162  169  176  183  190  197  204  211  218  225  232  239  246  253  260  267  274  281  288  295  302  309  316  323  330  337  344  351  358  365  372  379  386  393  400  407  414  421  428  435  442  449  456  463  470  477  484  491  498  505  512  519  526  533  540  547  554  561  568  575  582  589  596  603  610  617  624  631  638  645  652  659  666  673  680  687  694  701  708  715  722  729  736  743  750  757  764  771  778  785  792  799  806  813  820  827  834  841  848  855  862  869  876  883  890  897  904  911  918  925  932  939  946  953  960  967  974  981  988  995  1002  1009  1016  1023  1030  1037  1044  1051  1058  1065  1072  1079  1086  1093  1100  1107  1114  1121  1128  1135  1142  1149  1156  1163  1170  1177  1184  1191  1198  1205  1212  1219  1226  1233  1240  1247  1254  1261  1268  1275  1282  1289  1296  1303  1310  1317  1324  1331  1338  1345  1352  1359  1366  1373  1380  1387  1394  1401  1408  1415  1422  1429  1436  1443  1450  1457  1464  1471  1478  1485  1492  1499  1506  1513  1520  1527  1534  1541  1548  1555  1562  1569  1576  1583  1590  1597  1604  1611  1618  1625  1632  1639  1646  1653  1660  1667  1674  1681  1688  1695  1702  1709  1716  1723  1730  1737  1744  1751  1758  1765  1772  1779  1786  1793  1800  1807  1814  1821  1828  1835  1842  1849  1856  1863  1870  1877  1884  1891  1898  1905  1912  1919  1926  1933  1940  1947  1954  1961  1968  1975  1982  1989  1996  2003  2010  2017  2024  2031  2038  2045  2052  2059  2066  2073  2080  2087  2094  2101  2108  2115  2122  2129  2136  2143  2150  2157  2164  2171  2178  2185  2192  2199  2206  2213  2220  2227  2234  2241  2248  2255  2262  2269  2276  2283  2290  2297  2304  2311  2318  2325  2332  2339  2346  2353  2360  2367  2374  2381  2388  2395  2402  2409  2416  2423  2430  2437  2444  2451  2458  2465  2472  2479  2486  2493  2500  2507  2514  2521  2528  2535  2542  2549  2556  2563  2570  2577  2584  2591  2598  2605  2612  2619  2626  2633  2640  2647  2654  2661  2668  2675  2682  2689  2696  2703  2710  2717  2724  2731  2738  2745  2752  2759  2766  2773  2780  2787  2794  2801  2808  2815  2822  2829  2836  2843  2850  2857  2864  2871  2878  2885  2892  2899  2906  2913  2920  2927  2934  2941  2948  2955  2962  2969  2976  2983  2990  2997  3004  3011  3018  3025  3032  3039  3046  3053  3060  3067  3074  3081  3088  3095  3102  3109  3116  3123  3130  3137  3144  3151  3158  3165  3172  3179  3186  3193  3200  3207  3214  3221  3228  3235  3242  3249  3256  3263  3270  3277  3284  3291  3298  3305  3312  3319  3326  3333  3340  3347  3354  3361  3368  3375  3382  3389  3396  3403  3410  3417  3424  3431  3438  3445  3452  3459  3466  3473  3480  3487  3494  3501  3508  3515  3522  3529  3536  3543  3550  3557  3564  3571  3578  3585  3592  3599  3606  3613  3620  3627  3634  3641  3648  3655  3662  3669  3676  3683  3690  3697  3704  3711  3718  3725  3732  3739  3746  3753  3760  3767  3774  3781  3788  3795  3802  3809  3816  3823  3830  3837  3844  3851  3858  3865  3872  3879  3886  3893  3900  3907  3914  3921  3928  3935  3942  3949  3956  3963  3970  3977  3984  3991   »
Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam