Nov 2018

Anja Osterman deveta v skupnem seštevku svetovnega pokala

admin | Čet, 18.10.2018

Mednarodna kajakaška zveza je objavila lestvico najboljših tekmovalk in tekmovalcev ob koncu sezone 2018. Pri razvrstitvah so upoštevali finalne uvrstitve na olimpijskih razdaljah na tekmah svetovnega pokala v Szegedu in Duisburgu ter na svetovnem prvenstvu, ki ga je gostil portugalski Montemor-o-Velho. Med najboljšimi tekmovalkami leta je tudi Anja Osterman.

Primorska kajakašica Anja Osterman je v letu 2018, ko je veslala v kajakaškem enojcu, priveslala do kar nekaj odličnih rezultatov, ki so jo tudi ob koncu sezone popeljali med najboljše kajakašice sveta. V skupnem seštevku dveh tekem svetovnega pokala in svetovnega prvenstva je namreč zasedla deveto mesto. Le-to si je delila z večkratno olimpijsko prvakinjo Madžarko Danuto Kozak, ki se je uspešno vrnila po rojstvu otroka, in Novozelandko Caitlin Ryan. Najboljša kajakašica letošnjega leta po točkovanju mednarodne zveze je Švedinja Linnea Stensils, druga je Danka Emma Aastrand Jorgensen, tretja pa Francozinja Sara Guyot.

Mednarodna kajakaška zveza vsako leto ob koncu sezone izda razvrstitev najboljših tekmovalk in tekmovalcev v preteklem letu, a so na lestvici uvrščeni le tisti, ki so prejeli točke za nastope v finalu olimpijskih disciplin na tekmah svetovnega pokala in članskem svetovnem prvenstvu. Pri kajakašicah tako upoštevajo finalne uvrstitve v K1 200 in 500 metrov, pri kajakaših zgolj uvrstitve v finalu A na 200 in 1000 metrov, pri kanuistih finalne dosežke na 1000-metrski razdalji, v ekipnih posadkah pa seštevajo dosežke v moškem kajakaškem četvercu na 500 metrov, moškem kajakaškem in kanuističnem dvojcu na 1000 metrov, ženskem kajakaškem četvercu na 500 metrov ter ženskih kajakaških in kanuističnih dvojcih na 500 metrov.

Med kajakaši je bil najboljši Rus Evgenii Lukantsov, drugi je bil Portugalec Fernando Pimenta, tretji pa Nemec Max Rendschmidt. V tej konkurenci smo imeli tudi slovenske predstavnike – Jošta Zakrajška, Alana Apollonia, Simona Blaževiča in Roka Šmita, a se nobenemu izmed njih na olimpijski razdalji (200 ali 1000 metrov) v Szegedu, Duisburgu oziroma Montemor-o-Velhu ni uspelo uvrstiti v finale.

V kanuju, kjer nimamo svojega predstavnika, je bil najboljši Čeh Martin Fuksa, drugi je bil Nemec Sebastian Brendel, tretje mesto pa sta si delila Italijan Carlo Tacchini in Brazilec Isaquias Queiroz dos Santos.

V ekipnih kategorijah je skupno zmago dosegla Nemčija, druga je bila Madžarska, tretja pa Rusija.

Skupna razvrstitev je na voljo na: www.kajak-zveza.si/moduli/rezultati/files/2018_classification_on_points_world_cup_series_canoe_sprint_after_montemor_26_08_2018_7qt7.pdf

Špela Ponomarenko Janić
Benjamin Savšek