Jul 2019
28 29 30 31

Benjamin Savšek prejel Bloudkovo nagrado, Špeli Ponomarenko Janić in Anji Osterman Bloudkovi priznanji

admin | Pet, 16.02.2018

Danes so na Brdu pri Kranju podelili najvišja državna priznanja na področju športa – Bloudkove nagrade in priznanja za leto 2017. Z naslovom svetovnega prvaka ter številnimi drugimi uspehi v lanski in prejšnjih sezonah si je nagrado za vrhunski mednarodni dosežek prislužil Benjamin Savšek. Plaketo za pomemben tekmovalni dosežek v športu pa sta prejeli Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman.

Ker se tako Savšek kot Ponomarenko Janičeva in Ostermanova mudijo v tujini na pripravah za novo sezono, jih na slovesni podelitvi na Brdu žal ni bilo.

In kaj so zapisali v obrazložitvi nagrade, ki jo prejel Savšek?

»Benjamin Savšek se je v svoji 22-letni športni karieri izbrusil v vrhunskega slovenskega športnika. Že vrsto let je član slovenske reprezentance in eden najboljših kanuistov v slalomu na divjih vodah na svetu. Da sodi v sam svetovni vrh, kažejo številni vrhunski rezultati na domačih in mednarodnih tekmovanjih, v svetovnem pokalu, na evropskih in  svetovnih  prvenstvih  ter  olimpijskih  igrah.  Vsi  njegovi  športni  napori,  odrekanja, treningi in absolutna osredotočenost na dosego ciljev so  leta 2017 obrodili njegov najboljši rezultat. Benjamin je osvojil naslov svetovnega prvaka v slalomu na divjih vodah v  Pauju v Franciji. Potem ko je bil na dveh svetovnih prvenstvih zapored dvakrat drugi,  se  mu  je  leta  2017  uspelo  povzpeti  na  najvišje  mesto.  S  svojim  odnosom  do športa  in  športnim  načinom  življenja  je  velik  zgled  mlajšim  tekmovalcem  in  njihov  vzornik. Z vrhunsko tehniko orje ledino v kanuju in premika meje mogočega v svojem športu. Leta 2012 je že prejel plaketo Stanka Bloudka, leta 2013, 2014 in 2015 pa priznanje za športnika Ljubljane.«

V obrazložitvi plakete, ki sta jo prejeli Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman, pa je pisalo:

»Slovenski kajakašici na mirnih vodah Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić sta leto 2017 zaznamovali z vrhunsko sezono. Na evropskem prvenstvu v Bolgariji sta v kajakaškem dvojcu na 500 metrov osvojili srebro, nato kolajno na tekmi svetovnega pokala v Szegedu, za vrhunec pa poskrbeli za odličen uspeh na svetovnem prvenstvu v Račicah na Češkem. Tam sta v konkurenci ženskih dvosedov na 500 metrov osvojili bronasto kolajno. To je res velik uspeh, saj večina posadk vesla skupaj že dalj časa, dekleti pa sta skupaj nastopili šele leta 2017 in takoj dokazali, da imata velik potencial.«

Poleg Benjamina Savška so med 21 kandidati nagrado podelili še slovenski moški članski košarkarski reprezentanci, slovenski moški članski rokometni reprezentanci in smučarki Ilki Štuhec.  Za plaketo je bilo nominiranih 25 kandidatov, poleg Špele Ponomarenko Janić in Anje Osterman pa so jo prejeli še Darko Butinar (za življenjsko delo v športu), selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), smučarska skakalka Ema Klinec (za pomemben tekmovalni dosežek v športu), Rafko Križman (za življenjsko delov športu), Matija Krnc (za življenjsko delo v športu), Ljubljanski maraton (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), Nogometno društvo Gorica (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), slovenska ženska reprezentanca do 23 let v odbojki (za pomemben tekmovalni dosežek v športu), kolesar Primož Roglič (za pomemben tekmovalni dosežek v športu) in ledni plezalec Janez Svoljšak (za pomemben tekmovalni dosežek v športu).

Fotografija: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport / http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/10347/