Sep 2020

Benjamin Savšek prejel Bloudkovo plaketo

admin | Sre, 13.02.2013

Kanuist Benjamin Savšek je dobitnik Bloudkove plakete za leto 2012, poleg Bloudkove nagrade najvišjega državnega priznanja na področju športa. Ljubljančan, ki se trenutno na novo sezono pripravlja v Al Ainu,  je v lanski sezoni poskrbel za nekaj odmevnih rezultatov. Že maja je na evropskem članskem prvenstvu v Augsburgu priveslal do največjega uspeha kariere. V posamični kanuistični preizkušnji je namreč osvojil bronasto kolajno in zaostal le za Nemcem Siderisom Tasiadisom in Francozom Toynjem Estanguejem, ki sta kasneje osvojila kolajni tudi na olimpijskih igrah v Londonu. Tam je nastopil tudi Benjamin Savšek, ki je navdušil v kvalifikacijah in polfinalu - obakrat je dosegel drugi čas, v finalni vožnji pa zasedel osmo mesto. Olimpijskim igram sta sledila še odlična nastopa na preostalih tekmah svetovnega pokala. V Pragi je kot prvi slovenski kanuist zmagal na tekmi svetovnega pokala, teden dni zatem pa na zadnji tekmi v Bratislavi zasedel še četrto mesto.

Ob tem naj omenimo še informacijo, da je v švicarski Lozani izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) izglasoval, da bo kajakaštvo del olimpijskega programa tudi v letih 2020 in 2024.

Eva Terčelj
Luka Božič