Nov 2019

Brusu olimpijsko zlato!

admin | Čet, 26.08.2010

Celjski kajakaš Simon Brus, ki se je v letošnji sezoni že veselil kolajne na svetovnem mladinskem prvenstvu, je odlično tekmoval tudi na prvih mladinskih olimpijskih igrah v zgodovini in osvojil zlato kolajno. Varovanec Aleša Kudra je boj za visoke uvrstitve v Singapurju napovedal že v kvalifikacijah, kjer je bil sekundo in pol hitrejši kot tekmeci, z odličnimi predstavami pa nadaljeval tudi v izločilnih bojih. Z vsakim novim krogom je postavil hitrejši čas in na koncu Slovaka Miroslava Urbana v finalu prehitel za pet sekund. Tretje mesto je osvojil aktualni evropski mladinski prvak Čeh Jiri Prskavec.

Odlično je nastopila tudi kajakašica Ajda Novak, ki pa ji je za osvojitev kolajne zmanjkala le stotinka sekunde. Prva mladinska olimpijska prvakinja v slalomu je postala Avstralka Jessica Fox, druga je bila Čehinja Pavlina Zasterova, tretja pa Avstrijka Viktoria Wolffhardt. V konkurenci kanuistov, kjer Slovenija ni imela svojega predstavnika, so kolajne osvojili Kitajec Xiaodong Wang, Nemec Dennis Soeter in Ukrajinec Anatolii Melnyk. Tekmovalna pravila na mladinskih olimpijskih igrah so bila sicer močno prirejena, saj so slalomske preizkušnje namesto na divji vodi potekale kar na mirni, napredovanje pa so si tekmovalci zagotovili po izločilnih bojih.