Okt 2019

Četudi blatni, mladi navdušeni nad ekošolami

admin | Čet, 07.05.2009

Ljubljana – »Sodeluje 18 šol, ki se bodo podale po različnih odsekih Save, pri čemer vsaka šola določi 15 učencev, ki sodelujejo na spustu po reki. Do sedaj smo izpeljali 6 spustov, ostali bodo potekali do konca maja. Otrokom z akcijo spoznavajo naravo skozi drugo drugačno plat, saj imajo pouk izven učilnice,« je o ekošolah, ki jih Kajakaška zveza Slovenije (KZS) organizira s pomočjo podjetja Coca-Cola Hellenic Slovenija, Ministrstva za okolje in prostor, Nacionalnega biološkega inštituta in ribičev, spregovoril sekretar KZS Jakob Marušič. Projekt »Voda je življenje - mladi ekošol raziskujemo porečje Save« poteka v okviru akcije Voda za vedno.

»Tisti, ki spozna reko, jo bo spoštoval in ne onesnaževal. Cilj zveze pa je tudi seznanjanje mladih s pomembnostjo ohranitve naravnosti rek, njihovih naravnih strug in podobno. Še posebno me veseli, da so otroci nad projektom navdušeni, velikokrat pa tudi blatni. Akcija je uspešna, predvsem pa je poudarek na dobro poskrbljeni varnosti, saj je eden izmed naših ciljev seznaniti in poučiti čimveč mladih o varni plovbi po naših vodotokih,« je še dejal Marušič.

Temeljni namen projekta je z aktivnim vključevanjem mladih v raziskovanje in spoznavanje značilnosti porečja Save, še posebej obrežja, krepiti zavest o pomenu vode in spodbujati mlade, da  pripravijo predloge in rešitve, ki bodo pripomogli k izboljšanju stanja in kakovosti voda. Z raziskovalnim delom po posameznih odsekih reke Save in njenih pritokov (Savinja, Krka, Kolpa, Tržiška Bistrica, Kamniška Bistrica, Iščica, Ljubljanica...) bodo mladi ugotavljali, kakšno je stanje obrežja reke Save in njenih pritokov ter sodelovali pri oblikovanju predlogov za njegovo izboljšanje (Listina za Savo).  Zaključni dogodek projekta bo 27. maja ob 10. uri, nanj pa bodo povabljene vse sodelujoče šole. Skupno poročilo o projektu bo nato predstavljeno na srečanju okoljskih ministrov štirih držav, Slovenije, Hrvaške, BiH in Srbije. Sestanek ministrov bo 1. junija 2009 v Beogradu – ob dnevu reke Save.

Odseki Save, na katerih bo potekalo raziskovalno delo, so skrbno izbrani, saj se po njih lahko mladi spustijo s kajaki ali rafti. V vsaki skupini je, kot že rečeno po 15 učencev ali dijakov, ki se razporedijo v dva čolna, spremlja pa jih najmanj en mentor. Skupina nato raziskuje izbran odsek reke, njeno obrežje, stanje, v katerem se nahaja, vplive ipd. Skupina izbranih učencev oziroma dijakov skupaj z mentorjem reši delovni list, med spustom se skupine ustavljajo, opazujejo reko in obrežje ter preverjajo odgovore na delovnem listu.  Cilj raziskovanja je čim bolj natančno izpolnjen delovni list. Po koncu morajo sodelujoči oddati izpolnjeni delovni list (po en na šolo), poročilo o raziskovanju, izdelati plakat ter dodati še fotografije ali video posnetek o raziskovanju.

Ker je vidik varnosti eden izmed temeljev projekta »Voda je življenje – mladi ekošol raziskujemo porečje Save«, je Kajakaška zveza Slovenije poskrbela, da je na vsakem čolnu (kanuju ali raftu) en vodnik oziroma predstavnik KZS, ki je izkušen kajakaš na mirnih ali divjih vodah. Vsak udeleženec mora imeti med spustom na sebi oblečen rešilni jopič. Uporaba čelad pa je odvisna od odseka – omenjeno naglavno pokrivalo je sicer del zaščitne opreme, toda uporaba pri posameznem odseku je odvisna od stanja voda. Kajakaška zveza Slovenije je bila še posebej pozorna pri izbiri odsekov – nalašč so izbrali mirne odseke rek, kjer ne preti nevarnost valov ali skal. In prav zaradi zagotavljanja varnosti projekt ni namenjen najmlajšim učencem, temveč tistim iz zadnje triade osnovnih šol in srednješolcem.