Feb 2020

Dejan Stevanovič na tekmo s šestimi šivi in prirej

admin | Pet, 29.05.2009

Nottingham – Na evropskem prvenstvu za slalomiste na divjih vodah so danes v kvalifikacijah nastopili kanuisti in kajakaši. V polfinale so se uvrstili kajakaša Peter Kauzer (4.) in Dejan Kralj (16.) ter kanuista Benjamin Savšek (15.) in Simon Hočevar (17.), medtem ko sta se morala od nadaljnjih nastopov v posamični konkurenci posloviti Jure Meglič in Dejan Stevanovič (oba 26.). Vsi so nastopili tudi v moštvenih kvalifikacijah in jih zaključili s polovičnim uspehom. Kanuisti so polfinale zgrešili za eno mesto (6.), medtem ko so se kajakaši naprej uvrstili s tretjim mestom.

Zagotovo je bilo pred začetkom današnjih preizkušenj največ govora o Dejanu Stevanoviču, ki si je sinoči nekaj pred polnočjo 'razbil glavo' – zaletel se je namreč v okno in pridelal globoko rano na čelu. Na srečo je bila v bližini nastanjena francoska ekipa, ki ima na tekmah vselej s seboj tudi zdravnika. Slednji je pregledal Stevanoviča ter mu zašil rano na čelu. Slovenec je bil 'poštiman' v pol ure, odnesel pa jo je s šestimi šivi. »Ne morem verjeti, kakšno smolo imam. Manj kot deset ur pred tekmo se mi zgodi nekaj takega – kakšna smola! Sicer sem se skušal umiriti in zaspati, da bi se spočil za tekmo, ampak ni bilo 'šans', zjutraj pa sem bil nato ob petih že povsem buden. Ko sem skušal dati na glavo čelado, zaradi otekline na čelu ni šla gor. Da sem lahko nastopil, sem moral peno, s katero je podložena, odrezati stran. Na štartu sem se počutil dobro, tudi glava me načeloma  boli, ampak le, dokler ni prisotnega fizičnega napora. Takoj ko se malo napnem mi začne na polno razbijati v glavi. Tehnično sem dobro odpeljal, toda več kot sem storil, nisem sposoben v takšnem stanju. Za ekipno tekmo sem stisnil zobe in se potrudil, škoda, da nam je zmanjkalo tako malo,« je bil zgovoren Stevo, ki bi na moštveni tekmi sicer moral peljati prvi, a so se nato dogovorili, da je bolje, če je zadnji od trojice.

Najboljši slovenski kajakaš zadnjih let, Peter Kauzer mlajši, je s kvalifikacijami opravil suvereno in se do polfinala praktično sprehodil – po prvi vožnji je bil tretji, po drugi pa četrti. »V kvalifikacijah je šlo zelo na 'knap'. Priznati moram, da sem se zelo na 'ziher' odpeljal po progi, delo pa sem opravil že po prvem teku, tako, da mi sploh ne bi bilo potrebno štartati drugega. Ampak, to je bilo danes! Jutri in v nedeljo bo vse drugače. Ko bo šlo zares, bom vključil turbo pogon in hitrosti bodo veliko večje,« je borbeno razpoložen Peter Kauzer, ki seveda visoko cilja tudi na moštveni tekmi: »Danes smo odpeljali dobro, lahko bi še boljše, če ne bi dobili pribitka dveh sekund – potem bi kvalifikacije končali na prvem mestu. Meni je pred prvimi protitočnimi vrati voda špricnila v oči in nisem ničesar videl, zato bi skoraj tudi sam udaril. Če bomo ponovili takšno vožnjo v polfinalu, seveda brez dotika, potem... potem bomo res visoko!« Slovenci so štartali na moštveni vožnji kot zadnji, saj je trojica Kauzer, Kralj in Meglič skupaj najvišje na lestvici za ICF ranking. Na poti so bili izjemno hitro, kvalifikacije pa bi lahko namesto na tretjem zaključili na prvem mestu, če ne bi dobili kazenskega pribitka dveh sekund.

Kralj je za svojim reprezentančnim kolegom zaostal za 12 mest in kvalifikacije zaključil na 16. mestu. »Bilo je o.k. Sem zadovoljen. Važno, da sem se prebil čez kvalifikacije - prav utrujen sem od njih. Sedaj pa si želim le, da bi v polfinalu dobro 'našponal' in pičil dol,« je slikovito opisal svoje načrte Dejan Kralj. Bolj kislega obraza je bil seveda Meglič, ki mu preboj med najboljših 20 ni uspel. V prvi vožnji nekoliko počasnejši, zato je v drugo skušal doseči boljši čas, pri tem pa bil kaznovan z dvema kazenskima sekundama in nastop v polfinalu je simpatičnemu Gorenjcu spolzel izpod vesla. Na koncu je pristal na 26. mestu, enako kot pri kanuistih Stevanovič. »V obeh tekih sem v sedmih vratih po nepotrebnem izgubil dve sekundi, kar je že samo po sebi veliko. Kot bi to ne bilo dovolj, pa sem nato storil še dotik in vse je šlo po zlu.«

Najboljšo slovensko uvrstitev pri kanuistih je zabeležil mladi in nad

Eva Terčelj
Luka Božič