Maj 2020

Državno prvenstvo v rodeu

admin | Čet, 25.06.2009

Ljubljana, 25. junija - Vabimo vas na državno prvenstvo v kajak rodeu in splošno zabaven kajak dogodek »Tacen Extreme,« ki se bo dogajal 4. in 5. julija na umetni kajakaški progi v Tacnu.

Tacen Extreme je dogodek, ki ga v sodelovanju z Duem Stuff in Carpe Diem prireja Kajak klub Tacen. Dogodek vključuje mednarodno tekmovanje in državno prvenstvo v kajak rodeu, ter »big air« tekmovanje v soboto 4. julija, v nedeljo 5. julija pa še tekmovanje v kajak »cross-u.« Vsa tekmovanja skupaj z rodeo tekmo, ki se je zgodila 6. junija v avstrijskem Gradcu, pa se tudi seštevajo za skupni »freakstyle pokal,« katerega zmagovalec bo za nagrado prejel nov kajak.

Kajak rodeo (freestyle kayak) je uradna disciplina mednarodne kajakaške zveze. Tekmovalec mora v izbrani »roli« ali na valu v določenem času pokazati čim več trikov. Bolj zahtevni triki prinašajo več točk. Zmaga tisti, ki doseže največje število točk. Tacen Extreme šteje za državno prvenstvo v tej disciplini, hkrati pa je odprto mednarodno tekmovanje. Udeležbo je npr. že potrdil aktualni svetovni podprvak Čeh Peter Csonka, manjkal pa ne bo niti eden največjih kandidatov za letošnjega svetovnega prvaka in zmagovalec tekmovanja v Gradcu, Avstrijec Daniel Herzig, ter še mnogi drugi. Prihajajo tudi svetovno znana ženska imena, kot so Nina Halasova, Katerina Migdauova in druge.

Big air je tekmovanje v skakanju v vodo s kajaki iz umetne skakalnice. Letos skakalnico nameravamo zgraditi kar na tribuni tacenske proge. Zmaga tisti, ki s svojim trikom med letom po zraku najbolj impresionira sodnike in občinstvo. Tekmovanje v big airu je zaradi svoje spektakularnosti prava paša za oči. Finale big air-a so predvidene v večernih urah sobote.

Kajak cross pa je ena najbolj zabavnih oblik kajakaškega tekmovanja. Več kajakašev namreč štarta hkrati, ter poskuša doseči cilj pred sotekmovalci. Večkrat pride do prerivanja in do nepričakovanih preobratov, kar povzroča množico komičnih situacij za občinstvo.

Resnično upamo, da se vam bo dogodka uspelo udeležiti in da boste po svojih močeh pomagali pri širjenju popularnosti teh resnično zabavnih in čudovitih oblik kajakaštva.

RODEO (Sobota):      11.00 – 13.00 prost trening

13.00 – 15.00 kvalifikacije in pol finale