Jul 2020

Državno prvenstvo v spustu nekoliko drugače

admin | Čet, 14.05.2009

Ljubljana – Kajakaši in kanuisti na divjih vodah imajo po izbirnih tekmah za uvrstitev v slalomsko reprezentanco jutri, v soboto in nedeljo še izbirne tekme za uvrstitev v ekipo za spust. Tekma bo potekala vse tri dni na reki Soči v Kobaridu.

Na preizkušnjo se je že prijavilo okoli 80 tekmovalcev, bo pa mednarodna tekma štela hkrati kot izbirna in državno prvenstvo. Jutri tekmovalce najprej čaka ob 17. uri prva vožnja šprinta, ki bo štela tudi kot izbirna tekma in DP, v soboto so na vrsti klasične posamezne preizkušnje (11.30), nato pa še moštvena tekma (ob 13.45). V nedeljo bo na vrsti še šprint (ob 10.30), ki bo prav tako odločal od državnih prvakih in članih spustaške reprezentance.

DP bo letos potekalo nekoliko drugače, vzroke pa je pojasnil direktor kajakaških reprezentanc na KZS Andrej Jelenc: »Zaradi visokega vodostaja reke Soče smo se odločili, da letos tekmovanja ne izpeljemo po običajni trasi od Srpenice do Trnovega na Soči. Tokrat bo proga potekala od kampa Koren do Kobarida.«

Kar se favoritov tiče, je zadeva dokaj preprosta. »Pri članih se že po dosedanjih tekmah vidi, kdo je dober. Tisti, ki so dobro pripravljeni za slalom, tudi s spustom običajno nimajo težav. Pričakujem, da se bodo v reprezentanco uvrstili tisti, ki so že lani posegali po kolajnah. Ker so tekme izbirne tudi za mladince, nekateri tekmovalci ne bodo nastopili vse tri dni,« je še razložil Jelenc in dodal, da letos med spustaši ne bo aktualnega svetovnega prvaka Lovra Lebana. Primorec se je namreč odločil, da se bo povsem posvetil tekmovanjem zgolj na mirni vodi.

Eva Terčelj
Luka Božič