Jun 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Finale realen domet primorskih kajakašev

admin | Tor, 22.07.2008

Ljubljana, 22. julija (STA) - Peking bo med 8. in 24. avgustom središče sveta. Vanj bosta zaveslala tudi Primorca Špela Ponomarenko in Jernej Župančič Regent, ki se bosta na olimpijskih igrah v kitajski prestolnici borila za čim višji uvrstitvi v kajaku in kanuju na mirnih vodah.

Osnovni cilj teh dveh slovenskih kajakašev je preboj v finale, ki bi že pomenil izboljšanje izida z "deviških" iger za slovenske mirnovodaše. V Atenah pred štirimi leti je namreč Župančič Regent osvojil 15. mesto. Tokrat je 28-letni Primorec veliko bolje pripravljen in se stalno spogleduje z najboljšo deseterico, ne nazadnje ima tudi že pet uvrstitev med "elito" na svetovnih tekmovanjih.

"Moj osnovni cilj bo čim boljši nastop. Želim si kar optimalen nastop in to bi me moralo popeljati zelo visoko. O ciljih je nehvaležno govoriti, želje pa so vsekakor velike. Olimpijskemu nastopu sem podredil letos vse, tudi zato je bil nastop na evropskem prvenstvu (12. mesto op. p.) slabši, kot bi bil, če bi se res pripravljal na evropsko prvenstvo," je na predstavitvi slovenskih olimpijcev povedal "Župa", ki svojo tekmovalno formo večinoma pili v tujini, olimpijsko vozovnico pa si je priveslal že na lanskem svetovnem prvenstvu.

Letošnja sezona se mu doslej rezultatsko ni izšla najbolje, toda vse to je bržčas le posledica priprav na največje tekmovanje. Tako je na največjih tekmovanjih v sezoni 2008 trikrat ostal zunaj deseterice v svoji paradni disciplini na 1000 m, a kot je sam dejal, je pomembno le to, da ves čas napreduje. Svojo kakovost in domet je nakazal tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala v Poznanu, ko je bil osmi. Do kolajne bo v Pekingu sicer zelo težko priti, saj sta med drugim Kanadčan Adam van Koeverden in Britanec Tim Brabants trenutno v svojem razredu, za njima pa je tudi nekaj mojstrov kilometrskih obračunov. A med te se že prebija tudi Koprčan, ki bo zagotovo izboljšal svoje 15. mesto izpred štirih let, saj mu tudi proga v Shunyiju ustreza.

Bržkone bo precej višje od 15. mesta tudi Ponomarenkova, sicer specialistka za neolimpijsko disciplino 200 m, kjer je v samem vrhu. Na olimpijskih 500 m je namreč v tej sezoni zelo napredovala in ta napredek ne nazadnje upravičila s petim mestom na svetovnem pokalu v Poznanu. Šestindvajsetletna Koprčanka pa si je mesto v olimpijski mirnovodaški sekciji zagotovila šele na letošnjem evropskem prvenstvu in bila – posebej po smoli pred štirimi leti - zelo dolgo na trnih.

"Seveda bi bilo bolje, če bi se na OI uvrstila že lani, tako da bi se lahko letos v miru pripravljala. Vsak športnik si želi vsaj enkrat nastopiti na olimpijskih igrah. Meni so se zadnje igre v Atenah izmuznile za pet stotink, zato sem zdaj z uvrstitvijo presrečna," je povedala Ponomarenkova, ki pa se nikakor ne bo zadovoljila le s samim prebojem v Peking. Zakaj bi tudi se, ko pa njeni dosedanji dosežki govorijo v njen prid. Na polkilometrski progi se je v svetovnih pokalih že prebila do šestega oziroma petega mesta.

Če bi tako njej kot tudi Župančiču Regentu, ki je bil doslej najvišje na četrtem mestu v svetovnem pokalu, uspelo vsaj ponoviti svoje najboljše dosežke, bi njuna nastopa lahko gotovo ocenili z zelo uspešno. Toda na olimpijskih igrah so se vedno in se bodo tudi v prihodnje dogajala presenečenje in zakaj ne bi boginja Fortuna prav na Kitajskem nekaj svojega zlatega, srebrnega ali bronastega "prahu sreče" potresla tudi po teh dveh simpatičnih primorskih kajakaših.Športnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam