Okt 2019

Hočevar kar dvakrat na stopničkah

admin | Pon, 29.03.2010

Prva kajakaška tekma v novi sezoni, ki jo je gostil Tacen, je minila v znamenju Simona Hočevarja. Izkušeni kanuist je zmagal med posamezniki, v kategoriji dvojcev pa skupaj z Dejanom Kraljem zaostal le za Luko Božičem in Sašem Taljatom. V konkurenci kajakašev je zmagal Italijan Daniele Molmenti, najboljši Slovenec je bil Peter Kauzer na četrtem mestu. Pri kajakašicah je zmagala Rusinja Aleksandra Perova.

Kot že nekajkrat v zadnjih letih, je tudi tokrat prvo tacensko tekmo v sezoni krojilo vreme. Tekmovalce je spremljal močan veter, nekaj dežja, proti koncu pa so se le pokazali tudi tako želeni sončni žarki. A povsem aprilsko vreme ni zmedlo tekmovalcev, ki so se tokrat pojavili na štartu. Izmed slovenskih reprezentantov je zaradi poškodbe hrbta, ki jo je staknil pretekli teden, manjkal le Jure Meglič. Na tehnično precej zahtevni progi se je v konkurenci kajakašev najbolje znašel Italijan Daniele Molmenti, ki je bil od drugouvrščenega Poljaka Dariusza Popiele hitrejši skoraj za osem desetink sekunde. Tretji je bil še en Italijan Stefano Cipressi. Najboljši Slovenec je bil znova Peter Kauzer, ki je prvo tekmo v sezoni končal na četrtem mestu. Dejan Kralj, ki je tokrat tekmoval tudi v dvojcu, je bil sedmi, Simon Artelj pa deveti.

Pri kanuistih je zmago slavil Simon Hočevar, pred Juretom Lenarčičem in tretjeuvrščenim z lanskega svetovnega prvenstva Nemcem Janom Benzienom. Benjamin Savšek, lani najboljši slovenski kanuist, je končal kot četrti. Tretji slovenski reprezentant v kanuju Dejan Stevanovič je na devetem mestu za zmagovalcem zaostal dobrih devet sekund in pred sebe spustil kar nekaj mlajših tekmovalcev. Kot kaže bodo letošnje izbirne tekme precej zanimive, saj so mladi vse bližje izkušenim kanuistom. »Simon Hočevar je na tej tekmi dokazal, da je čez zimo dobro treniral, hiter je tudi Savšek, predvsem Lenarčič in Berčič pa sta s svojimi časi dokazala, da se bosta letos enakovredno borila za vstop v člansko reprezentanco. Manj od pričakovanj je pokazal Stevanovič, vendar je to šele prva tekma. Tako Taljat-Božič kot Kauzer in Kralj so po pričakovanju še vedno najboljši v svojih kategorijah. Zelo dobro pa je nastopila tudi nova posadka Hočevar-Kralj. Na tehnično zahtevni progi so imela dekleta nekoliko več težav s kazenskimi sekundami, vendar pričakujem, da bodo vse tri lanskoletne članice reprezentance tudi letos vsaj na takem nivoju kot v lanskem letu,« je po tekmi podal oceno direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

V članski konkurenci je med kajakašicami zmagala Rusinja Aleksandra Perova, pred Slovakinjo Jano Dukatovo in Primorko Nino Mozetič. Izvrsten čas med mladinkami je dosegla Eva Terčelj, ki je v absolutni konkurenci zaostala le za Rusinjo, od nekdanje svetovne prvakinje Jane Dukatove pa bila hitrejša kar za sedem sekund. Eva Terčelj, sicer dijakinja Gimnazije Bežigrad, je kot edina nastopila tudi v konkurenci kanuistk, kar je precejšnja novost na kajakaških tekmovanjih. Lani so namreč izvedli le nekaj poizkusnih tekmovanj, zdaj pa je to postala tudi uradna disciplina.

Med dvojci sta po prvi vožnji kar nekoliko nepričakovano vodila Simon Hočevar in Dejan Kralj, ki sta doslej opravila le nekaj skupnih treningov. Oba bosta sicer še vedno tekmovala v svojih paradnih disciplinah, a glede na to, da bo letošnje svetovno prvenstvo potekalo v Tacnu, sta velik izziv našla tudi v konkurenci dvosedov. V drugo sta sicer s progo bolje opravila Luka Božič in Sašo Taljat. Tretja sta bila Luka Slapšak in Gašper Babnik.