Sep 2019

Kajakaša na mirnih vodah optimistično na OI

admin | Čet, 22.05.2008

Ljubljana, 22. maja (STA) - Na Olimpijskem komiteju Slovenije sta se danes predstavila tudi kajakaša na mirnih vodah, ki bosta branila slovenske barve na olimpijskih igrah v Pekingu, Špela Ponomarenko in Jernej Župančič Regent. Oba imata na igrah visoke cilje, najmanj uvrstitev v finale.

Ponomarenkova si je normo zagotovila šele na nedavnem evropskem prvenstvu v Milanu, kjer je v olimpijski 500-metrski razdalji osvojila sedmo mesto. Osvojitev norme za igre v Pekingu je bila posebej sladka: "Seveda bi bilo boljše, če bi se uvrstila že lani in bi se letos lahko v miru pripravljala, a sem zelo vesela. Vsak športnik si želi vsaj enkrat nastopiti na olimpijskih igrah. Meni so se zadnje igre v Atenah izmuznile za pet stotink, zato sem zdaj z uvrstitvijo presrečna."

Samo olimpijsko geslo "važno je sodelovati, ne zmagati", pa za Ponomarenkovo ni dovolj. "Lani sem bila na svetovnem prvenstvu 10., eno mesto od finala. Vem, da sem precej napredovala, do Pekinga me čaka trdo delo in z malo sreče je na igrah dosegljiv tudi finale."

Jernej Župančič Regent, ki je že izkusil olimpijski nastop, si je vozovnico za Peking priveslal že na lanskem svetovnem prvenstvu. Z napovedmi je malce zadržan in hkrati skrivnosten: "Moj osnovni cilj bo čim boljši nastop. Želim si kar optimalen nastop in to bi me moralo popeljati zelo visoko. O ciljih je nehvaležno govoriti, želje pa so vsekakor velike. Olimpijskemu nastopu sem podredil letos vse, tudi zato je bil nastop na evropskem prvenstvu (12. mesto op. p.) slabši, kot bi bil, če bi se res pripravljal na evropsko prvenstvo."

Priprave bosta kajakaš in kajakašica opravila vsak po svoje. Ponomarenkova bo še naprej veliko sodelovala z Markom Bandljem, svojim domačim partnerjem za 'sparing'. "Prav z njim sem veliko napredovala." Izpustila bo tudi večino svetovnih pokalov, izjema pa bo nastop v Poznanju.

Župančič-Regent je zdaj na pripravah na Bledu. Poleti bo nastopil na vseh treh tekmah svetovnega pokala, njegova prednost pa je tudi, da je že lani spoznal olimpijsko progo. "Upam, da bodo pogoji tam za vse enaki, čeprav se na valovih kar dobro znajdem, saj veliko treniram na morju. Vsekakor je proga zelo lepa, trikrat večja kot v Atenah in tudi Kitajci jo bodo komaj napolnili za finale," se je tudi malo pošalil obalni športnik. Slednji napoveduje, da bo sklepne priprave opravil s katero od tujih reprezentanc, najverjetneje Francozi ali Avstralci, dokončno pa se bo za sodelovanje odločil po svetovnih pokalih.