Mar 2021

Kajakaši in kanuisti gredo na jug

admin | Čet, 11.02.2010

Ljubljana, 11. februarja - Najboljši slovenski kajakaši, kanuisti in kajakašice bodo tako kot vsako leto doslej sklepni del priprav na novo sezono opravili v toplejših krajih, kjer bodo imeli boljše pogoje dela, kot jih trenutno nudi zasnežena Slovenija. Slalomska reprezentanca bo trenirala v Avstraliji in Atenah, medtem ko se bodo spustaši in mirnovodaši - z izjemo Špele Ponomarenko, ki bo trenirala v Južnoafriški republiki – odpravili v Skradin.

Slalomski svetovni prvak Peter Kauzer tokrat ne bo odpotoval v Avstralijo. Tam se sicer trenutno pripravlja kar nekaj vrhunskih tekmovalcev, a Hrastničan se je odločil za trening na olimpijski progi v Atenah. »V reprezentanco sem uvrščen neposredno, zato se mi ni treba posebej pripravljati na izbirne tekme. Če bi šel v Avstralijo, bi izgubil dan in pol zaradi poti, potem je tu še precejšnja časovna razlika in potreboval bi pet dni, da bi začel normalno trenirati,« je razloge, zakaj ne bo odpotoval v deželo tam spodaj naštel Peter Kauzer. To pomeni, da ne bo nastopil na vsakoletni tekmi v Penrithu, kjer je vselej dosegal dobre rezultate, vendar pa pravi, da januarske in februarske tekme niso tako pomembne, saj  v tekmovalni ritem prideš zelo hitro.

Bodo pa na Oceania Open (19.- 21. 2.) nastopili vsi Slovenci (Sašo Taljat, Luka Božič, Dejan Stevanovič, Jure Meglič, Nina Mozetič, Urša Kragelj, Gregor Brovinsky, Anže Berčič, Jernej Zupan, Martin Albreht in Dejan Kralj), ki bodo v Avstraliji trenirali pod vodstvom Andreja Nolimala in Mihe Terdiča. Luka Božič in Sašo Taljat bosta tokrat odvisna bolj sama od sebe, saj bo njun trener Dejan Testen na pripravah z mirnovodaši v Skradinu. »V Avstraliji bova morala skrbeti sama zase. Dejan ostaja najin trener, piše nama program, tehnične treninge še vedno delava skupaj z njim. Sama sva za vzdržljivostne treninge, ker ima on precej dela z mirnovodaši. Sicer je pa dobro, da ni vedno zraven,« je povedal Sašo Taljat. Ker je njegov sotekmovalec Luka Božič zbolel in se zdravi v bolnišnici, bodo prvi treningi nekoliko lažji in prilagojeni njegovemu zdravstvenemu stanju.

Zelo zavzeto pa bo na priprave zagotovo krenila zgovorna Primorka Nina Mozetič, ki je uspešno opravila študijske obveznosti in poskrbela za eno skrb manj: »Prej sem stalno kolebala med treningi in študijem, zato nikjer nisem bila 100- odstotna. Zdaj pa se bom res lahko posvetila le treningom.« Še večji zagon ji daje popolnoma nova tekmovalna oprema, saj je zamenjala tako čoln - odslej bo tekmovala v modelu 'Kapsl', ki ga je konstruiral Peter Kauzer - kot tudi veslo. »Izgovorov zaradi slabe opreme letos ne bo,« je še dodala v smehu.

Preostali del ekipe, bo skupaj s Petrom Kauzerjem 21. februarja odpotoval v Atene. Tam se bodo na izjemno pomembno sezono, katere vrhunec bo zagotovo svetovno prvenstvo v Ljubljani, pripravljali še Janoš Peterlin, Simon Artelj, Benjamin Savšek, Jure Lenarčič, Simon Hočevar, Blaž Cof, Nejc Kravanja, brata Janežič, Luka Slapšak, Gašper Babnik, Nina Slapšak in Aleš Jablanšček. Članski ekipi se bo po mladinskih pripravah pridružila tudi Eva Terčelj.

Najboljša slovenska mirnovodašica Špela Ponomarenko bo prav tako odpotovala v tople kraje. Tokrat bo prvič trenirala v Južnoafriški republiki. »Dvakrat sem trenirala v Avstraliji, vendar je 9 ur časovne razlike, na kar se je zelo težko privaditi. Ker je v JAR-u s tem manj težav, smo se odločili za to možnost. Tam bom trenirala s kolegico, ki je bila pozimi pri nas, s snemanjem in merjenjem časov pa nam bo pomagal tudi njen trener,« je povedala Ponomarenkova, ki bo več treningov posvetila svoji paradni 200-metrski razdalji (nova olimpijska disciplina), na tekmah pa nastopala tudi na 500-metrski. Odločitev, ali bo kasneje nastopala v obeh ali le na krajši distanci, pa bo sprejela po tekmah svetovnega pokala.

Spustaši in preostali del mirnovodaške reprezentance bo treniral tam, kjer običajno trenirajo tudi slovenski veslači: v Skradinu. Večina spustašev se bo v tej sezoni posvečala tudi mirnim vodam. Med njimi tudi Nejc Žnidarčič: »Letos bom tekmoval

Eva Terčelj
Luka Božič