Jul 2019

Kajakaši po četrto zlato, drugi po olimpijske kvot

admin | Sre, 30.04.2008

Ljubljana, 29. aprila (STA) - Kajakaška zveza Slovenije (KZS) je danes v Ljubljani tudi uradno predstavila reprezentanco, ki bo med 8. in 11. majem v Krakovu branila slovenske barve na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah. Glavni cilj je zagotovitev olimpijskih kvot med kanuisti in kajakašicami, kajakaši pa bodo branili ekipno zlato.

Slovensko delegacijo sestavljajo kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Jure Meglič, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Benjamin Savšek, kajakašice Nina Mozetič, Urša Kragelj in Eva Terčelj ter dvojci Sašo Taljat/Luka Božič, Nejc Višnar/Urban Jarc in Luka Slapšak/Blaž Oven. Ti bodo na pot v nekdanjo poljsko prestolnico odšli v četrtek zjutraj, do kvalifikacij pa bodo na umetni in ne preveč zahtevni progi opravili pet treningov.

"Proga v Krakovu je v zadnjih letih gostila kar nekaj velikih tekem v kategorijah mladincev in mlajših članov, tako da jo naši mlajši tekmovalci dobro poznajo. Ker pa ni preveč tehnično zahtevna, računam, da se bodo nanjo hitro privadili tudi naši izkušenejši fantje. Glede tega ne bi smelo biti nobenih težav," je pojasnil glavni trener Andrej Jelenc, ki bo v strokovnem štabu na jugu Poljske imel še Petra Kauzerja starejšega, Fedjo Marušiča in Dejana Testena.

Vsi po vrsti največ pričakujejo od kajakašev, ki bodo naskakovali četrto zaporedno ekipno zlato odličje na evropskih prvenstvih. "Želim si predvsem bolj konstantne vožnje kot na izbirnih tekmah in vsekakor četrti ekipni naslov. Toda zelo težko ga bo doseči, saj nas bodo vsi želeli premagati, predvsem Poljaki bodo na domači progi zelo motivirani," pravi najboljši slovenski slalomist zadnjih let in evropski podprvak Peter Kauzer, ki lahko tako kot Kralj visoko poseže tudi v posamični konkurenci.

"Pri moštvih vsekakor želimo osvojiti še četrto zaporedno zlato. Bo pa težko, saj nas bodo vsi napadali. Tudi voda je enostavna, tako da bodo razlike zelo majhne. V posamični konkurenci pa si želim pokazati, kaj znam, bomo pa videli, kaj bo to prineslo," je na novinarski konferenci povedal Kralj.

"Peter in Dejan sta trenutno tako pripravljena, da lahko posežeta v sam vrh. Seveda si želimo finalne nastope v vseh štirih disciplinah, predvsem še pri kanuistih in kajakašicah. Ni razlogov, da ne bi bili optimistični," pa meni Jelenc. A slalomiste v Krakovu čaka še ena naloga. Kanuisti, kajakašice in dvojci namreč še niso izpolnili kvot za nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu, medtem ko je kajakaško že "zasedel" Kauzer.

"Realno merimo na kvote pri kanuistih in kajakašicah, medtem ko je pri dvojcih to velika želja. Vsekakor ocenjujem, da bi v Krakovu morali kvote pridobiti v C-1 in ženskem K-1. Toda naloga bo zahtevna. V C-1 bo za preostali dve prosti mesti v Pekingu tekmovalo šest držav, pri kajakašicah se bodo za dve vstopnici borile tri ali štiri reprezentance, pri dvojcih pa vsaj štiri," je pojasnil Jelenc.

Vsekakor pa bo Krakov nova priložnost za obogatitev slovenske zbirke kolajn s tovrstnih tekmovanj. V zadnjih 12 letih so namreč slalomisti s sončne strani Alp na evropskih prvenstvih dosegli prav toliko odličij.

Spored EP v Krakovu:

- četrtek, 8. maja: kvalifikacije C-1, C-2, K-1ž, K-1