Maj 2020

Kajakašice in kanuji dvosedi uspešno prestali kval

admin | Čet, 28.05.2009

Notthingham – Na evropskem prvenstvu slalomistov na divjih vodah so se danes prve v boj podale kajakašice in kanuisti dvosedi. V posamični konkurenci je od slovenskih deklet s kvalifikacijami najbolje opravila Urša Kragelj, ki je bila osma, deset mest za njo je bila Nina Mozetič, najslabše od vseh, pa je nastopila Eva Terčelj, ki ji za razliko od reprezentančnih sotekmovalk ni uspel preboj v polfinale. V konkurenci C-2 sta se izkazala Sašo Taljat in Luka Božič z devetim mestom, slabše je šlo navezi Blaž Oven in Urban Jarc, ki je pristala na 20. mestu. Odlično so nastopile kajakašice tudi na ekipnih kvalifikacijah, zasedle četrto mesto in si zagotovile nastop v sobotnem finalu.

Vse slovenske kajakašice so v prvi vožnji pridelale po šest kazenskih sekund, nato pa v drugo nastopile precej bolj zbrano. Največ smole je imela v drugem teku najmlajša, mladinska svetovna prvakinja Eva Terčelj, ki so ji dosodili 50 kazenskih sekund, zato je posamične nastope že sklenila. Sicer je direktor reprezentanc na Kajakaški zvezi Slovenije Andrej Jelenc vložil protest, toda ta je naletel na gluha ušesa. »Priznati moram, da sem imela pred štartom prve vožnje kar nekaj treme in so se mi roke tresle - toda v prvi tek je služil bolj kot testna vožnja. V drugo sem pred štartom združila občutke, se zbrala in odpeljala dobro, dvema kazenskima sekundama pribitka navkljub. Moram reči, da sem s svojo predstavo zadovoljna,« je po kvalifikacijah povedala Urša Kragelj, ki se je v Solkanu leta 2006 ovenčala z naslovom svetovne mladinske prvakinje.

Najboljši slovenski kanuistični dvojec, Sašo Taljat in Luka Božič, sta bila po prvi vožnji na odličnem tretjem mestu, na koncu pa končala kot deveta. »Za prvi tek smo se s trenerjem dogovorili, da se po progi spustiva nadzorovano in brez nepotrebnih napak, kar nama je tudi uspelo. V drugi vožnji sva vlekla bolj direktne linije, a še vedno pazila, da je bilo vse skupaj čim bolj kontrolirano. Obakrat sva se odločila za 'gvišno' (sigurno v primorskem narečju, op. a.) vožnjo, saj nama je bilo pomembno le, da se uvrstiva v polfinale. V drugo se nikakor nisva ujela s Sašom – čoln nama ni stekel,« je uvodoma povedal Luka Božič in še pojasnil: »Imela sva še precej rezerv, a te hraniva za glavno tekmo. V sobotnem polfinalu bova videla, kje sva po prvem teku in če bodo stopničke dosegljive, bova napadla na polno.« Jarc in Oven sta se v polfinale uvrstila kot zadnja, pri čemer trdita, da še nista pokazala in dorekla še vsega. »V soboto bo šlo zares in takrat bova tudi midva še dodatno motivirana. Sem zagotovo nisva prišla na dopust,« je v svojem slogu povedal Urban Jarc.

Po posamičnih kvalifikacijah so bile v popoldanskem delu na urniku ekipne preizkušnje, na kateri so nastopila tudi slovenska dekleta. Na brzicah reke Trent so Slovenke nastopile odlično, zasedle četrto mesto, s tem pa si izborile nastop v sobotnem finalu. če se jim v soboto posreči sestaviti enako vožnjo, le brez kazenskih sekund (k času so jim prišteli štiri sekunde), si lahko obetajo Terčeljeva, Mozetičeva in Kragljeva visoko uvrstitev. »Kako mi je žal, da sem 'udarila' vrata,« se je na štartu za glavo držala Nina Mozetič, ki sta jo nasmejani sotekmovalki takoj potolažili, rekoč, da so z vožnjo lahko povsem zadovoljne. »Po posamičnih kvalifikacijah sem bila kar malo zamorjena, sedaj pa se po tej vožnji počutim precej bolj veselo. Nekaj križanj smo izvedle prav po šolsko, določena vrata pa smo vsaka zase odpeljale brezhibno. Odločilen je bil zgornji del, kjer smo krenile na pot odlično in takoj postavile pravilen razmak med čolni. če ne storiš napake na začetku, potem čoln dobro steče in v nadaljevanju ni več večjih težav. Zares sem navdušena nad tem, kako smo opravile s progo!« je dejala Eva Terčelj, ki na obrazu ni mogla skrivati veselja po dobri predstavi.

Jutri bodo na kvalifikacijah nastopili še kanuisti (prvi tek ob 10., drugi ob 13. uri) in kajakaši (prvi tek ob 10.40, drugi ob 13.40).

Rezultati v živo:

Eva Terčelj