Okt 2019

Kanuisti do 23 let postali evropski slalomski prva

admin | Sob, 25.07.2009

Liptovsky Mikulaš – Za tekmovalci na evropskem prvenstvu za mladince in člane do 23 let je še en pester dan, ki se je po slabem začetku razpletel sijajno. Na moštvenih vožnjah so namreč slovenski kanuisti v kategoriji do 23 let v postavi Benjamin Savšek, Anže Berčič in Jure Lenarčič osvojili naslov evropskih prvakov. Da je bilo veselje popolno, so njihov uspeh z bronasto kolajno dopolnili še njihovi sovrstniki Martin Albreht, Gregor Brovinsky in Simon Artelj v kajakih.

»'Huda furca do konca', kaj naj drugerga rečem. Zares smo dobra ekipa, dobro smo se ujeli in lepo nam je steklo, sploh v spodnjem delu. Sprva sem se nekoliko lovil, saj nisem izbiral idealnih linij, vendar sem pri 5. vratih zajel sapo in se lotil vsega od začetka. V cilju sploh nismo vedeli, da smo zmagali, šele kasneje so nam sporočili, moram pa reči, da smo bili že v kvalifikacijah superiorni in danes smo štartali na kolajno,« je Benjamin Savšek, ves rdeč obraz od navdušenja, hitel razlagati po tekmi. Zanj bo to dobra spodbuda pred jutrišnjimi nastopi, saj tudi na posamični tekmi šteje za enega izmed najresnejših favoritov za osvojitev naslova evropskega prvaka.

Za drugo kolajno dneva so s tretjim mestom poskrbeli slovenski kajakaši, ki so pred štartom v finalu očitno vklopili turbo pogon. Štartali so kot prvi, 'odleteli' po progi, nato pa na opazovali, kako so ekipe, ena za drugo, v cilj prihajale s počasnejšimi časi. Sodniki so jim dosodili 4 kazenske sekunde, čeprav je natančen ogled videoposnetka pokazal, da druge napake niso storili. Seveda je vodstvo takoj vložilo protest, ki pa ni obradil sadov. Zmagali so Francozi. »Že med vožnjo je bil občutek neverjeten, nor, ko pa smo preveslali do cilja in sem na semaforju zagledal naš čas, pa sem vedel, da smo osvojili kolajno. Nisem mogel verjeti, določene kombinacije smo odpeljali tako dobro, da sem bil naravnost ponosen,« je z nasmehom do ušes razložil Martin Albreht, sicer svetovni slalomski podprvak.

Današnji dan je slovenskim mladincem prinesel 4 finalne nastope. Kajakašice so v finalu ekipne tekme zasedle 4. mesto, Nina slapšak je pri dekletih prvenstvo na Slovaškem končala z 9. mestom, na moštveni tekmi v kategoriji 3xC-2 so fantje v postavi Taljat – Božič, brata Janežič in Slapšak-Babnik osvojili 4. mesto, kanuist Blaž Cof pa je zasedel 10 mesto.

Nekoliko presenetljivo je danes iz finala deseterice najhitrejših izpadla Eva Terčelj (11.), ki je zamajala tri količke: »Tolažim se s tem, da sem prejšnji teden osvojila naslov svetovne prvakinje v spustu, konec koncev pa sem tudi aktualna svetovna prvakinja v slalomu. Vsaka vožnja se pač ne posreči, vselej pa tudi ne morem osvojiti kolajne. Pri kajaku je marsikaj nepredvidljivega, meni danes nekako ni šlo. Hitrost nikoli ni vprašljiva, toda tokrat sem bila preveč nenatančna, čoln ni stekel in izpadla sem pač iz finala.«

V odsotnosti Terčeljeve je slovensko čast pri dekletih ubranila Nina Slapšak, ki je v polfinalu dosegla tretji čas, nato pa imela nekaj smole v finalu. »Moj cilj je bila uvrstitev v finalu, kajti lani se mi to ni posrečilo, zato sem prišla sem z neporavnanimi računi. V polfinalu niti nisem imela občutka, da sem hitra in imela sem še veliko rezerve. V finalu bi bila s tem časom druga, a na progi je pri 15. vratih veter zamajal količek in ga odnesel, meni pa so dosodili 50 kazenskih sekund. Toda tudi brez pribitka moja uvrstitev ne bi bila bistveno boljša, saj me je potegnilo v rolo in izgubila sem preveč časa. Sicer sem zadovoljna, saj sem videla, da sem blizu najboljšim, toda grenak priokus ostaja,« je razglabljala Slapšakova, na obrazu pa je bilo njeno razočaranje vseeno razvidno.

Na ekipni tekmi so dekleta začela dobro, čeprav je bilo vreme izjemno muhasto (sončno, vetrovno, oblačno, deževno), pred štartom je bilo prisotne tudi nekaj zmede, saj so progo prireditelji postavili tik pred štartom, zapleti so bili tudi s štartnimi številkami... »Prvi del je bil zelo tekoč, težave so se porajale proti koncu, ker smo se nagnetle preveč skupaj, pa tudi za odtenek smo bile prepočasne. Sodniki