Jun 2019

Kategorija Novice Mirne vode

Na svetovnem prvenstvu v kajakaškem maratonu v Brandenburgu bo nastopila trojica Slovencev

admin | Tor, 13.09.2016

Ta konec tedna pozornost ne bo usmerjena le v Dejana Fabčiča in njegove nastope na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru, temveč tudi v trojico, ki je odpotovala na svetovno prvenstvo v kajakaškem maratonu. V nemškem Brandenburgu bodo veslali Jošt Zakrajšek, Peter Karas in David Franca.

Prvenstvo bo potekalo med 16. in 18. septembrom, kot prvi izmed Slovencev pa se bo na tekmovališče podal Jošt Zakrajšek, ki bo veslal v članski konkurenci kajakašev. Tekma bo na sporedu v soboto. Zakrajšek izkušnje z največjih mednarodnih tekmovanj v kajakaškem maratonu že ima, prav tako pa tudi David Franca, ki je lani nastopil na domačem evropskem prvenstvu v kajakaškem maratonu, ki ga je gostil Bohinj. Lani mu je v kajakaškem dvojcu delal družbo Žiga Sardoč, tokrat pa bo moči združil s Petrom Karasom. Primorca bosta nastopila v konkurenci mladinskih kajakaških dvojcev. Tekma bo na sporedu v nedeljo.

Uradna stran svetovnega prvenstva: http://canoe-marathon.de/en/

V Riu se začenja kajakaški del paraolimpijskih iger

admin | Tor, 13.09.2016

Paraolimpijske igre v Riu de Janeiru so se prevesile v drugi del in svojo priložnost bodo končno dobili parakajakaši, med katerimi bo tudi Dejan Fabčič. Primorec bo tokrat nastopil na svojih drugih paraolimpijskih igrah. Leta 2008 je v Pekingu tekmoval v plavanju, tokrat pa se bo boril za čim višjo uvrstitev še v kajaku. Letos bo parakajakaštvo sploh prvič del programa paraolimpijskih iger.

Po bronu na letošnjem evropskem prvenstvu v Moskvi in petem mestu na svetovnem parakajakaškem prvenstvu v Duisburgu, kar sta njegova najboljša dosežka v dosedanji kajakaški karieri, so cilji visoki.

Kajakaši v Bohinju za naslove državnih prvakov v kajakaškem maratonu

admin | Pon, 05.09.2016

Bohinjsko jezero je gostilo 10. mednarodni kajakaški maraton, državno prvenstvo v kajakaškem maratonu, pa tudi rekreativni festival veslanja, ki je bil posvečen 80. obletnici prve tekme za državno prvenstvo v Bohinju. Na 20-kilometrski preizkušnji za razvrstitev v državnem prvenstvu se je v absolutni konkurenci kajakašev najbolj izkazal Jošt Zakrajšek, za njim pa sta se zvrstila Blaž Jug in Luka Drol. Slednjemu je pripadel naslov državnega prvaka v kategoriji do 16 let, Jugu pa v kategoriji do 18 let. Za Luko Drolom je med kajakaši do 16 let v cilj priveslal Peter Karas, tretji pa je bil Tit Faletič. Med kajakaši do 18 let je drugo mesto zasedel David Franca, tretje pa Alen Telban. Med kajakašicami do 18 let se je z 20-kilometrsko progo najbolje spopadla Mia Medved, za njo pa sta se zvrstili Taja Smukavec in Ula Valentič.

Vabilo na sprejem Špele Ponomarenko Janić

admin | Sob, 20.08.2016

V ponedeljek, 22. avgusta 2016, vas vabimo v Koper, natančneje v Žusterno, kjer pripravljajo sprejem za Špelo Ponomarenko Janić, ki je na olimpijskih igrah navdušila s svojimi dosežki, še posebej s četrtim mestom na 200-metrski razdalji. Sprejem se bo začel ob 11. uri v prostorih Kajak kanu kluba Žusterna (parkirna mesta so na voljo ob prireditvenem prostoru).

Vljudno vabljeni!

Špela Ponomarenko Janić četrta in deseta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru

admin | Čet, 18.08.2016

Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je zaključila z nastopi na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Te so bile zanjo zelo uspešne, saj je na 200-metrski razdalji osvojila odlično četrto mesto in le za las zgrešila kolajno. Od olimpijskega brona jo je namreč ločilo vsega 368 tisočink sekunde. Naslov olimpijske prvakinje na 200 metrov si je priveslala Novozelandka Lisa Carrignton, s katero je Špela Ponomarenko Janić tudi opravila nekaj kakovostnega treninga, srebro je osvojila Poljakinja Marta Walczykiewicz, bron pa Azerbajdžanka Inna Osipenko - Rodomska.

Na olimpijskih igrah se je Špela pomerila tudi na 500-metrski razdalji, kjer ji je malo zmanjkalo za uvrstitev v finale A, tako da je za konec veslala v malem finalu in tam zasedla drugo mesto. Pred njo je bila le Rusinja Jelena Janjušina. V skupni razvrstitvi je to pomenilo končno deseto mesto na 500 metrov. Zlato iz Londona je ubranila Madžarka Danuta Kozak, druga je bila Danka Emma Jorgensen, tretja pa Lisa Carrington iz Nove Zelandije.

Špela Ponomarenko Janić v finalu A OI na 200m

admin | Tor, 16.08.2016

Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je uvodni dan sprinterskega dela olimpijskih iger v Riu de Janeiru opravila z odliko. V polfinalni skupini na 200 metrov je namreč priveslala v cilj s časom 40.797, kar je zadostovalo za napredovanje v torkov finale A. V svoji polfinalni skupini je zasedla tretje mesto. Neposredno sta se v finale uvrstili prvi dve tekmovalki skupine, poleg šestih, ki so napredovale po mestih, pa sta dve mesti pripadli še dvema tekmovalkama z najboljšim časom. Po času je tako napredovala tudi Ponomarenko Janićeva.

Mladi sprinterji pretekli vikend tekmovali v Bohinju

admin | Sre, 03.08.2016

Bohinjsko jezero je pretekli vikend pozdravilo mlade sprinterje na mirnih vodah, ki so tekmovali na tekmi slovenskega pokala v sprintu na mirnih vodah. Tokratna preizkušnja je bila vzdržljivostne narave, saj so tekmovali v maratonu, tisti najmlajši so veslali na 2500 metrov, nekoliko starejši na 5000 metrov, najdaljša preizkušnja pa je merila 10.000 metrov. Najuspešnejši so bili predstavniki domačega kluba in kajakaškega kluba iz Žusterne, na zmagovalne stopničke pa so se povzpeli še člani Soških elektrarn, Orke, Čateža, Tacna, Ljubljane, Ankarana, ŠD Kondor Godešič in predstavnik Izraela. Ob najmlajših tekmovalcih in tekmovalkah se je v maratonu preizkusilo tudi nekaj predstavnikov članskih kategorij.