Jun 2020

Kategorija Novice Rekreacija

Podpis pogodbe Kajakaške zveze Slovenije s Coca Co

admin | Sob, 16.04.2005

Kajakaška zveza Slovenije in Coca Cola Beverages ostajata tudi v letu 2005 partnerja v projektu VODA ZA VEDNO. S podpisom sponzorske pogodbe bo Kajakaški zvezi lažje izpeljati v lanskem letu osnovano akcijo, ki je vsebovala več podprojektov. Najbolj odzivna, na katerih bo akcija slonela tudi v letošnjem letu, sta bili serija ekološko rekreativnih spustov Slovenske reke ter pokalno tekmovanje za mlajše kategorije Pokal POWERADE.

Kajakaška zveza Slovenije  želeli s svojimi dejavnostmi osveščati aktivne v kajakaškem športu o pomenu naravnega bogastva, ki nam ga nudijo čiste slovenske reke.  Varovanje okolja pa je tudi eno pomembnih področij, ki jim  Coca Cola v vseh državah, v katerih je navzoča, namenja veliko pozornosti. To je bila tudi stična točka, da je Coca Cola podprla projekte Kajakaške zveze Slovenije.  Že lani, prvo leto akcije je bilo  preko 1300 udeležencev na  11  rekreativnih spustih Slovenske reke. Enako število spustov je načrtovanih tudi za letošnje leto. Otvoritveni spust bo na Vipavi 17. aprila, zaključek pa ponovno na Savi v začetku septembra, na kajakaškem prazniku v Tacnu. Pričakuje se, da bo udarna prireditev ponovno spust po reki Krki zadnjo nedeljo v maju, kjer se je lani zbralo preko 450 udeležencev.

Brez mladih seveda ne gre. Mlade nade slovenskega kajakaštva se bodo merile za pokal Coca Cola v slalomu in spustu na sedmih tekmovanjih. Za vedno večjo bazo...

Ločeno mnenje o pravnem interesu

admin | Sob, 25.12.2004

Ljubljana, 21. decembra (Delo) – Kajakaška zveza Slovenije je poskušala na ustavnem sodišču izpodbiti odlok občine Tolmin, ki prepoveduje plovbo, hydrospeed in soteskanje na pritokih Soče. Po mnenju zveze občina ni imela zakonskega pooblastila za tako prepoved. Udeležencem prepovedanih dejavnosti naj bi bila tako omejena pravica do svobode gibanja, odlok pa postavlja v neenakopraven položaj plovbo s čolnom, hydrospeedom ali soteskanje z ribištvom in kopanjem. Ustavno sodišče je pobudo zavrglo, ker kajakaški zvezi ni priznalo pravnega interesa za vložitev pobude za presojo odloka občine Tolmin.

Ustavno sodišče je svojo odločitev utemeljilo s tem, »da imajo po ustaljeni ustavnosodni presoji politične stranke, društva, zbirnice in združenja pravni interes le za izpodbijanje predpisov, ki neposredno posegajo v njihove pravice, pravne interese ali pravni položaj. Za pobude, ki jih ti subjekti vlagajo v imenu svojih članov ali zaradi njihovih interesov, njihov pravni interes ni podan.«

Primerov, ko ustavno sodišče zavrže pobudo, ker pobudniku ne prizna pravnega interesa, je veliko. Tudi ta bi bil eden od mnogih, če ne bi proti odločitvi glasoval sodnik dr. Ciril Ribičič, in napisal odklonilnega ločenega mnenja. V njem opozarja, da praksa glede priznavanja pravnega interesa raznim organizacijam, društvom in združenjem precej niha od obdobja do obdobja, od primera do primera. Bolj ali manj ustaljeno je stališče...

Podpišite peticijo!

admin | Pon, 06.09.2004

Izkažimo solidarnost z okoljevarstveniki v Črni gori, ki se bojujejo proti izgradnji hidroelektrarne, ki bi pomenila potopitev kanjona Tare (UNESCOva zaščita) in sosednjih rek. Podpišite peticijo na spletni strani http://www.durmitorcg.com/tara/peticija_tekst.php . Pokažimo, da nam ni vseeno, kaj se dogaja z naravo malo dlje od nas. Podobnost situacije z VE Volovja reber je zelo velika.

Tekst peticije: NEĆU BARU, HOĆU TARU !

Svjetska zajednica je zaštitila rijeku Taru 1976. godine kroz kroz UNESCO-ov program «Man and Biosphere» (M&B) – i učinila rijeku Taru UNESCO-ovim rezervatom koji je zaštićen programom «Čovjek i biosfera».

Svjetska zajednica je zaštitila Durmitor i rijeku Taru 1980. godine kao Mjesto svjetskog naslijeđa UNESCO-a. Nacionalni park «Durmitor» sa rijekom Tarom nalazi na listi mjesta svjetske prirodne basštine UNESCO-a

Republika Crna Gora je u svoj Ustav unijela odrednicu koja je karakteriše kao ekološku državu. Svi programski dokumenti koji razrađuju razne strategije razvoja polaze od ove ideje.

Vlada Republike Crne Gore je, na sjednici od 29. aprila 2004. godine, ratifikovala sporazum sa Vladom Republike Srpske o izgradnji hidroelektrane «Buk Bijela».
Vlada Republike Srpske je, 30. aprila 2004. godine, otvorila tendersku ponudu u vezi projekta izgradnje hidroelektrane «Buk Bijela».

...

Akcija Voda za vedno

admin | Sob, 10.04.2004

Varovanje okolja je eno pomembnejših področij, ki jim Coca - Cola v vseh državah,v katerih je navzoča, namenja veliko pozornost. Pri zmanjšanju porabe vseh energentov, ki onesnažujejo  okolje, smo dosegli vidne rezultate. Coca - Cola Beverages Slovenija d.d. je tudi ustanovni član družbe Slopak, ki je bila v Sloveniji ustanovljena z namenom, da bi se vsako leto zbralo in predelalo več odpadne embalaže.

Kajakaška zveza Slovenije je pripravila programe, kako varovati naravno bogastvo čistih slovenskih rek. Ker sta aktivni slog življenja in čisto okolje tudi za naše podjetje pomembni  vrednoti, smo se odločili, da bomo pomagali uresničiti ta projekt. Prepričani smo namreč, da bodo skupna prizadevanja  Kajakaške zveze Slovenije in Coca - Cole Beverages  pri organizaciji programov pomagala ohraniti čisto okolje ob slovenskih rekah.
Vsem, ki se nameravate udeležiti prireditev v okviru tega programa, želimo veliko zabave in užitkov.

Coca – Cola Beverages Slovenija d.d.
Gen. dir. Simon Everest

SPLOŠNI POGOJI

- udeleženci s podpisom na prijavnici jamčijo, da so seznanjeni s splošnimi pogoji, ki veljajo za udeležbo na prireditvi;
- udeleženci štartajo na lastno odgovornost;
- za udeležbo na prireditvi ni starostnih omejitev;
- udeleženci morajo znati plavati in biti v primerni psihofizični...

Pobuda za začetek postopka ocene ustavnosti odloka

admin | Tor, 27.01.2004

Ustavno sodišče RS
Beethovnova ulica 10
1000 Ljubljana

Pobuda za začetek postopka ocene ustavnosti odloka: Odlok o ureditvi plovbe v občini Tolmin, Primorske novice - uradne objave št. 8, 23.2.2001

V skladu s 1. odstavkom 24. člena Zakona o ustavnem sodišču vlagamo pobudo za začetek postopka ocene ustavnosti uvodoma navedenega odloka. S tem odlokom je namreč občina Tolmin prepovedala plovbo, hydrospeed in soteskanje na vseh pritokih reke Soče. Po našem mnenju je z izdajo tega Odloka občina Tolmin presegla obseg in namen zakonskega poooblastila za izdajo takšnega akta, zaradi česar je izpodbijani akt po našem mnenju nezakonit.

Menimo, da je podan pravni interes za vložitev pobude, saj izpodbijani akt lokalne skupnosti neposredno posega v naše pravice, pravne interese oziroma naš pravni položaj. Plovba po rekah je, kot je splošno znano, osrednja in bistvena dejavnost Kajakaške zveze Slovenije in njenih članic, izpodbijani akt pa omejuje prav to dejavnost.

S tem je Občina Tolmin posegla in presegla svoja pooblastila ter prepovedala in onemogočila delovanje naših članov na vseh vodotokih v občini Tolmin razen na reki Soči. Naj povemo, da je bila reka Idrijca pomembna za kajakaški šport, saj je bil na njej rezervna lokacija za spust tekmovanja, v primeru, ko je bila reka Soča narasla.

Na reki Idrijci so se vsako leto odvijala...

«    1  8  15  22  29  36  43  50  57  64  71  78  85  92
Eva Terčelj