Okt 2019

Kategorija Novice Splošno

Korenjak osmi v klasiki

admin | Čet, 17.05.2007

Bihač, 17. maja (STA) - Slovenski kajakaš Jernej Korenjak je na uvodni tekmi evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Bihaču v svoji paradni disciplini, klasičnem spustu, osvojil osmo mesto. Na štiri kilometre dolgi progi je bil prepričljivo najhitrejši Nemec Max Hoff, ki je za dobrih 15 sekund ugnal Italijana Maximiliana Benassija, tretji pa je bil Čeh Kamil Mruzek. Korenjak je za bronom na približno 12 minut dolgi preizkušnji zaostal dobrih osem sekund.

"S svojo vožnjo sem kar zadovoljen, malce me je pobralo v drugem delu proge. Toda do višjih uvrstitev, tudi do kolajne in predvsem do petega mesta, ki je bilo moj osebni cilj, je manjkalo res malo, tako da se veselim tudi osmega mesta," je po tekmi za STA pojasnil 25-letni član KKK Ljubljana.

Na reki Uni je sicer zaradi pomanjkanja dežja (kljub drugačnim vremenskim napovedim) dokaj nizek vodostaj, kar pa Korenjaka ni prav nič motilo. "Spoznal sem že več različnih vodostajev na tej reki, saj sem na njej tudi letos že nekajkrat vadil. Danes je bilo vreme zelo lepo in vse se je lepo izšlo, tudi pogoji za veslanje so bili odlični," je dodal Korenjak.

Slovenija je v klasiki imela v ognju še dve mladi, 19-letni "železi". Gregor Brovinsky je na progi, kjer je na lanskem mladinskem evropskem prvenstvu osvojil dve kolajni, osvojil 18. mesto in tako "poskrbel", da bo njegove stroške...

Poročilo z evropskega prvenstva v spustu na divjih

admin | Sre, 16.05.2007

Bihač, 16. Maja – Rahel dež žal ni napolnil struge reke Une,  je pa zato »umil« prekrasno naravo, ki sedaj žari v živo zelenih barvah. Počasi se čisti tudi reka, ki je bila še pred leti polna odpadkov in drugih smeti. Skrb za varovanje narave je očitno prišla tudi v ta del sveta.

Nizek vodostaj reke Une je prinesel popolnoma nove težave. Odprle so se neštete nove variante poti med nizkimi skalami, ki reko Uno v tem delu delijo na nešteto rokavov. Preučujemo katera možnost je najhitrejša in malo opazujemo druge reprezentance, katere možnosti izbirajo. Napovedan dež v naslednjih dneh zna seveda vse postaviti na glavo. Imamo vtis, da bo o vrstnem redu na evropskem prvenstvu v veliki meri odločala pravilna izbira poti po reki Uni.

Bosanski organizatorji so se zelo potrudili in postavili prizorišče kot pritiče tekmovanjem največjega ranga. Za dobro počutje več kot 120 tekmovalcev iz 19 držav so postavili okrepčevalnice z roštilj hrano tako na štartu kot na cilju. Množica varnostnikov pa nas ustavlja na vsakem koraku in kontrolira akreditacije.

Naša ekipa je nastanjena v penzionu v bližini proge, ki je lahko rečemo tipično bosansko multi-biznis podjetje. Razen sob in gostinskih uslug lastnik vodi še prodajalno starih avtomobilov, gradbeno firmo in verjetno še kaj, kar nam je ostalo prikrito.

Današnja tekma šteje le za določitev štartne liste za jutrišnjo klasično tekmo. Nejc...

Skromni slovenski dosežki na Slovaškem

admin | Ned, 13.05.2007

Liptovsky Mikulaš, 13. maja (STA) - Slovenski tekmovalci se na najstarejšem mednarodnem tekmovanju v slalomu na divjih vodah na stari celini niso izkazali. Na prizorišču letošnjega evropskega prvenstva (14. do 17. junij) v Liptovskem Mikulašu so v močni konkurenci Tatranskega slaloma natopili člani tacenskega kluba, nobenemu pa se ni uspelo prebiti v finale. Še najbolje se je odrezal kajakaš Simon Artelj s 23. mestom, Jure Meglič, ki je bil v kvalifikacijah celo četrti, pa je pristal šele na 35. mestu.

Med kanuisti je Jernej Zupan tekmovanje končal na 31. mestu, mnogo izkušenejši Jošt Zakrajšek pa je po izpuščenih 16. vratcih pristal le na 36. mestu. V tej konkurenci se je zmage veselil sloviti domačin Michal Martikan, pri kajakaših pa je bil najhitrejši Poljak Gregorz Polaczyk.

Že v petek so se tekmovalci pomerili na neuradni tekmi, kjer je v kanuju prav tako slavil Martikan, v kajaku pa Rus Mihail Agejenko. Meglič je to pregledno tekmo končal na 14. mestu.

Na tekmovanju je sicer nastopilo več kot 300 tekmovalcev in tekmovalk iz 21 držav, služilo pa je tudi kot pripravljalna preizkušnja pred izbirnimi tekmami za slovensko reprezentanco. Prva izmed teh bo v Kobaridu 27. maja, preostali dve pa 2. in 3. junija v Tacnu.

Rezultati:

V Bihač po kolajno v spustu

admin | Čet, 10.05.2007

Ljubljana, 10. maja (STA) - Slovenski spustaši na divjih vodah bodo že čez teden dni začeli boje na najpomembnejšem tekmovanju sezone, saj se bodo za čim boljše uvrstitve merili na evropskem prvenstvu v Bihaču. Slovenija bo v ognju imela štiri "železa", in sicer kajakaše Jerneja Korenjaka, Nejca Žnidarčiča, Lovra Lebana in Gregorja Brovinskyja. V vodstvu reprezentance največ upov polagajo na Žnidarčiča in Korenjaka, ki naj bi mešala štrene prav pri vrhu.

"Računamo predvsem na Žnidarčiča in Korenjaka. Nejc je že v preteklosti pokazal, da so visoki cilji upravičeni, saj je v zadnjih dveh letih dvakrat stopil na stopničke za zmagovalce v svetovnem pokalu, Korenjak pa se je tudi uvrščal tik za najboljše in menim, da je v tej sezoni naredil še korak naprej. Seveda upamo, da bosta tudi druga dva člana nastopila čim bolje, ne nazadnje Brovinsky progo pozna, saj je na lanskem mladinskem evropskem prvenstvu v Bihaču osvojil dve kolajni," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Medtem ko bodo Korenjak, Leban in Brovinsky nastopili tako v klasični preizkušnji kot tudi v sprintu, pa bo Žnidarčič svoje znanje pokazal le v sprintu. "Čas je, da tudi tekmovalci v spustu prinesemo kolajno z velikega tekmovanja. Verjamem, da nam bo uspelo," je pred prvenstvom odločen...

Znani potniki za Bihač

admin | Ned, 06.05.2007

Celje, 06. maja (STA) - Slovenski spustaši so v soboto na reki Savinji v Celju opravili še zadnjo izbirno tekmo, tako da je reprezentanca, ki bo sodelovala na evropskem prvenstvu v spustu na divjih vodah med 17. in 20. majem v Bihaču, že znana. Normo so izpolnili kajakaša Jernej Korenjak, ki ga v Celju ni bilo, saj si je z dvema zmagama in drugim mestom že pred tem zagotovil mesto v ekipi, in Nejc Žnidarčič ter kajakašica Lučka Cankar, ki pa zaradi študijskih obveznosti na EP ne bo nastopila. Ekipi se bo pridružila na tekmah svetovnega pokala.

Korenjaku in Žnidarčiču pa bosta "družbo" v Bihaču delala še Gregor Brovinsky in Lovro Leban. Oba sta za normo A sicer zaostala za dober odstotek in pol, vendar imata v skladu z merili možnost nastopa na prvenstvu. V primeru uvrstitve med prvih 18 jima bo stroške krila Kajakaška zveza Slovenije, v nasprotnem pa matična kluba. Ekipo morajo v začetku tedna potrditi še organi zveze.

"Odločitev o sestavi ekipe za junijske tekme svetovnega pokala bo padla po evropskem prvenstvu. Ker je letošnje svetovno mladinsko prvenstvo v ZDA povezano z velikimi stroški, bodo po vsej verjetnosti najboljši mladinci dobili priložnost nastopa na kateri od tekem svetovnega pokala," je v sporočilu za javnost zapisal direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Prvi tekmi svetovnega pokala...

Ponomarenkova druga v Zagrebu

admin | Ned, 06.05.2007

Zagreb, 06. maja (STA) - Slovenska kajakašica Špela Ponomarenko je na uvodni tekmi svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Zagrebu potrdila, da je na najkrajši progi v svetovnem vrhu. Koprčanka je namreč v finalu A na 200 metrov priznala premoč le Kitajki Hongyan Zhong, ki je ciljno črto preveslala le sedem stotink sekunde pred Ponomarenkovo. Tretje mesto je osvojila Francozinja Marie Nathalie. V finalu B 200-metrske preizkušnje je nastopila Tea Kralj in zasedla končno 17. mesto. Že v polfinalu pa je svoj nastop sklenil Marko Bandel.

"V celoti gledano ni bilo slabo. Res je bilo zelo tesno, vendar sem v zadnjih desetih, 15 metrih nekoliko izgubila ravnotežje, kar je Zhongova izkoristila in me prav ob koncu prehitela. Toda vseeno sem zadovoljna, saj sem začela veslati šele konec februarja, tako da verjamem, da se bo pripravljenost do svetovnega prvenstva le še izboljševala," je za STA pojasnila Ponomarenkova, ki bo na SP skušala predvsem dobiti vozovnico za olimpijske igre leta 2008, ki bodo v Pekingu. To pa si lahko pribori z dobro uvrstitvijo na 500-metrski progi, saj 200-metrske preizkušnje ni v olimpijskem programu. "Tu v Zagrebu sem bila šesta na 500 m, na lanski prvi tekmi svetovnega pokala pa sem bila 12. Torej je napredek tudi v tej disciplini viden, zato si na SP želim uvrstitve med najboljših osem, s čimer bi si...

Kraljeva na 1000 m brez polfinala

admin | Sob, 05.05.2007

Zagreb, 04. maja (STA) - Potem ko se je dopoldne mlada kajakašica Tea Kralj tako kot izkušenejša Špela Ponomarenko uvrstila v polfinale 500-metrske preizkušnje na uvodni tekmi svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Zagrebu, pa ji preboj v polfinale na najdaljši, 1000-metrski progi ni uspel. Kraljeva je bila namreč v svoji kvalifikacijski skupini zadnja, osma.

Bolj uspešno za slovensko vrsto je bilo na Jarunu današnje dopoldne, saj je svetovna podprvakinja na 200 m Ponomarenkova v svoji kvalifikacijski skupini na 500 m zanesljivo zmagala in potrdila dobro pripravljenost, Kraljeva pa je bila četrta. Start polfinalnih bojev v ženskem K-1 na 500 m bo danes predvidoma ob 18.15.

Tekmovanje na 500 m pa je že zjutraj končal edini moški predstavnik Slovenije na Jarunu Marko Bandel. Enaindvajsetletni član KKK Žusterna iz Kopra zaradi neizpolnjenih norm v Zagrebu nastopa na stroške kluba (Kajakaška zveza Slovenije v tem primeru namreč stroške krije le v primeru uvrstitve med najboljših 15 ali izpolnitve norme za evropsko oziroma svetovno prvenstvo), na 500 m pa je v svoji kvalifikacijski skupini zasedel zadnje mesto.

Pred tekmo v Zagrebu je bila v podobnem položaju kot Bandel (brez norme) tudi 18-letna Kraljeva, ki pa je v kvalifikacijah 500-metrske preizkušnje izpolnila zahteve za EP, ki bo med 27. junijem in 1. julijem v španski Pontevedri, in SP, ki bo med 8....