Jun 2019

Kategorija Novice Splošno

Cipressi se še trese za zlato, Kauzer lahko pridob

admin | Sob, 05.08.2006

Praga, 05. avgusta (STA) - Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah je predzadnji dan svetovnega prvenstva v Pragi znova ostala brez odličja. V finalu kajakašev je dvaindvajsetletni Hrastničan Peter Kauzer namreč osvojil osmo mesto. Za zmagovalcem, Italijanom Stefanom Cipressijem, je zaostal 6,28 sekunde. Srebro je osvojil Francoz Julien Billaut (+2,74), bron pa Britanec Campbell Walsh (+2,76). Drugi slovenski polfinalist Dejan Kralj je izpadel v polfinalu s 14. časom, za finalom pa je zaostal 89 stotink sekunde. Izidi pa niso uradni, saj žirija tekmovanja še zaseda in preučuje pritožbe glede Cipressija, ki naj bi dobil 50 sekund kazni zaradi izpuščenih vrat, in Billauta, ki naj bi mu sodniki spregledali en dotik. Če bo žirija tako odločila (uradni izidi naj bi bili znani v nedeljo), bo prvak Walsh, srebro bo pripadlo Italijanu Diegu Paoliniju, bron pa Francozu Fabienu Lefevru. Kauzer bo v tem primeru sedmi.

Kauzer je imel pred finalom odlično izhodišče za napad na kolajne, saj je na petem mestu le 38 stotink sekunde zaostajal za tretjim mestom. Z dobro vožnjo bi se lahko prebil visoko, a je napravil nekaj napak in tako ostal v spodnji polovici finalistov. Da se je dalo napredovati, je potrdil Walsh, ki je z izjemno predstavo z 10. mesta napredoval do stopničk.

"Šel sem na vse ali nič, no, že na začetku sem v drugih vratcih zapeljal iz linije. Nato mi čoln ni stekel, pri desetih vratcih sem padel v 'rolo' kot vreča...

Mladi slovenski mirnovodaši že končali EP v Atenah

admin | Tor, 01.08.2006

Atene, 29. julija (STA) - Evropsko prvenstvo mladincev in mlajših članov v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Atenah se je za slovenske predstavnike že končalo. Petkove kvalifikacije na 500-metrski progi so sicer vsi uspešno prestali, toda nastopov je bilo nato konec v polfinalu. Višje cilje sta imela Jure Urbanc, edini slovenski predstavnik v konkurenci do 23 let, in Tea Kralj. Urbanc je v svoji polfinalni skupini kajakašev zasedel zadnje, deveto mesto, Kraljeva pa je mesto v finalu zgrešila za slabe tri sekunde in izpadla s šestim časom svoje skupine.

Med mladinci je v K-1 nastopil tudi Dražen Drinčič, v K-2 pa sta sodelovala Matej Blaževič in Matija Babič, toda oba čolna sta v svojih polfinalnih skupinah pristala prav na repu in se poslovila od tekmovanja.

Že v četrtek so Slovenci svoje nastope na 1000 m prav tako končali v polfinalih. Tako Tea Knap med kajakašicami kot tudi Drinčič med kajakaši sta v svojih polfinalnih skupinah zasedla zadnji, deveti mesti, s popolnoma enakim dosežkom pa sta tekmovanje končala tudi Blaževič in Babič v kajakaškem dvojcu. Še manj uspeha je imel Urbanc, ki je izpadel že v kvalifikacijah z zadnjim časom svoje skupine.

Osnovni cilj za večino slovenskih tekmovalcev je bil sicer realno postavljen - uvrstitev v polfinale -, saj so tokrat mladi mirnovodaši bolj kot ne le nabirali izkušnje.

Danes so v olimpijskem kajakaškem centru Schinias na...

V Atenah le do polfinala

admin | Sob, 29.07.2006

Atene, 27. julija (STA) - V Atenah se je s kvalifikacijskimi vožnjami začelo evropsko prvenstvo na mirnih vodah za mladince in člane do 23 let. V četrtek so v olimpijskem kajakaškem centru Schinias nastopili štirje Slovenci in vsi svoje nastope končali v polfinalih, kar je bil tudi osnovni cilj pred prvenstvom. Tako Tea Knap med kajakašicami kot tudi Dražen Drinčič med kajakaši sta v svojih polfinalnih skupinah zasedla zadnji, deveti mesti, s popolnoma enakim dosežkom pa sta tekmovanje končala tudi Matej Blaževič in Matija Babič v kajakaškem dvojcu.

V grški prestolnici nastopata tudi kajakašica Tea Kralj in edini slovenski predstavnik v konkurenci mlajših članov Jure Urbanc. Slednji je kljub temu, da podobno kot Kraljeva računa na višje uvrstitve, na 1000-metrski progi v K-1 izpadel že v kvalifikacijah z zadnjim časom svoje skupine.

V petek bodo na sporedu kvalifikacije in polfinali na 500 m.

Več informacij: http://www.canoekayak.gr/efc2006/en/default.asp

Evropsko prvenstvo na mirnih vodah v Atenah je pre

admin | Čet, 27.07.2006

Ljubljana, 26. julija - V Atenah, točneje v olimpijskem kajakaškem centru Schinias, kakšno uro od Aten, se bodo od jutri do nedelje kajakaši na mirni vodah merili za naslove evropskih prvakov v kategoriji mladincev in mlajših članov (U23). Slovenske barve v Atenah zastopa v kaegoriji mlajših članov le kajakaš Jure Urbanc, medtem ko je zasedba v kategoriji mladincev številčnejša. Tea Kralj in Tea Knap bosta predstavnici v ženski kategoriji, Dražen Drinčič bo tekmoval v K-1, na prvenstvo pa sta odpotovala tudi Matija Babič in Matej Blaževič, ki bosta tekmovala v K-2.

Glavni cilj tekmovalcev je uvrstitev vsaj v polfinale. Na prvenstvo sta z nekoliko višjimi cilji od ostalih odpotovala predvsem Tea Kralj in Jure Urbanc, drugi tekmovalci pa si bodo predvsem nabirali izkušnje.
Prvenstvo se o začelo jutri s kvalifikacijami in polfinalnimi tekmami na 1000 m.

Medtem ko so mladinci v vročih Atenh se najboljša slovenska mirnovodaša pripravljata na Madžarskem. Jernej Zupančič Regent bo naslednjih 14 dni izkoristil za skupen trening v Solnogu z južnoafriško in argentinsko ekipo medtem ko Špela Ponomarenko ostaja  zvesta svoji trening skupini v kateri sta brata Janjič in madžarski tekmovalci in tekmovalke.

Andrej Jelenc

Divjevodaši z optimizmom na SP v Prago

admin | Čet, 27.07.2006
Tacen, 25. julija (STA) - Pred slalomisti na divjih vodah je le še največje dejanje sezone. Češka prestolnica Praga bo med 2. in 6. avgustom namreč gostila svetovno prvenstvo, ki je v preteklosti veliko uspehov ponudilo tudi slovenskim divjevodašem. Na lanskem SP v Penrithu so se z bronasto ekipno kolajno najbolj izkazali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, tudi letos pa so visoka pričakovanja najbolj povezana prav z njimi. Le s to razliko, da bo Nolimala nadomestil Jure Meglič.

Prvi del ekipe se bo na Češko odpravil v petek, drugi del pa v soboto. Reprezentanca, ki jo bodo sestavljali kajakaši Kauzer, Kralj in Meglič, kajakašice Nina Mozetič, Urša Kragelj in Kaja Puhan, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič ter dvojec Simon Hočevar/Aljaž Kulovec, bo na tekmovalni progi opravila še štiri treninge skupaj s Španci in Švicarji.

"V Pragi smo že vadili šest dni in kljub visoki gladini vode opravili vse treninge po načrtu. Proga ni preveč težka, tekmovalci jo že dobro poznajo tudi z mednarodnih tekmovanj in tudi zato z optimizmom pričakujemo tekmovanje. Seveda pa so največja pričakovanja povezana s kajakaši," je dejal glavni trener Fedja Marušič. Slednji optimizem lahko gradi tudi na dokaj uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu v L'Argentieru, kjer je slovenska kajakaška ekipa ubranila zlato kolajno, tudi minulaa prvenstva pa so lepa vzpodbuda za slovensko vrsto. Kar...

Kralj zmagal na Slovaškem

admin | Ned, 23.07.2006
Bratislava, 23. julija (STA) - Slovenski slalomisti na divjih vodah so tudi po uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu v francoskem L'Argentieru zadržali dobro formo. Kajakaš Dejan Kralj je namreč zmagal na mednarodni tekmi "Slovak Open" v Bratislavi. Kljub dotiku v finalni vožnji je Kralj, ki je vodil že po polfinalu, za 43 stotink sekunde ugnal domačina Tomaša Mraza. Najuspešnejši slovenski divjevodaš Peter Kauzer je bil deseti, saj je v finalu izpustil vratca in tako pokvaril dobro izhodišče, ki si ga je s tretjim časom priveslal v polfinalu. Finalna nastopa v solidni konkurenci sta tako dober obet pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo med 2. in 6. avgustom gostila Praga.

V polfinalu je sicer izpadel najmlajši član kajakaške reprezentance Jure Meglič, ki je tekmovanje končal na 18. mestu. Simon Artelj je bil štiri mesta boljši.

Med kanuisti je bil najhitrejši Nemec Stefan Pfannmoeller. V finalu je nastopil tudi Marko Mihelič, ki je bil deveti. Po polfinalu je bil celo šesti, v odločilni vožnji pa je dobil 54 kazenskih sekund, ki so ga potisnile tri mesta nižje. Miha Zver je bil 15., Jošt Zakrajšek pa 19. Jure Lenarčič, Anže Berčič in Jure Mokotar so izpadli že v kvalifikacijah.

V dvojcih sta slavila slovaška brata Peter in Pavol Hochschorner, Anže in Jure Janežič sta z velikimi težavami pristala na 11. mestu, nabrala pa sta si kar 54 kazenskih sekund. Pri dekletih, kjer Slovenija ni...

Brovinsky srebrn, Božič in Taljat bronasta na MEP

admin | Sob, 22.07.2006
Bihač, 21. julija (STA) - Na mladinskem evropskem prvenstvu v spustu je slovenski kajakaš Gregor Brovinsky osvojil srebrno odličje, medtem ko sta njegova reprezentančna kolega v kanuju Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu bronasta. Tekmovanje je na sporedu na reki Uni v Bihaču.

Brovinsky, ki je že pred EP veljal za našega najmočnejšega aduta, je za zlatim odličjem zaostal 26 stotink sekunde, na koncu pa ga je ugnal le Čeh Karel Slepica. Za drugo slovensko kolajno sta poskrbela Primorca Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta priveslala na tretje mesto. To je že njuna druga letošnja kolajna z večjih mladinskih tekmovanj. Na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu v Solkanu sta skupaj z dvojcema Janežič-Janežič in Slapšak-Oven priveslala bronasto kolajno v moštvenih vožnjah.

Slovenijo na EP sicer zastopajo Gregor Brovinsky, Matic Lesjak, Luka Slapšak in Lovro Leban v kategoriji kajakašev, Nina Slapšak med kajakašicami, Blaž Oven, Nejc Kravanja, Urban Kozorog v kategoriji kanuistov in dvojec Luka Božič-Sašo Taljat.