Dec 2019

Kategorija Novice Splošno

Evropsko prvenstvo na mirnih vodah v Atenah je pre

admin | Čet, 27.07.2006

Ljubljana, 26. julija - V Atenah, točneje v olimpijskem kajakaškem centru Schinias, kakšno uro od Aten, se bodo od jutri do nedelje kajakaši na mirni vodah merili za naslove evropskih prvakov v kategoriji mladincev in mlajših članov (U23). Slovenske barve v Atenah zastopa v kaegoriji mlajših članov le kajakaš Jure Urbanc, medtem ko je zasedba v kategoriji mladincev številčnejša. Tea Kralj in Tea Knap bosta predstavnici v ženski kategoriji, Dražen Drinčič bo tekmoval v K-1, na prvenstvo pa sta odpotovala tudi Matija Babič in Matej Blaževič, ki bosta tekmovala v K-2.

Glavni cilj tekmovalcev je uvrstitev vsaj v polfinale. Na prvenstvo sta z nekoliko višjimi cilji od ostalih odpotovala predvsem Tea Kralj in Jure Urbanc, drugi tekmovalci pa si bodo predvsem nabirali izkušnje.
Prvenstvo se o začelo jutri s kvalifikacijami in polfinalnimi tekmami na 1000 m.

Medtem ko so mladinci v vročih Atenh se najboljša slovenska mirnovodaša pripravljata na Madžarskem. Jernej Zupančič Regent bo naslednjih 14 dni izkoristil za skupen trening v Solnogu z južnoafriško in argentinsko ekipo medtem ko Špela Ponomarenko ostaja  zvesta svoji trening skupini v kateri sta brata Janjič in madžarski tekmovalci in tekmovalke.

Andrej Jelenc

Divjevodaši z optimizmom na SP v Prago

admin | Čet, 27.07.2006
Tacen, 25. julija (STA) - Pred slalomisti na divjih vodah je le še največje dejanje sezone. Češka prestolnica Praga bo med 2. in 6. avgustom namreč gostila svetovno prvenstvo, ki je v preteklosti veliko uspehov ponudilo tudi slovenskim divjevodašem. Na lanskem SP v Penrithu so se z bronasto ekipno kolajno najbolj izkazali kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, tudi letos pa so visoka pričakovanja najbolj povezana prav z njimi. Le s to razliko, da bo Nolimala nadomestil Jure Meglič.

Prvi del ekipe se bo na Češko odpravil v petek, drugi del pa v soboto. Reprezentanca, ki jo bodo sestavljali kajakaši Kauzer, Kralj in Meglič, kajakašice Nina Mozetič, Urša Kragelj in Kaja Puhan, kanuisti Dejan Stevanovič, Jošt Zakrajšek in Marko Mihelič ter dvojec Simon Hočevar/Aljaž Kulovec, bo na tekmovalni progi opravila še štiri treninge skupaj s Španci in Švicarji.

"V Pragi smo že vadili šest dni in kljub visoki gladini vode opravili vse treninge po načrtu. Proga ni preveč težka, tekmovalci jo že dobro poznajo tudi z mednarodnih tekmovanj in tudi zato z optimizmom pričakujemo tekmovanje. Seveda pa so največja pričakovanja povezana s kajakaši," je dejal glavni trener Fedja Marušič. Slednji optimizem lahko gradi tudi na dokaj uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu v L'Argentieru, kjer je slovenska kajakaška ekipa ubranila zlato kolajno, tudi minulaa prvenstva pa so lepa vzpodbuda za slovensko vrsto. Kar...

Kralj zmagal na Slovaškem

admin | Ned, 23.07.2006
Bratislava, 23. julija (STA) - Slovenski slalomisti na divjih vodah so tudi po uspešnih nastopih na evropskem prvenstvu v francoskem L'Argentieru zadržali dobro formo. Kajakaš Dejan Kralj je namreč zmagal na mednarodni tekmi "Slovak Open" v Bratislavi. Kljub dotiku v finalni vožnji je Kralj, ki je vodil že po polfinalu, za 43 stotink sekunde ugnal domačina Tomaša Mraza. Najuspešnejši slovenski divjevodaš Peter Kauzer je bil deseti, saj je v finalu izpustil vratca in tako pokvaril dobro izhodišče, ki si ga je s tretjim časom priveslal v polfinalu. Finalna nastopa v solidni konkurenci sta tako dober obet pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo med 2. in 6. avgustom gostila Praga.

V polfinalu je sicer izpadel najmlajši član kajakaške reprezentance Jure Meglič, ki je tekmovanje končal na 18. mestu. Simon Artelj je bil štiri mesta boljši.

Med kanuisti je bil najhitrejši Nemec Stefan Pfannmoeller. V finalu je nastopil tudi Marko Mihelič, ki je bil deveti. Po polfinalu je bil celo šesti, v odločilni vožnji pa je dobil 54 kazenskih sekund, ki so ga potisnile tri mesta nižje. Miha Zver je bil 15., Jošt Zakrajšek pa 19. Jure Lenarčič, Anže Berčič in Jure Mokotar so izpadli že v kvalifikacijah.

V dvojcih sta slavila slovaška brata Peter in Pavol Hochschorner, Anže in Jure Janežič sta z velikimi težavami pristala na 11. mestu, nabrala pa sta si kar 54 kazenskih sekund. Pri dekletih, kjer Slovenija ni...

Brovinsky srebrn, Božič in Taljat bronasta na MEP

admin | Sob, 22.07.2006
Bihač, 21. julija (STA) - Na mladinskem evropskem prvenstvu v spustu je slovenski kajakaš Gregor Brovinsky osvojil srebrno odličje, medtem ko sta njegova reprezentančna kolega v kanuju Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu bronasta. Tekmovanje je na sporedu na reki Uni v Bihaču.

Brovinsky, ki je že pred EP veljal za našega najmočnejšega aduta, je za zlatim odličjem zaostal 26 stotink sekunde, na koncu pa ga je ugnal le Čeh Karel Slepica. Za drugo slovensko kolajno sta poskrbela Primorca Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta priveslala na tretje mesto. To je že njuna druga letošnja kolajna z večjih mladinskih tekmovanj. Na svetovnem mladinskem prvenstvu v slalomu v Solkanu sta skupaj z dvojcema Janežič-Janežič in Slapšak-Oven priveslala bronasto kolajno v moštvenih vožnjah.

Slovenijo na EP sicer zastopajo Gregor Brovinsky, Matic Lesjak, Luka Slapšak in Lovro Leban v kategoriji kajakašev, Nina Slapšak med kajakašicami, Blaž Oven, Nejc Kravanja, Urban Kozorog v kategoriji kanuistov in dvojec Luka Božič-Sašo Taljat.

Brovinsky ponovno na zmagovalnem odru

admin | Sob, 22.07.2006

Ljubljana, 22. julija – Po izjemnem začetku mladinskega evropskega prvenstva v spustu v Bihaću, ko so si medalje priveslali kajakaš Gregor Brovinsky in dvojec Božič – Taljat, je tudi drugi dan tekmovanja na obraz slovenske ekipe prinesel nasmeh. ˝Srebrni˝ s prve tekme prvenstva Gregor Brovinsky je v sprintu osvojil odlično tretje mesto.

Brovinsky je za zmagovalcem Belgijcem Maximom Richardom zaostal šest sekund in 83 stotink sekunde. Drugi je bil zmagovalec individualne klasične preizkušnje, Čeh Karel Slepica. Ljubljančan je z drugo kolajno s tega evropskega prvenstva dokazal, da je izjemno dobro pripravljen, saj je bil po prvi vožnji sprinta uvrščen šele na sedmem mestu, z drugo pa se je povzpel na zmagovalne stopničke. Na reki Uni so je dobro odrezal tudi njegov reprezentančni kolega Lovro Leban, ki je bil šesti. Matic Lesjak je bil 17., mesto za njim pa Luka Slapšak.

Nosilca kolajne s klasične tekme, Luka Božič in Sašo Taljat tokrat nista nastopila tako dobro in bila z zaostankom trinajstih sekund sedma. V kategoriji kanuistov je zmagal Čeh Marek Rygel. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil Blaž Oven na desetem mestu. Nejc Kravanja in Urban Kozorog sta tekmo končala na repu razpredelnice, kot 14. in 15. Edina predstavnica na prvenstvu, Nina Slapšak, je bila 18.

Nina Jelenc

REZULTATI:

K- 1 m

1. Maxime Richard     BEL...

Zadnje priprave pred svetovnim prvenstvom

admin | Čet, 20.07.2006

Ljubljana 18. julija – Slovenska kajakaška reprezentanca je nekajtedenski premor med tekmovanji posvetila pripravi na vrhunec letošnje sezone – svetovnemu prvenstvu v Pragi, ki bo potekalo med 2. in 6. avgustom.

Ekipa je pod vodstvom glavnega trenerja Fedje Marušiča na prizorišču svetovnega prvenstva trenirala šest dni in na progi v Troji naredila deset treningov. Slovenci so trenirali v isti skupini kot Nemci, kar jim je omogočalo primerjavo in nekaj skupnih treningov z najboljšimi nemškimi krotilci brzic. V istem času so se v Pragi pripravljali še Nizozemci, Italijani, Avstrijci … Nekaj težav so imeli Angleži, ki so morali zaradi previsokega vodostaja reke Vltave odpovedati kar štiri treninge. Visoka voda je že od spomladi preprečevala trening na celotni progi, tako da je bil to praktično prvi teden, ko se je dalo normalno trenirati. Tik pred prihodom slovenske ekipe pa so s pripravami na Češkem zaključili Francozi.

Po besedah Fedje Marušiča so bile priprave zelo delovne in uspešne. ˝Večina tekmovalcev progo pozna že od prej, pa tudi drugače proga ni toliko specifična , da bi zahtevala posebno pripravo. Vodostaj je bil višji kot ponavadi, zato je bila proga nekoliko krajša, vendar pa bo do svetovnega prvenstva nivo vode sigurno upadel, ˝ je še dodal Marušič.

Na svetovnem prvenstvu bo nastopila številčna slovenska reprezentanca. Kajakaši Peter Kauzer, Jure Meglič ,Dejan Kralj, kanuisti Dejan...

Ponomarenkova je pričakovala več

admin | Pon, 10.07.2006

Račice, 09. julija (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je slovenske nastope na evropskem prvenstvu v čeških Račicah sklenila s šestim mestom na najkrajši, 200-metrski progi in s tem izenačila lansko uvrstitev z EP v Poznanu. Zmagala je Španka Teresa Portela Rivas pred Madžarko Timeo Paksy in Francozinjo Anne Laure Viard. Ponomarenkovi je do odličja zmanjkalo 18 stotink sekunde.

"V bistvu sem zelo razočarana, saj sem v kvalifikacijah imela drugi čas. Tokrat pa sem vse izgubila že na startu, saj sem zamudila, na tako kratki progi pa ne moreš veliko popraviti. Res sem več pričakovala, saj sem včeraj na tej progi veslala kot še nikoli," je po nastopu dejala Ponomarenkova.

Štiriindvajsetletna Koprčanka je dopoldan nastopila že v finalu na 500 m, kjer je osvojila osmo mesto in za mesto zaostala za dosežkom iz Poznana. Zmagala je Madžarka Dalma Benedek pred Poljakinjo Beato Mikolajczyk in Nemko Nicole Reinhardt. Za bronom je Ponomarenkova zaostala točno dve sekundi.

"Veliko bolj kot z 200-metrsko sem zadovoljna z nastopom na 500 metrov. Letos je bila namreč precej hujša konkurenca, nastopila je tudi Italijanka Josefa Idem, ki je pred dvema letoma v Atenah osvojila naslov olimpijske podprvakinje. Zadovoljna sem tudi s časom, saj sem za najboljšimi zaostala dve sekundi, kar pa na tej dolžini ni veliko," pa je svoj prvi nedeljski nastop ocenila tekmovalka KKK Žusterna....