Okt 2019

Kategorija Novice Splošno

Divjevodaši za uvod EP nastopili na Ljubljanici

admin | Tor, 21.06.2005

Ljubljana, 21. junija (STA) - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so danes na sicer mirni reki Ljubljanici v Ljubljani poskrbeli za primeren uvod v največji kajakaški dogodek leta v Sloveniji - evropsko slalomsko prvenstvo v Tacnu (24. - 26. junij), saj so se pomerili na tradicionalnem slalomu za nagrado mesta Ljubljana. Po 300 evrov so si z zmagami na stometrski progi pod Tromostovjem prislužili Neil Caffrey v kajaku, Tomaš Indruch v kanuju in Elena Kaliska med kajakašicami. Na bližnje EP so prireditelji opozorili tudi z mimohodom zastav držav udeleženk.

Med kajakaši je v finalu Irec Neil Caffrey premagal Nemca Erica Pfannmuellerja, najboljši Slovenec je bil Peter Kauzer, ki je izpadel v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu. Pri kanuistih se je na mirni vodi Ljubljanice najbolje znašel Čeh Tomaš Indruch, ki je v odločilnem dvoboju porazil Nemca Jana Benziena. Od Slovencev je bil najboljši Jošt Zakrajšek, ki se je poslovil v polfinalu. Pri dvojcih sta zmagala Slovaka Hochschorner / Hochschorner, v finalu sta ugnala Nemca Bahmana in Senfta, Slovenca Nejc Višnar in Urban Jarc sta končala v četrtfinalu, pri ženskah pa je največ spretnosti in moči pokazala Slovakinja Elena Kaliska, ki je v zadnji vožnji strla odpor Britanke Fione Pennie. Najhitrejša Slovenka je bila Nina Mozetič, nastop pa je končala v četrtfinalu.

Evropsko prvenstvo v slalomu na tacenski progi se bo sicer z ekipnimi vožnjami kajakašic in kanuistov...

Ogrevanje na Ljubljanici, vrhunec v Tacnu

admin | Pet, 17.06.2005

Ljubljana, 17. junija (STA) - Čez natančno teden dni bo na sporedu prva tekma na evropskem slalomskem prvenstvu v kajaku in kanuju v Tacnu. Vodstvo reprezentance je danes v Ljubljani uradno predstavilo člane slovenske vrste, ki bo med 24. in 26. junijem tekmovala za evropske naslove. Ob tem velja omeniti, da bo nastopilo približno 200 tekmovalcev in tekmovalk iz 21 držav, za tekmovalno vzdušje pa bo že v torek poskrbel tradicionalni paralelni slalom na Ljubljanici.

V slovensko vrsto za EP so se po treh izbirnih tekmah uvrstili kajakaši Peter Kauzer, Dejan Kralj in Andrej Nolimal, kanuisti Simon Hočevar, Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič, dvojci Nejc Višnar/Urban Jarc, Blaž Oven/Jure Jaklič in Anže/Jure Janežič ter kajakašice Nina in Nika Mozetič ter Kaja Puhan. "Prvi uradni skupni trening bomo opravili v ponedeljek ob 16. uri. Prvi tekmovalni dan je na sporedu v petek, že v četrtek pa se uradni del začne z demonstracijskimi vožnjami na tekmovalni progi," je na novinarski konferenci uvodoma povedal direktor reprezentanc Andrej Jelenc.

Glavna orožja bodo vsekakor kajakaši in kanuisti, tudi v moštvenih vožnjah pa je na domači progi veliko možnosti za uspeh. Kljub temu večina reprezentantov skriva svoje cilje. "Vsi imamo podobne cilje in želje. Če bodo uspele dobre vožnje, potem smo vsi kandidati za visoka mesta," je dejal Kauzer, bolj kot ne pa so vsi podobnega mnenja. "Boriti se bo treba in dobro odpeljati. Upam, da...

Izenačenost v Pokalu HSE

admin | Tor, 14.06.2005

Ljubljana, 14. junij - Po odličnih predstavah na zadnjih tekmah sta se Peter Kauzer in Simon Hočevar tudi v Pokalu HSE prebila na vrh. Družbo na prvem mestu jima delata Dejan Kralj v kajaku in Dejan Stevanovič v kanuju, saj imajo trenutno isto število točk. V ostalih dveh kategorijah so na vrhu Nina Mozetič ter dvojec Višnar Nejc in Jarc Urban. V Pokalu HSE si bodo najboljši slalomisti ob koncu sezone razdelili 1 milijon tolarjev.

Izenačeni pa niso le najboljši kajakaši in kanuisti. Izenačene, vendar kar precej od predpisane norme pa so bile tudi slovenske kajakašice na zadnjih izbirnih tekmah, z izjemo Nine Mozetič, ki je precej izstopala, vendar tudi ni uspela ujeti norme za nastop na svetovnem pokalu.

Strokovni svet Kajakaške zveze Slovenije se je odločil, da bo v nastali situaciji, ko dekleta niso izpolnile norme, dal prednost mlajšim. Tako je v ekipo za evropsko prvenstvo v Tacnu namesto tretje Nade Mali, ki jo za nameček pesti tudi poškodba, uvrstil mlado Kajo Puhan.

Andrej Jelenc
Direktor kajakaskih reprezentanc

Kauzer in Hočevar potrdila primat

admin | Ned, 12.06.2005

Ljubljana, 12. junija (STA) - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so danes v Tacnu opravili še z zadnjo izbirno tekmo za reprezentanco, ki bo med 23. in 26. junijem nastopila na bližnjem evropskem slalomskem prvenstvu na istem prizorišču. Tokratna preizkušnja je štela tudi za državne naslove, ki so si jih priborili Peter Kauzer v kajaku, Simon Hočevar v kanuju, Nejc Višnar in Urban Jarc v dvojcu ter Nina Mozetič pri kajakašicah.

Sicer pa bodo pred domačimi gledalci za evropske naslove tekmovali kajakaši Kauzer, Andrej Nolimal, danes drugi, in Dejan Kralj, ki je tokrat osvojil tretje mesto, ter kanuisti Hočevar, Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek, ki so današnjo tekmo končali prav v takšnem vrstnem redu. "Nisem si mislil, da bom zmagal prav na vse treh izbirnih tekmah, toda očitno sem dobro pripravljen. Prav tako sem letos tudi bolj konstanten, prej sem namreč delal številne napake, tako da lahko rečem, da so se stvari popravile predvsem v glavi. Zdaj tekmujem sam s seboj, ne več z drugimi. Pred samim EP pa ne bi rad ničesar napovedoval, saj se lahko hitro kaj zalomi," je dejal Kauzer, za katerega je to prvi državni naslov med člani. Velja omeniti, da sta "evropski" mesti zapravila svetovni prvak izpred dveh let Miha Terdič in lanski olimpijec Uroš Kodelja.

Povsem drugačen "kaliber" je Hočevar, ki se je z novim naslovom približal že številki deset. "Zelo sem zadovoljen z vožnjami, saj so mi uspevale čiste vožnje...

Kauzer in Hočevar z zmagama na EP

admin | Pet, 10.06.2005

Ljubljana, 09. junija (STA) - Slovenski kajakaši in kanuisti so danes v Tacnu opravili z drugo izbirno tekmo za mesta v reprezentanci, ki bo med 23. in 26. junijem na istem prizorišču tekmovala za kolajne na evropskem slalomskem prvenstvu. Z drugima zaporednima zmagama, prva tekma je bila že v nedeljo, sta si mesto v izbrani vrsti zagotovila kajakaš Peter Kauzer in kanuist Simon Hočevar.

Kauzer je tokrat med kajakaši ugnal Andreja Nolimala, ki je ob vnovičnem slabšem nastopu Uroša Kodelje (4. mesto), ta si je spet nabral preveč kazenskih sekund (6), prav tako blizu mestu na EP, tretji pa je bil Aleš Kuder. Za bolj zanimiv nedeljski obračun je poskrbel tudi Dejan Kralj, ki je na prvi tekmi osvojil drugo mesto, tokrat pa si je uvrstitev poslabšal s 50 kazenskimi sekundami in pristal šele na 13. mestu.

Med kanuisti je s progo vnovič najbolje opravil Hočevar, vozovnico na EP pa si je praktično že privozil tudi tokrat drugouvrščeni Dejan Stevanovič. Za tretje "evropsko" mesto se bosta v nedeljo "udarila" še Jošt Zakrajšek, danes tretji, in Marko Mihelič.

Pri kajakašicah je slavila Nina Mozetič pred Kajo Puhan in Niko Mozetič. Nina Mozetič je sicer morala še enkrat na start, saj ji je v drugi vožnji ponagajal premočan veter, zaradi česar je prejela 50 sekund kazni. V ponovljeni vožnji pa je odpeljala brez večjih napak in si tako priveslala EP. Pri dvojcih pa sta slavila Nejc Višnar in Urban Jarc.

-...

Nemka Fischerjeva na avstrijskih znamkah

admin | Čet, 09.06.2005

Dunaj, 09. junija (STA) - Nemki Birgit Fischer je v Avstriji pripadla posebna čast, saj se je avstrijska pošta odločila, da osemkratno olimpijsko zmagovalko v kanuju upodobi na svojih znamkah.

Fischerjeva, ki je poleg olimpijskih osvojila še 27 naslovov svetovne prvakinje, bo upodobljena na 20 različnih znamkah, vsaka pa je vredna po 55 centov. Filatelistična neprecenljivost bo od tega tedna naprodaj tudi v Nemčiji, je v sredo za nemško tiskovno agencijo dpa dejal Erich Haas, vodja filatelističnega oddelka avstrijske pošte.

V Tacnu na vrhu Kauzer in Hočevar

admin | Ned, 05.06.2005

Ljubljana, 05. junija (STA) - Na prvi izbirni tekmi za uvrstitev v slovensko reprezentanco za evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga bo med 23. in 26. junijem gostil Tacen, so si danes na istem prizorišču med Slovenci pred preostalima tekmama najboljše izhodišče priveslali kajakaš Peter Kauzer, kanuist Simon Hočevar, kanuistični dvojec Višnar/Jarc in kajakašica Nina Mozetič.

Na močni mednarodni tekmi, nastopilo je kar 150 tekmovalcev iz 11 držav, je sicer za neprijetno presenečenje poskrbel kajakaš Uroš Kodelja, eden glavnih kandidatov za izbrano vrsto, saj je z več kot osmimi sekundami zaostanka pristal šele na 17. mestu. V tej disciplini je Peter Kauzer slavil pred Dejanom Kraljem in Nemcem Ericom Pfanmoellerjem, tretji najboljši Slovenec pa je bil Andrej Nolimal na četrtem mestu. Slovenski divjevodaš je bil najboljši tudi med kanuisti, Simon Hočevar je namreč opravil s slovitim Slovakom Michalom Martikanom in Nemcem Janom Benzienom. Dejan Stevanovič in Jošt Zakrajšek sta končala na šestem oziroma osmem mestu. V preostalih dveh disciplinah so zmage odnesli tuji tekmovalci, med dvojci Nemca Becker/Henze, med kajakašicami Nemka Mandy Planer. Med dvojci sta bila od Slovencev najboljša Višnar/Jarc na 10. mestu, pri kajakašicah pa Nina Mozetič kot šesta.

Druga izbirna tekma bo na sporedu v četrtek, tretja pa v nedeljo, obe prav tako v Tacnu.

Izidi:
- moški: