Okt 2019

Kategorija Novice Splošno

Slovenski kajakaši dobro začeli

admin | Pet, 13.05.2005

Poznan, 13. maja (STA) - Prvi dan prve tekme svetovnega pokala v kajaku na mirnih vodah v poljskem Poznanu se je za slovensko ekipo začel uspešno. V dopoldanskem programu sta se na 500 metrski razdalji brez težav skozi kvalifikacije do polfinala prebila kajakaš Jernej Zupančič Regent in kajakašica Špela Ponomarenko, ki sta bila med najhitrejšimi v svojih skupinah. Po času se je v polfinale uvrstila tudi novopečena članica slovenske ekipe Szilvia Kollo.

Predvsem Szilvia s svojim veslanjem ni bila najbolj zadovoljna. Za popoldanske kvalifikacije na 1000 metrov sta s trenerjem Laszlom Kovacsem nekoliko podaljšala veslo, kar je pomagalo, saj je nato delovala bolj prepričljivo. Tokrat ji ni bilo potrebno čakati na uvrstitev po času. V polfinale se je s petim mestom v skupini uvrstila tudi Špela Ponomarenko. S svojim popoldanskim veslanjem pa je bil zelo zadovoljen Jernej Zupančič, ki se je poleg zmage v skupini razveselil tudi dejstva, da je prvič v medsebojnem dvoboju premagal odličnega madžarskega kajakaša Akosa Vereckeia. Zupančič se očitno počasi vrača po poškodbi. Seveda pa so bile kvalifikacije prva stopnička na poti k dobrim končnim uvrstitvam. Pravo vrednost bo potrebno pokazati v polfinalnih nastopih, ko bodo vsi veslali na vso moč in ne bo možno več taktizirati. Med več kot 600 tekmovalci iz 45 držav je večina najboljših iz zadnjih let, tako da bodo rezultati že dober pokazatelj, kako so tekmovalci trenirali čez...

Spustaši in mirnovodaši začenjajo s svetovnim poka

admin | Tor, 10.05.2005

Ljubljana, 10. maja (STA) - Prihodnji konec tedna bodo kajakaši in kanuisti začeli s tekmami svetovnega pokala. Spustaši bodo uvodoma nastopili na sprinterski tekmi v Nottinghamu, mirnovodaši pa v poljskem Poznanu. V Anglijo bodo odpotovali kajakaši Jernej Korenjak, Nejc Žnidarčič, Pavli Kuralt in Andrej Oglajner ter kajakašica Lučka Cankar, medtem se bodo na Poljskem v mednarodni konkurenci predstavili kajakaši Jernej Zupančič-Regent, Špela Ponomarenko in Silvia Kollo.

Direktor reprezentanc Andrej Jelenc meni, da lahko slovenski tekmovalci zasedejo visoka mesta, pri spustaših lahko na prvo deseterico računajo tako Korenjak in Žnidarčič kot Cankarjeva, uganka je le debitant Oglajner. Podobne izide in finala A pričakujejo tudi na mirni vodi, realizirala pa naj bi jih Zupančič-Regent, pozimi je sicer imel nekaj težav z zlomljeno ključnico in tako izgubil mesec in pol treninga, ter Ponomarenkova, medtem ko so tako kot v spustu še malce v tančico zavite zmožnosti debitantke Kollove. "Rad bi dokazal, da sem naredil korak naprej glede na prejšnje sezone. Cilj je izboljšati sedmo mesto iz lanskega svetovnega pokala, upam pa, da bom čim več tekem odpeljal na najvišji ravni. Vem, da sem tega sposoben in komaj čakam, da se začne," je pred uvodnim nastopom odločen Korenjak, ki je letos dobil vse klasične spuste, na katerih je nastopil.

Spustaši bodo sicer do konca maja na turneji po Angliji in Irski odpeljali skupaj šest...

Stevanovič najboljši v Trnovem

admin | Sob, 07.05.2005

Kobarid, 07. maja (STA) - Trnovo ob Soči je na eni še redkih preostalih naravnih prog gostilo že tradicionalno mednarodno tekmo v slalomu na divjih vodah. Nastopili so tekmovalci in tekmovalke iz Slovenije, Italije in Hrvaške, v slovenskem taboru pa se je z zmago najbolj izkazal kanuist Dejan Stevanovič, ki je v disciplini C-1 prehitel reprezentančna kolega Simona Hočevarja in Marka Miheliča. Pri kajakaših je s progo na Soči najbolje opravil Italijan Matteo Pontarollo, najhitrejši Slovenec je bil Peter Kauzer na tretjem mestu, sledila pa sta mu še Uroš Kodelja in Dejan Kralj na četrtem oziroma petem mestu.

Pri dvojcih je zmaga prav tako šla v Italijo, saj sta bila najboljša Eric Masoero in Andrea Benetti, druga sta bila Nejc Višnar in Urban Jarc, tretja pa Blaž Oven in Jure Jaklič. V ženski konkurenci je zmago slavila Nina Mozetič pred Italijanko Cristino Giai-Pron in Nado Mali.

Slovenski slalomisti sicer še niso v polni pripravljenosti, saj jih izbirne tekme za nastop na evropskem prvenstvu v Tacnu (24. do 26. junij) in v svetovnem pokalu čakajo šele v začetku junija, dotlej pa bodo formo skušali izboljševati na tekmah na Slovaškem (Liptovsky, Bratislava), v Italiji (Merano) in Franciji.

- K-1:
1. Matteo Pontarollo (Ita)              224,99   (0)
2. Pierpaolo Ferrazzi...

Slovenski slalomisti prevladovali na Kolpi

admin | Sob, 30.04.2005

Kočevje, 30. aprila (STA) - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so se zbrali na tradicionalni prvomajski slalomski tekmi na reki Kolpi v bližini Osilnice. Sodelovalo je 85 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, slovenski tekmovalci pa so zmagali v vseh disciplinah. Pri članih je med kajakaši slavil Peter Kauzer pred Juretom Megličem in Hrvatom Andrejem Gluecksom, med kanuisti je bil najhitrejši Simon Hočevar, sledila pa sta mu Jošt Zakrajšek in Hrvat Danko Herceg. Trojno zmago v članski konkurenci pa so zabeležili dvojci, saj sta si prvo mesto priveslala Nejc Višnar in Urban Jarc, drugo Blaž Oven in Jure Jaklič, tretje pa Anže in Jure Janežič. V mladinski konkurenci je v kajaku zmagal Gregor Brovinsky, v kanuju Benjamin Savšek, pri mladinkah pa se je najbolj izkazala Eva Terčelj.

Velja omeniti, da nekateri najboljši slovenski tekmovalci niso nastopili, saj vadijo na Soči, kjer je vodostaj bolj primeren kot na Kolpi. Prihodnjo soboto slalomiste v Kobaridu čaka tekma za pokal HSE.

- člani:
- K-1:
1. Peter Kauzer (Hrastnik)                           202,15   (2)
2. Jure Meglič (Tacen-KD Slovenica)             +  1,92   (0)
3. Andrej Gluecks...

Cankarjeva le še potrdila reprezentanco

admin | Sob, 30.04.2005

Kočevje, 30. aprila (STA) - Slovenski spustaši so na reki Kolpi v bližini Osilnice opravili še zadnjo izbirno tekmo za reprezentanco, ki bo nastopala v svetovnem pokalu. Pri kajakašicah je Lučka Cankar spet zmagala in samo še potrdila svoje mesto v izbrani vrsti. Drugo mesto je osvojila Katja Svoljšak, tretje pa Eva Terčelj. Prav tako so si svetovni pokal priveslali kajakaši Pavli Kuralt, Jernej Korenjak in Nejc Žnidarčič, ki so šprintersko preizkušnjo končali v istem vrstnem redu. Med kanuisti je zmaga šla na Hrvaško z Emilom Milihramom, najboljši Slovenec je bil Jošt Zakrajšek na četrtem mestu. Pri dvojcih sta slavila Hrvata Peček in Rauš pred Nejcem Višnarjem in Urbanom Jarcem ter Blažem Ovnom in Juretom Jakličem.

Edino še odprto vprašanje glede nastopa v svetovnem pokalu tako ostaja pri kanuistih, saj v zadnjih letih najboljši slovenski spustaš Borut Horvat ni na ravni preteklih predstav, tako da bo o njegovi usodi prihodnji teden odločal strokovni svet. Ostali kanuisti bodo nastopali le v slalomu.

1. Pavli Kuralt (Nivo Celje)                           3:59,20
2. Jernej Korenjak (Ljubljana)                     +   0,74
3. Nejc...

Novi zmagi Cankarjeve in Korenjaka

admin | Pet, 29.04.2005

Kočevje, 29. aprila (STA) - Slovenska spustaša Lučka Cankar in Jernej Korenjak sta na odprtem prvenstvu Hrvaške na klasični tekmi potrdila dobro pripravljenost. Na preizkušnji na reki Kolpi v Osilnici, ki je štela tudi kot predzadnja izbirna tekma za slovensko reprezentanco, je namreč pri kajakašicah Cankarjeva slavila pred Evo Terčelj in Nino Slapšak, Korenjak pa je pri kajakaših opravil z Nejcem Žnidarčičem in Pavlijem Kuraltom. V preostalih dveh disciplinah sta zmagi odšli na Hrvaško. Pri kanuistih je bil najboljši Emil Milihram pred rojakoma Tomislavom Hohnjecem in Tomislavom Lepanom, najboljši Slovenec je bil Borut Horvat na šestem mestu. Pri dvojcih sta s progo najhitreje opravila Hrvata Peček in Rauš, Slovenca Blaž Oven in Jure Jaklič sta končala na drugem mestu.

Spustaše v soboto popoldne čaka še zadnja izbirna tekma v šprintu, že dopoldne pa se bodo na Kolpi merili tudi slalomisti.

1. Jernej Korenjak (Ljubljana)                   10:54,74
2. Nejc Žnidarčič (SE)                                +   16,32
3. Pavli Kuralt (Nivo...

Podaljšan kajakaški vikend na Kolpi

admin | Čet, 28.04.2005

Osilnica, 26 aprila - Na reki Kolpi bo pod Osilnico od petka do nedelje pravi podaljšan tekmovalni kajakaški vikend. V treh dneh se bodo zvrstile štiri tekme, dva spusta in dva slaloma. Tekmi za odprto prvenstvo Hrvaške v klasičnem in sprint spustu bosta tudi zadnji v štiritedenskem ciklu izbirnih tekem za sestavo slovenske spust reprezentance. Po treh tekmah sta si normo za mesto v ekipi za svetovni pokal zagotovila le Jernej Korenjak in Lučka Cankar. Drugi kandidati bodo priložnost lovili v petek na klasičnem spustu in v soboto na sprintu na odseku reke Kolpe pri Sveti Ani. Sobotni sprint bo najboljšim prinesel tudi točke za pokal HSE.  Medtem, ko v Solkanu in na Savinji naši kanuisti niso imeli primerjave s Hrvati, bosta tekmi konec tedna dober pokazatelj trenutne pripraveljenosti. Petkov klasični spust se bo pričel ob 17,00, sprint v soboto pa pol ure prej, ob 16,30.

Po prostem vikendu, ko je bilo na programu državno prvenstvo v spustu, bodo na sceno zopet stopili slalomisti. Tekmovanji bosta na tradicionalni progi pod Osilnico. Slaloma bosta vsekakor bolj pomembna za domačine, ki se bodo borili za mesta v reprezentanci, medtem ko bo za slovenske slalomiste verjetno bolj zanimiva nedeljska tekma za Pokal Petra Klepca, na kateri je organizator razpisal denarno nagrado za prvouvrščenega kajakaša in kanuista. Vsi seveda upajo na ugoden vodostaj reke Kolpe, saj zadnjih nekaj let z vodo organizatorji res niso imeli sreče. Prvi...