Dec 2019

Kategorija Novice Splošno

Novi zmagi Cankarjeve in Korenjaka

admin | Pet, 29.04.2005

Kočevje, 29. aprila (STA) - Slovenska spustaša Lučka Cankar in Jernej Korenjak sta na odprtem prvenstvu Hrvaške na klasični tekmi potrdila dobro pripravljenost. Na preizkušnji na reki Kolpi v Osilnici, ki je štela tudi kot predzadnja izbirna tekma za slovensko reprezentanco, je namreč pri kajakašicah Cankarjeva slavila pred Evo Terčelj in Nino Slapšak, Korenjak pa je pri kajakaših opravil z Nejcem Žnidarčičem in Pavlijem Kuraltom. V preostalih dveh disciplinah sta zmagi odšli na Hrvaško. Pri kanuistih je bil najboljši Emil Milihram pred rojakoma Tomislavom Hohnjecem in Tomislavom Lepanom, najboljši Slovenec je bil Borut Horvat na šestem mestu. Pri dvojcih sta s progo najhitreje opravila Hrvata Peček in Rauš, Slovenca Blaž Oven in Jure Jaklič sta končala na drugem mestu.

Spustaše v soboto popoldne čaka še zadnja izbirna tekma v šprintu, že dopoldne pa se bodo na Kolpi merili tudi slalomisti.

Izidi:

- moški:
- K-1:
1. Jernej Korenjak (Ljubljana)                   10:54,74
2. Nejc Žnidarčič (SE)                                +   16,32
3. Pavli Kuralt (Nivo...

Podaljšan kajakaški vikend na Kolpi

admin | Čet, 28.04.2005

Osilnica, 26 aprila - Na reki Kolpi bo pod Osilnico od petka do nedelje pravi podaljšan tekmovalni kajakaški vikend. V treh dneh se bodo zvrstile štiri tekme, dva spusta in dva slaloma. Tekmi za odprto prvenstvo Hrvaške v klasičnem in sprint spustu bosta tudi zadnji v štiritedenskem ciklu izbirnih tekem za sestavo slovenske spust reprezentance. Po treh tekmah sta si normo za mesto v ekipi za svetovni pokal zagotovila le Jernej Korenjak in Lučka Cankar. Drugi kandidati bodo priložnost lovili v petek na klasičnem spustu in v soboto na sprintu na odseku reke Kolpe pri Sveti Ani. Sobotni sprint bo najboljšim prinesel tudi točke za pokal HSE.  Medtem, ko v Solkanu in na Savinji naši kanuisti niso imeli primerjave s Hrvati, bosta tekmi konec tedna dober pokazatelj trenutne pripraveljenosti. Petkov klasični spust se bo pričel ob 17,00, sprint v soboto pa pol ure prej, ob 16,30.

Po prostem vikendu, ko je bilo na programu državno prvenstvo v spustu, bodo na sceno zopet stopili slalomisti. Tekmovanji bosta na tradicionalni progi pod Osilnico. Slaloma bosta vsekakor bolj pomembna za domačine, ki se bodo borili za mesta v reprezentanci, medtem ko bo za slovenske slalomiste verjetno bolj zanimiva nedeljska tekma za Pokal Petra Klepca, na kateri je organizator razpisal denarno nagrado za prvouvrščenega kajakaša in kanuista. Vsi seveda upajo na ugoden vodostaj reke Kolpe, saj zadnjih nekaj let z vodo organizatorji res niso imeli sreče. Prvi...

Korenjak odvzel naslov Žnidarčiču

admin | Sob, 23.04.2005

Luče, 23. aprila (STA) - Kajakaši in kanuisti na divjih vodah so se na reki Savinji v Lučah merili za državne naslove v spustu. Na klasični preizkušnji, ki je štela tudi za pokal HSE, je med kajakaši slavil Jernej Korenjak (Ljubljana) pred Pavlijem Kuraltom (Nivo Celje) in lanskim državnim prvakom Nejcem Žnidarčičem (Soške elektrarne), sicer najboljšim med mlajšimi člani. V konkurenci kanuistov si je državni naslov priveslal že lani najboljši Jošt Zakrajšek (Tacen-KD Slovenica), drugi je bil Simon Hočevar (Simon), tretji pa v zadnjih letih slovenski spustaš z največjimi uspehi Borut Horvat (Mura).

Pri ženskah je s progo na sicer precej nizkem vodostaju najbolje opravila branilka naslova Lučka Cankar (Tacen-KD Slovenica), drugo mesto je pripadlo Nini Mozetič (Soške elektrarne), tretje pa Nadi Mali (Tacen-KD Slovenica). Med dvojci sta tako kot lani zmagala Nejc Višnar in Urban Jarc (Ljubljana) pred klubskima kolegoma Blažem Ovnom in Juretom Jakličem, slednja sta bila najhitrejša med mladinci, ter Anžetom in Juretom Janežičem (Tacen-KD Slovenica).

Pri mlajših članih sta si sicer naslove poleg Žnidarčiča privozila še Aljaž Kulovec (C-1) in Nika Mozetič (K-1), ki je bila najboljša tudi v mladinski konkurenci. V tej je v kajaku slavil Simon Artelj, v kanuju pa Benjamin Savšek.

Ekipno so bili v kajaku najboljši člani Ljubljane, v kanuju Simona, pri ženskah pa je slavil klub Tacen-KD Slovenica.

...

Kavzer po napakah ob zmago, Mozetičeva najhitrejša

admin | Ned, 17.04.2005

Solkan, 16. aprila (STA) - Na tradicionalnem mednarodnem slalomu s kajaki in kanuji na divjih vodah na Soči pri Solkanu je nastopilo 140 tekmovalcev in tekmovalk iz šestih držav. Uvodna preizkušnja nove sezone na progi, ki bo prihodnje leto prizorišče svetovnega mladinskega prvenstva, je bila vsem, tudi slovenskim mojstrom deroče vode in vratc, zelo dobrodošla. Najboljše slalomiste čaka namreč letos kar nekaj velikih tekmovanj, tudi EP v Tacnu in SP v Avstraliji. Pri kanuistih se je zmage veselil Avstrijec Fuchs, Dejan Stevanovič je bil drugi, Simeon Hočevar tretji, Jošt Zakrajšek pa četrti. V konkurenci kajakašev je bil od Slovencev najboljši Uroš Kodelja na petem mestu, pri ženskah pa je zmago slavila Nina Mozetič.

Brzice Soče so glede na začetek sezone, pričakovano povzročale slalomistom kar nekaj preglavic. Tudi postavitev proge Petra Kavzerja in Mihe Brezigarja je bila, z manjšo razdaljo med vratci, za marsikoga hudo zahtevna. Med kanuisti se je na koncu zmage veselil Avstrijec Fuchs, sicer varovanec solkanskega trenerja Jerneja Abramiča, potem ko je uspel ubraniti prednost iz prve vožnje, ko je bil najhitrejši. Na končno drugo mesto se je s šestega, z najboljšim dosežkom drugega nastopa, prebil tekmovalec domačega kluba Dejan Stevanovič, še sekundo pa je ob koncu zaostal Simeon Hočevar. Med kajakašicami je bila kljub štirim kazenskim točkam v prvi in dvema v drugi vožnji prepričljivo najhitrejša Nina...

Mednarodni štart divjevodašev v Solkanu

admin | Čet, 14.04.2005

Solkan, 14. aprila (STA) - V soboto bo na kajakaški progi v Kajak centru Solkan prva letošnja mednarodna tekma v kajak kanu slalomu. Za tekmo je prijavljenih 140 tekmovalcev iz šestih držav, tudi vsi najboljši slovenski slalomisti, ki bodo imeli močno mednarodno konkurenco. Slalomsko tekmovanje se bo s prvo vožnjo začelo ob 10. uri in nadaljevalo z drugo ob 12. uri, ob 16. uri pa bo še tekma v šprintu za pokal HSE v spustu, ki bo druga izbirna za sestavo reprezentanc.

Med kajakaši, kjer je konkurenca za mesta v reprezentanci največja, bo nedvomno zanimivo videti, kako so posamezniki realizirali pripravljalni del sezone. Uroš Kodelja in Dejan Kralj sta se pripravljala v Sydneyju, medtem ko so Andrej Nolimal, Peter Kauzer in drugi trenirali doma. Za dobro mednarodno primerjavo bosta kot naročena na startu tudi Italijana Pierpaolo Ferrazzi in Daniele Molmenti. Med kanuisti bosta naša najboljša Dejan Stevanovič, ki je tudi treniral v Avstraliji, in Simon Hočevar svojo formo lahko primerjala z nosilcem olimpijske kolajne iz Aten, Nemcem Stefanom Pfanmolerjem. Kljub temu, da člane najpomembnejše tekme čakajo šele v začetku junija, prve tekme navadno že nakažejo razmerje moči tudi v glavnem delu sezone. Sobotna tekma pa bo štela za izbor ekipe za mlajše člane in mladince ter seveda za točke pokala HSE v slalomu.

Spustaši začeli sezono v pokalu HSE

admin | Sob, 09.04.2005

Bled, 09. aprila (STA) - Divjevodaši so na Savi Dolinki opravili s prvo tekmo pokala HSE v spustu. V hladnem in deževnem vremenu je v Šobcu na klasični tekmi v kajaku zmagal Jernej Korenjak, ki je za 17 sekund ugnal Pavlija Kuralta, tretji pa je bil Nejc Žnidarčič s 30 sekundami zaostanka. V razredu C-1 so prva štiri mesta sicer pobrali hrvaški tekmovalci na čelu z Emilom Milihramom, najboljši med Slovenci pa so bili Jošt Zakrajšek (+42,18) s četrtim, Simon Hočevar (+56,99) s petim in Borut Horvat (+1:07,27) z devetim mestom. Pri kajakašicah je s 4,5 kilometra dolgo progo najhitreje opravila Lučka Cankar, ki je za 20 sekund ugnala Nino Mozetič, med dvojci (C-2) pa sta se zmage veselila Nejc Višnar in Urban Jarc. Naslednja tekma spustašev v tem tekmovanju bo čez teden dni v Solkanu, ko se bodo merili na šprinterski preizkušnji.

Tekma sicer ni bila zanimiva le zaradi prvih točk v pokalu HSE, temveč predvsem zaradi mest in zaostankov v okviru boja za mesta v reprezentanci. Jernej Korenjak kot kaže ne bo imel večjih težav, se pa obeta bolj zanimiv boj za ostala mesta v kajaku. Že prihodnji vikend, ko bo na sporedu druga tekma za izbor ekipe, pa bo zanimivo videti, ali je imel v zadnjem času najboljši slovenski kanuist Horvat na Savi Dolinki le slab dan.

Izidi:
- spust:

- K-1:
- člani:
1. Jernej Korenjak...

Voda za vedno tudi letos

admin | Pet, 08.04.2005

Ljubljana, 07. aprila (STA) - Kajakaška zveza Slovenije je tudi letos pripravila posebno akcijo z imenom Voda za vedno - Slovenske reke 2005, ki želi opozoriti na onesnaženost slovenskih rek, namenjena pa je kajakašem in kanuistom rekreativcem. Omenjena prireditev, ki bo letos zajemala veslanje po devetih slovenskih rekah, pri čemer bosta Sava in Kolpa veslače gostili dvakrat, je družabne narave, vsi tisti, ki bi na dogodku radi sodelovali, pa svoje opreme nimajo, pa si to lahko ob poprejšnji najavi sposodijo. Lanske akcije se je na osmih prireditvah skupno udeležilo preko 1.300 rekreativcev.

Poleg Save (11. junij in 10. september) in Kolpe (4. junij in 13. avgust) se bodo veslači letos spustili še po Vipavi (17. april), Savinji (23. april), Ljubljanici (15. maj), Krki (29. maj), Dravi (6. avgust), Muri  (21. avgust) in Soči (4. september). Startnina znaša za vsako prireditev 2.500 tolarjev, v ceno pa so vključeni zavarovanje, napitki, prigrizek in spominek. Prijavnice so na voljo v vseh prodajalnah Intersport.

Poleg omenjene prireditve, je Kajakaška zveza Slovenije predstavila še program barvnih vesel, sistema, ki na podlagi osvojenega veslaškega znanja z različnimi barvami vesel (od najnižje do najvišje: rumena, zelena, modra, rdeča in črna) določa znanje kajakašev na divjih in mirnih vodah, kanuistov, raftarjev... Sistem je enoten v Veliki Britaniji, Franciji, na Irskem, Švedskem in Danskem, odslej pa tudi v Sloveniji.