Okt 2019

Kategorija Novice Splošno

Jutri in v sredo DP v spustu na divjih vodah

admin | Čet, 28.04.2011

Medtem ko večina uživa v prazničnih dneh, slovenski kajakaši ne počivajo. V torek in sredo spustaše na divjih vodah čaka državno prvenstvo, ki bo obenem tudi izbirna tekma za sestavo reprezentance. Najprej jih v Solkanu čaka sprinterska preizkušnja, dan kasneje pa še klasični spust na Savi Dolinki.

V torek bo v kajakaškem centru v Solkanu na sporedu državno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ki bi sicer moralo biti na reki Savi v Tacnu, a so morali tekmovanje zaradi izjemno nizkega vodostaja reke prestaviti na Primorsko. Prva vožnja se bo pričela ob 17. uri, poleg posamične tekme pa bo na sporedu tudi moštvena.

Dan kasneje pa se bodo tekmovalci pomerili še v klasičnem spustu. Pet kilometrov dolgi spust na Savi Dolinki (začetek v Piškovici, cilj pa nad Šobčevim bajerjem) se bo začel ob 11. uri. Na državnem prvenstvu naj bi nastopili vsi najboljši slovenski tekmovalci v spustu na divjih vodah.

Tekmi pa ne bosta prinesli le državnih naslovov, temveč tudi mesta v državni reprezentanci. Najboljši bodo tako odpotovali na člansko evropsko prvenstvo v Kraljevu ter svetovno prvenstvo v sprintu, ki ga bo gostil nemški Augsburg, mladinci pa si bodo z dobrimi dosežki na DP zagotovili mesto v ekipi za nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu v češki Opavi.

Na DP Kolar Žnidarčiču resna konkurenca

admin | Čet, 28.04.2011

Solkan, 26. aprila - Na državnem prvenstvu v spust sprintu je Tim Kolar resno ogrozil Nejca Žnidarčiča. Nejc, ki v zadnjih letih v sprintu na domačih tekmovanjih ni imel resne konkurence se je na letošnjem državnem  prvenstvu za zmago moral resno potruditi.

Tim Kolar, ki je na prvi tekmi svetovnega pokala v spust sprintu v španskem Sortu osvojil četrto mesto je odllično formo potrdil tudi na državnem prvenstvu. V prvem teku je za pol sekunde zaostajal za Žnidarčičem, v drugi vožnji pa dosegel najboljši  čas. Skupno je Žnidarčič še vedno dosegel boljši rezultat in osvojil nov naslov državnega prvaka. Tretji je bil Maks Frančeškin.

V disciplini kanuja je bil najboljši Simon Hočevar, ki pa si je zmago zagotovil šele z najboljšim rezultatom druge vožnje. Drugi je bil vodilni po prvi vožnji, Peter Žnidarčič. Na naslednja mesta so se uvrstili najboljši mladinci, najboljši med njimi pa je bil Luka Žganjar. Pri dekletih je bila najhitrejša Ajda Novak, ki pa je imela resno konkurenco v drugo in tretje uvrščenima Tonko Kadilnik in Anjo Kancler. V ekipni tekmi je bila med člani najboljša ekipa Ljubljane, med mladinci ekipa Soških elektrarn in med mladinkami ekipa Ljubljane. Jutri bo na Savi Dolinki še državno prvenstvo v klasičnem spustu.

Rezultati:

Zakrajšku prvič naslov v kajaku

admin | Čet, 28.04.2011

Šobec, 27. aprila - Po menjavi discipline, ko je iz kanuja presedlal v kajak, je Jošt Zakrajšek osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka v novi disciplini.

Drugi dan programa državnega prvenstva v spustu so se člani in mladinci pomerili  na klasični tekmi na Savi Dolinki od Piškovice do Šobčevega bajerja. Zahtevnost proge ni bila visoka, saj je nizek vodostaj reke Save še nekoliko olajšal že tako ne preveč zahtevno progo. Je pa svoje k pomembnosti nastopa na državnem prvenstvu dodalo dejstvo, da je bila to zadnja pregledna tekma za osvojitev mest v državni reprezentanci za nastope na najpomembnejših tekmovanjih sezone 2011.

Ob odsotnosti ta čas najboljšega slovenskega spustaša Nejca Žnidarčiča, ki ga konec tedna čaka tudi izbirna tekma za uvrstitev v ekipo v sprintu na mirnih vodah v Mantovi, je do svojega prvega naslova državnega prvaka v kajaku priveslal Jošt Zakrajšek. Drugič v dveh dneh je na drugo stopničko stopil Tim Kolar, bolje kot v sprintu pa je nastopil stalni član spust ekipe zadnjih let Jernej Korenjak in osvojil tretje mesto.

Jošt je bil z naslovom zelo zadovoljen: »Vesel sem zmage, saj je to moj prvi naslov državnega prvaka v kajaku. Dobro pripravljenost iz treninga na mirnih vodah je bilo lažje realizirati na klasičnem spustu, kjer ni bilo tako izrazite divje vode, kot pa v sprintu. Sedaj so pred mano še kvalifikacije na mirnih vodah.«

V kanuju je do drugega...

V Solkanu številni nosilci kolajn s SP

admin | Ned, 17.04.2011

Prihajajoči vikend bo v Solkanu na sporedu močna kajakaška tekma za točke ICF, prva letošnja v Sloveniji. Na reki Soči  bo ob vseh najboljših slovenskih tekmovalcih nastopilo tudi precejšnje število tujcev, med njimi mnogi nosilci kolajn s svetovnih in evropskih prvenstev. V soboto bodo na sporedu kvalifikacije, v nedeljo pa polfinala in finala.

Slovenski slalomisti so sezono odprli z marčevsko tekmo v Tacnu, nadaljevali s slalomom na Kolpi, tisti, ki so zimski trening opravili v Avstraliji pa so tam nastopili na tekmi za točke ICF. Tovrstno tekmovanje nas to soboto in nedeljo čaka tudi v Solkanu. Prijavljeni so številni tujci, tako da organizatorji pričakujejo zanimive in napete boje za najvišja mesta. Poleg Slovencev bodo namreč tekmovali tudi predstavniki Avstrije, Češke, Hrvaške, Nemčije, Poljske, Francije, Makedonije, Nove Zelandije in Kazahstana.
Najmočnejša konkurenca bo pri kajakaših, kjer bodo startali vsi nosilci posamičnih kolajn s svetovnega prvenstva v Tacnu – Italijan Daniele Molmenti, Čeh Vavrinec Hradilek in Jure Meglič, seveda pa ne bodo manjkali niti aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak Peter Kauzer, Poljak Dariusz Popiela, Italijana Stefano Cipressi in Diego Paolini, najboljši hrvaški tekmovalci, člani češke mladinske reprezentance in člani češke reprezentance do 23 let ter drugi. V ženski konkurenci bo prvo ime nedvomno Avstrijka Corinna Kuhnle, ki je v Tacnu priveslala do naslova...

Tim Kolar trinajsti v Sortu

admin | Ned, 17.04.2011

S prvo tekmo svetovnega pokala v letošnjem letu se je za spustaše začela sezona pomembnejših tekmovanj. V španskem Sortu so nastopili trije slovenski kajakaši, najboljši rezultat pa je dosegel Tim Kolar, ki je klasični spust končal na trinajstem mestu.

Prizorišče prve letošnje tekme za svetovni pokal v spustu na divjih vodah je v slovenski kajakaški zgodovini zapisano z zlatimi črkami. Na tem prizorišču sta Luka Božič in Sašo Taljat lani osvojila dva naslova svetovnih prvakov – bila sta najboljša tako v klasičnem spustu kot v sprintu, njun uspeh pa so z osvojenimi kolajnami dopolnili še Jernej Korenjak, Lovro Leban, Nejc Žnidarčič in Jošt Zakrajšek.

V Španiji tokrat ni bilo nobenega slovenskega nosilca kolajne z lanskega svetovnega prvenstva, saj se večina pripravlja na mirnovodaške tekme. Trener spustaške ekipe Srečko Masle je tako na Pirenejski polotok popeljal tri mlajše kajakaše, za katere je bila prva tekma svetovnega pokala predvsem izvrstna priložnost za nabiranje izkušenj na največjih mednarodnih tekmovanjih. Trojica je nekaj dni pred začetkom tekme opravila kar nekaj kakovostnih treningov, saj so bili pogoji za trening v Španiji tokrat odlični. V kajakaški konkurenci, kjer je bilo na startu tudi največ tekmovalcev, se jev klasičnem spustu izmed Slovencev najbolje odrezal Tim Kolar, ki je bil z dobrimi 48 sekundami zaostanka na koncu trinajsti. 21. mesto je zasedel Maks Frančeškin, Simon Oven pa...

Tim Kolar za las ob stopničke

admin | Ned, 17.04.2011

Slovenski kajakaš Tim Kolar je na drugi tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah poskrbel za izvrsten uspeh. V sprinterski preizkušnji je zasedel izvrstno četrto mesto, za kolajno pa zaostal za sekundo in pol.

Ljubljančan Tim Kolar je na prizorišču lanskega svetovnega prvenstva v spustu na divjih vodah v španskem Sortu nadaljeval slovensko tradicijo osvajanja izvrstnih rezultatov. Po dobrem trinajstem mestu, ki ga je dosegel v klasičnem spustu, je še bolje nastopil v sprintu, kjer je zasedel odlično četrto mesto. »Obe vožnji sta bili dobri, vendar čutim, da forma še ni na vrhuncu. Prav zaradi tega sem s tem rezultatom več kot zadovoljen,« po tekmi ni mogel skriti navdušenja Tim Kolar, ki je v mladinski konkurenci v spustu priveslal tudi do naslova svetovnega prvaka.

Na tekmi sta nastopila še dva slovenska kajakaša. Maks Frančeškin je zasedel 23., Simon Oven pa 26. mesto. Za dvojno francosko slavje sta poskrbela Theo Devard in Remi Pete, tretje mesto pa je zasedel Italijan Paolo Bifano. V konkurenci kanuistov, kjer Slovenija ni imela predstavnika, je zmagal Francoz Claude Pierre Yann, pred rojakom Guillaumom Alzingrejem in Britancem Normanom Webrom.

Naslednja pomembnejša preizkušnja spustaše čaka med 10. in 15. majem, ko bo v Kraljevu evropsko prvenstvo, med 11. in 12. junijem jih v Augsburgu čaka svetovno prvenstvo v sprintu, med 17. in 19. junijem pa še tekmi svetovnega pokala v Bovcu.

Kauzer v vetrovnih pogojih tretji

admin | Ned, 17.04.2011

Na slalomski tekmi za točke ICF v Solkanu so slovenski kajakaši, kajakašice in kanuisti nastopili dobro in si brez večjih težav zagotovili mesta v nedeljskem polfinalu. Najboljšo slovensko uvrstitev dneva je priveslal kanuist Anže Berčič, ki je bil drugi. Najboljši slovenski kajakaš je bil Peter Kauzer na tretjem mestu, enako uvrstitev pa so si priveslali še kajakašica Urša Kragelj, kanuist Simon Hočevar in dvojec Božič-Taljat.

V konkurenci kajakašic, ki so se na progo podale prve, je za najboljši slovenski dosežek kvalifikacij poskrbela domačinka Urša Kragelj, ki je bila tretja. Med deseterico najboljših je bila s šestim mestom uvrščena tudi Nina Mozetič, ki se je v zadnjem času soočala s precej težavami. »Bilo je dobro in sem kar zadovoljna. Sicer sem si zadala, da bi veslala brez kazenskih sekund, kar pa mi ni ravno uspelo. Z nekaterimi stvarmi sem zelo zadovoljna, za druge pa mislim, da bi morala, glede na stanje, postoriti nekoliko drugače. V preteklih dneh sem se namreč ubadala s kar nekaj stvarmi. Najprej s poškodbo, potem z boleznijo in na koncu z alergijo, tako da deset dni nisem veslala. V četrtek sem šla na prvi trening in videla, da bom preživela do konca, zato sem se odločila, da bom nastopila na tekmi,« je po kvalifikacijah povedala Nina Mozetič. Eva Terčelj je zasedla enajsto mesto. Z zelo velikim naskokom, pred tekmicami je imela več kot tri sekunde prednosti, si je prvo mesto v kvalifikacijah...