Okt 2019

Kategorija Novice Splošno

Korenjak drugi v Avstriji

admin | Ned, 04.07.2010

Dunaj, 04. julija (STA) - Slovenski kajakaš Jernej Korenjak je na zadnji tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah v avstrijskem Lofru zasedel drugo mesto v klasičnem spustu. Premoč je moral priznati le Nemcu Achimu Overbecku.

Med kajakaši so sicer na reki Salach nastopili še trije Slovenci. Gregor Brovinsky je bil 13., Maks Frančeškin 28., Simon Oven pa 42. Med kanuisti je bil Blaž Cof 11., Nejc Kravanja pa 15.

To je bila tudi zadnja tekma sezone svetovnega pokala, s katero so v slovenskem taboru zadovoljni.

Rezultati:

Brez nedeljskega finala v Augsburgu

admin | Ned, 04.07.2010

Augsburg, 04. julija (STA) - Slovenski slalomisti na divjih vodah so današnji del tekme svetovnega pokala v Augsburgu končali brez finalnega nastopa. Danes so bili na sporedu finalni obračuni kajakašic in kanuistov, še najbolje se je v slovenskem taboru odrezala Nina Mozetič, ki je bila 18.

V slovenski vrsti so sicer največ pričakovali od kanuista Benjamina Savška, ki je v kvalifikacijah pokazal, da je lahko zelo hiter, saj je imel tretji čas. Toda polfinalna vožnja se mu danes ni izšla po željah, saj je napravil dva dotika in tako hitro ostal brez možnosti za deseterico najboljših. Za njo je na 19. mestu zaostal več kot štiri sekunde.

Prav tako se med najboljše ni uspelo prebiti niti izkušenemu Dejanu Stevanoviču, ki je z dvema kazenskima sekundama zasedel končno 22. mesto, Anže Berčič pa je bil z enakim "kazenskim" izkupičkom še mesto slabši. Zmagal je Nemec Nico Bettge pred Francozom Tonyjem Estanguetom in rojakom Siderisom Tasiadisom.

V konkurenci kajakašic je edina slovenska predstavnica Nina Mozetič s tremi dotiki pristala na 18. mestu. Brez njih bi po času gladko prišla med deseterico finalistk. Med temi je bila na koncu najhitrejša Nemka Jennifer Bongardt pred Slovakinjo Jano Dukatovo in Britanko Elizabeth Neave.

Tako je že v soboto za najboljšo slovensko uvrstitev v Nemčiji poskrbel kajakaš Peter Kauzer, ki je bil četrti. To je bil tudi edini finalni nastop slovenskih tekmovalcev v...

Četverica slovenskih kajakašev na EP v Trasoni

admin | Pet, 02.07.2010

Oviedo, 30. junija (STA) - Kajakaši in kanuisti v sprintu na mirnih vodah bodo od petka do nedelje v španski Trasoni tekmovali za kolajne evropskega prvenstva. Med njimi bodo tudi štirje slovenski predstavniki, in sicer kajakaši Jernej Župančič Regent, Jošt Zakrajšek in Nejc Žnidarčič ter Špela Ponomarenko.

Če gre soditi po lanskem prvenstvu stare celine, je največji slovenski adut gotovo Ponomarenkova, ki bo v Asturiji nastopila na svoji najljubši razdalji 200 metrov. Prav na njej bo Koprčanka, ki bo na prizorišče dopotovala v četrtek, saj jo tekma čaka šele v nedeljo, branila bronasto odličje.

"Mislim, da bi bila Špela razočarana z vsem, kar ne bi bilo finale A. Ko pa enkrat prideš v finale najboljših devetih, potem pa skušaš s čim boljšim veslanjem napraviti dober rezultat. Upam, da bo Špeli uspelo vsaj ponoviti dosežek iz Brandenburga," pravi trener in vodja slovenske ekipe v Trasoni Dejan Testen.

Med tistimi, ki imajo veliko izkušenj s tovrstnih tekmovanj, je tudi Župančič Regent. Ta se bo v Španiji preizkusil na 1000 metrov (na lanskem EP je bil v tej disciplini 12.). "Jernej bi res zelo rad prišel v finale A in mislim, da ima možnosti za to. Na zadnji tekmi svetovnega pokala je bil z zelo dobrim časom na robu finala, bil je 11. Upam, da bo pokazal, da je sposoben A-finala," meni Testen.

Veliko manj pa sta velikih tekem v članski konkurenci v sprintu vajena Zakrajšek (500 in 5000 m) in...

V Seu d'Urgellu v polfinale kar devet čolnov

admin | Ned, 27.06.2010

Seu d'Urgell, 26. junija (STA) - Kvalifikacije kajakašev in kanuistov na drugi tekmi svetovnega pokala v Seu d'Urgellu so se za slovenski tabor izšle po načrtih. V nedeljske polfinalne vožnje se nista uvrstila le kanuist Dejan Stevanovič in člana kanuističnega dvojca Urban Jarc in Luka Slapšak.

Kajakaš Peter Kauzer je postavil celo najhitrejši čas kvalifikacij, a pri tem dobil pribitek dveh sekund zaradi stika z vratci, tako da je po prvem dnevu v vodstvu Američan Scott Mann. Med kajakaši so se v polfinale poleg Kauzerja uvrstili še Jure Meglič, Dejan Kralj in Janoš Peterlin.

V polfinale so se prebili tudi trije kanuisti, najhitrejši med Slovenci je bil Benjamin Savšek, v polfinalu pa bosta veslala tudi Simon Hočevar in Jure Lenarčič. Med kajakašicami sta se v polfinale prebili obe dekleti, v nedeljo bosta na progi z lanskega SP nastopili tako Urša Kragelj kot tudi Nina Mozetič, prav tako pa sta si polfinalni nastop zagotovila Kralj in Simon Hočevar v kanuističnem dvojcu.

Žnidarčič drugi v Valtelini, Korenjak peti

admin | Ned, 27.06.2010

Bormio, 26. junija (STA) - Slovenski spustaši na divjih vodah so tudi na drugi tekmi svetovnega pokala dobro nastopili. Prvi dan tekmovanja v italijanski Valtelini je kajakaš Nejc Žnidarčič v klasičnem spustu zasedel drugo mesto, Jernej Korenjak je bil peti. Med kanuisti je Blaž Cof zasedel deseto mesto. V nedeljo bo v Valtelini na sporedu še sprinterska preizkušnja.

Med kajakaši se je danes zmage veselil Francoz Remy Pete, ki je bil na prvi tekmi v Trnovem ob Soči šele 17. "To nam povsem ustreza, da je vrh najboljših tako razpršen, saj je Žnidarčič vseskozi pri vrhu. Zaenkrat je v skupnem seštevku vodilni in če bo šlo tako naprej, bo na koncu zmagal skupni seštevek," je povedal Srečko Masle, trener spustašev.

Slednji je bil s progo v Valtelini, ki kandidira tudi za organizacijo svetovnega prvenstva 2014, pod slovitim smučiščem Bormio zelo zadovoljen. "Proga nam zelo ustreza, vseskozi je 'divja', zelo malo je delov, ki ne bi bili divji. Pravzaprav se voda vseskozi peni, mirnih delov praktično ni. Jutri ciljamo na novo zmago Žnidarčiča v sprintu, vsekakor je prvi favorit za zmago. Če ne bo zmagal, ne bo zadovoljen, saj ve, kam trenutno spada," je še povedal Masle.

Nejc Kravanja je danes med kanuisti osvojil 14. mesto, Gregor Brovinsky pa je bil 16.

V nedeljo bo v Valtelini še sprint, prihodnji konec tedna pa v avstrijskem Loferju pri Salzburgu sledi še zadnja tekma svetovnega pokala spustašev.

Peter Kauzer tretji v Seu d'Urgellu

admin | Ned, 27.06.2010

Seu d'Urgell, 27. junija (STA) - Slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je na drugi tekmi svetovnega pokala sezone v španskem Seu d'Urgellu osvojil tretje mesto. Zmagal je Italijan Danielle Molmenti pred Švicarjem Michaelom Kurtom. Jure Meglič je bil deveti. Pri kanuistih je zmagal Čeh Stanislav Ježek, Benjamin Savšek je končal na osmem mestu.

Kauzer je v finalu odpeljal dve sekundi hitreje kot v polfinalu, napadel na vso moč, a ni bil dovolj hiter za prvo mesto. Drobna napaka na sredini proge mu je "vzela" zmago, kljub temu pa Hrastničan ne obupuje in za prihodnji teden napoveduje še boljšo vožnjo.

"Peter je imel eno napako na 17. vratcih, ki ga je stala precej časa, tam je praktično odplavala zmaga. Znova je pokazal, da je najhitrejši tekmovalec, le popolna realizacija, ki bi morala biti tehničnih napak, bi ga pripeljala na najvišjo stopničko," je Kauzerjev nastop ocenil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Podobnega mnenja je bil tudi Kauzer: "Točno vem, kje sem ga polomil. Žal ne moreš vedno zmagati. Ta proga mi je sicer zelo všeč, nanjo imam še posebej od lani lepe spomine, če ga ne bi polomil v tistih vratih, bi se lahko veselil zmage. Nekaj težav sem imel že na 11. in 12. vratih, potem sem največ izgubil na 17. in 18., na zadnji 'Niagari'. Kljub temu sem zadovoljen, gledam naprej pozitivno, saj vsako tekmo napredujem, sem malo bolj siguren."

Hrastničana, ki se danes vrača...

Žnidarčič premočen v sprintu

admin | Ned, 27.06.2010

Bormio, 27. junija (STA) - V italijanski Valtellini je bila danes na sporedu še sprinterska preizkušnja spustašev v svetovnem pokalu, po pričakovanjih pa je z veliko prednostjo zmagal slovenski kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je z zmago vknjižil tudi skupno zmago v seštevku pokala. Pri kanuistih je bil z osmim mestom najboljši Blaž Cof, zmagal je Hrvat Emil Milihram.

Žnidarčič, v sobotni klasični preizkušnji je bil drugi, je že po prvi vožnji vedel, da je lahko najhitrejši, saj si je pred zasledovalci nabral skoraj dve sekundi naskoka. Svojo prednost je v drugi vožnji le še povišal in se z več kot štirimi sekundami naskoka veselil nove zmage, prav tako pa je po dosedanjih tekmah s tremi zmagami in enim drugim mestom že zanesljivi zmagovalec skupnega seštevka in tako na naslednjo tekmo sploh ne bo potoval.

"Tako je ja, zdaj sem tudi skupno že prvi, izmed šestih tekem namreč štejejo le štiri najboljše uvrstitve in po dosedanjih dosežkih sem skupno že prvi. Zdaj se bom posvetil mirni vodi, že prihodnji konec tedna je evropsko prvenstvo v Španiji. Upam, da mi bo šlo, če ne bo naslednja stopnica septembrsko svetovno prvenstvo. Upam, da je v rokah ostalo še kaj moči tudi za mirno vodo, predvsem pa se moram zdaj navadit na drugi čoln," je po današnji zmagi dejal Žnidarčič.

Med kajakaši je Jernej Korenjak zasedel 12. mesto, Gregor Brovinsky pa je bil 18. V konkurenci kanuistov, kjer je prepričljivo zmagal...