Dec 2019

Kategorija Novice Splošno

Pomladanska čistilna akcija Soče

admin | Pet, 10.04.2009

Bovec - V imenu organizatorja Bovec šport centra vas vabimo na 1. pomladansko čiščenje reke Soče, ki se bo odvijalo v soboto, 18. aprila. Vabljeni vsi ljubitelji čiste narave, še posebej kajakaši s svojo opremo.

Udeleženci akcije naj se zglasijo ob 10. uri o na Bovškem letališču! Prosimo, če nam zaradi nemotene organizacije udeležbo najavite na: info@bovec-sc.si in poleg navedete, kako boste sodelovali (lasten kajak, raft, prevozi...)

Tokrat bomo čistili reko Sočo od Velikih korit do Trnovega. Na začetku akcija se bomo razdelili na tri skupine, v vsaki pa bo približno enako število kajakašev in po en raft. Rafti bodo skrbeli za prevoz večjih kosov odpadkov in polnih PVC vreč smeti, kajakaši pa bomo to pridno zbirali.

Prva skupina bo čistila bregove in rečne struge od Boke do Trnovega. Pobrane odpadke bodo nato z raftom odlagali na Srpenici 2 ter Trnovo 1.

Druga skupina bo čistila od Čezsoče do Boke. Smeti peljemo do Boke (Žvikarja).

Tretja skupina štarta pod Velikimi koriti in čisti do Čezsoče. Smeti se bodo po potrebi odlagale na Bunkerjih, Kršovcu, Vodencah in Čezsoči.

Konec akcije bo predvidoma med 15.in 16. uro, nakar je za vse udeležence v Čezsoči v novem gostišču Vančar predvidena enolončnica. Vsi sodelujoči bodo v zahvalo prejeli tudi darila.

Slovenski mirnovodaši opravili zajeten sklop pripr

admin | Sre, 08.04.2009

Ljubljana – Slovenski mirnovodaši so v polnem pogonu, saj so se v zadnjem času pospešeno pripravljali na prvo pregledno tekmo, ki bo ta konec tedna v Jarunu (Zagreb) na Hrvaškem. Tekma za Slovence in Hrvate vsako leto hkrati že tradicionalno šteje kot izbirna, priredita pa jo hrvaška in slovenska kajakaška zveza skupaj.

Da bi se na to pomembno tekmo kar najbolje pripravili, so slovenski tekmovalci in trenerji skušali izkoristiti prav vsak dan, ki so ga imeli na voljo. Najprej so se podali na priprave v Italijo, nato pa sklop treningov nadaljevali še doma v Mostu na Soči. »Od 30. marca do 5. aprila so bili na pripravah v Pusianu blizu Milana sprinterji Kajak kluba Soške elektrarne Jernej Župančič Regent, Lovro Leban, Rok Kuk in Tina Leban. Spremljala sta jih Anja Osterman in Malin Titurič. Tam so se pridružili švicarski reprezentanci, ki je v Italijo pripotovala z našim novim nemškim trenerjem Ingolfom Beutlom in z njimi skupaj trenirali,« je povedal trener zgoraj naštetih kajakašev na mirnih vodah Dejan Testen.

»Med bivanjem na pripravah nas je redno obiskoval Antonio Rossi, ki je legenda svetovnega kajaka in je doma iz teh krajev. Nenehno ga je zanimalo, če imamo vse, kar potrebujemo in se res močno trudil, da bi bili zadovoljni. Drugače pa so bili pogoji za trening enkratni – niti najmanj me ne čudi, da se tukaj  redno pripravljajo pred najpomembnejšimi tekmovanji Američani in druge velesile tega...

Andreja Jelenca na kongresu ECA izvolili v odbor z

admin | Tor, 07.04.2009

Ljubljana – Bratislava je gostila kongres evropske kajakaške zveze (ECA), ki se ga je od Slovencev udeležil sekretar Kajakaške zveze Slovenije Jakob Marušič. V ospredju so bile volitve, sprejem oziroma potrditev finančnega načrta, dogovori za televizijske pravice...

»Ker so Poljaki odstavili Halino Pikulo, so potekale volitve za novega podpredsednika evropske kajakaške zveze. Kandidirali so štirje predstavniki, med njimi tudi podpredsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc, ki pa ni bil izvoljen. Mandat so na koncu podelili Slovaku Miroslavu Haviarju,« je uvodoma poročal Jakob Marušič in dodal, da so volitve potekale tudi za generalnega sekretarja, ki pa je ostal isti - to funkcijo bo še naprej opravljal Hrvat  Branko Lovrić. Podobno je na položaju nadzornika financ ECA ostal še naprej Belgijec Andre Van de But.

Še ene volitve, ki so bile za Slovenijo pomembne, pa so bile volitve treh članov upravnega odbora ECA, saj so ti nato volili člane odbora za slalom in kajak sprint, ki sta letošnja novost – doslej so namreč volili zgolj delegate. V odboru za slalom je pristal tudi direktor reprezentanc KZS Andrej Jelenc skupaj z italijanskim in poljskim kolegom.

» Kandidaturo za člana tehničnega odbora za slalom smo s strani naše zveze posredovali predvsem zaradi dejstva, da je le ob neposrednem sodelovanju pri pripravi predlogov za izvršni odbor možno doseči kakršnekoli  spremembe. Očitno so...

Ogled intervjuja s Petrom Kauzerjem

admin | Pon, 06.04.2009

Pozdravljeni!

Na spodnji povezavi najdete intervju z zmagovalcem mednarodne tekme slalomistov na divjih vodah za ICF ranking, ki jo je minuli konec tedna gostil Solkan, Petrom Kauzerjem. Prispevek je naredil komentator slovenske nacionalne televizije Marjan Fortin.

Peter Kauzer do zmage v Solkanu z umirjenostjo na

admin | Ned, 05.04.2009

Solkan – Zmaga Petra Kauzerja, tretje mesto Jueta Megliča in naveze Urban Jarc – Blaž Oven, odlična organizacija, sončno vreme in dobro razpoloženi navijači. Sicer prve evropske mednarodne tekme za ICF world ranking series v slalomu na divjih vodah, ki ga je ta konec tedna gostil Solkan, ni zaznamovalo le zgoraj našteto, temveč še precej drugih razveseljivih stvari, toda nedelja je nedvomno minila v znaku uspeha slovenskih tekmovalcev.

Že v soboto zvečer je na tekmi pod žarometi na atraktivni progi v krosu zmagal Dejan Kralj, temu pa je nato sledila še 'žurka' z DJ-ji zasedbe Vibe Department, ki so dodobra razvneli tiste najbolj vztrajne ob solkanski progi. Glede na to, da so imeli prireditelji obilico težav zaradi visokega vodostaja reke Soče, se je vse skupaj zanje izteklo pravljično. Ne samo, da tekme ni bilo potrebno odpovedati, v nedeljo se je na njej zbralo veliko gledalcev in navijačev, med katerimi so bili sicer spet najglasnejši tisti, ki so navijali za Kauzerja.

In Peter Kauzer se jim je izdatno oddolžil za podporo, saj je v napetem kajakaškem finalu ugnal dobitnika zlate kolajne z olimpijskih iger v Pekingu, Nemca Alexandra Grimma, ki je pristal na drugem mestu. V boj za najvišja mesta se je vmešal tudi Jure Meglič, ki je osvojil tretje mesto, razveseljivo pa je, da je imela Slovenija v finalu desetih najboljših kar štiri tekmovalce; poleg omenjenih Kauzerja in Megliča še Kralja in Janoša Peterlina.

...

Nina Mozetič solkansko tekmo spremljala s tribune

admin | Sob, 04.04.2009

Solkan – Z današnjimi kvalifikacijami v Solkanu, ki gosti tekmo za ICF world ranking series slalomistov na divji vodi, je med vsemi tekmovalci najbolj suvereno opravil slovaški kanuist Matej Benuš. Slovenci bodo imeli na štartu jutrišnjega polfinala med kajakaši pet, med kanuisti šest, med kajakašicami štiri in med kanuji dvosedi tri čolne.

V številčno najbolj zapolnjeni kategoriji je prvi čas kvalifikacij postavil olimpijski prvak, Nemec Alexander Grimm, najboljši Slovenec je bil Jure Meglič, ki je bil četrti, sledili so mu Dejan Kralj na šestem, Peter Kauzer na devetem, Matic Lesjak na enajstem in Janoš Peterlin na 18. mestu. V nadaljnje tekmovanje se uvrsti 20 najboljših.

Pri kanuistih je v obeh vožnjah postavil najhitrejši čas vselej nevarni Matej Benuš, ki ni popuščal niti za milimeter. Slovensko čast je reševal veteran Simon Hočevar, ki je že v prvo pokazal (4. čas), da še vedno ni pozabil sukati vesla, nato pa v drugi vožnji svoj čas še izboljšal in pristal na tretjem mestu. Jošt Zakrajšek je končal na osmem, Dejan Stevanovič na desetem, Jure Lenarčič na 12., Anže Berčič na 14. in Nejc Karavanja na 17. mestu.

Pri ženskah so prevladovale Nemke, saj je prvih sedem mest, z izjemo tretjega, ki si ga je izborila mladinska svetovna prvakinja Eva Terčelj, pripadlo prav njim. Najhitrejša je bila Jenifer Bongardt, medtem ko so si jutrišnji nastop od Slovenk zagotovile še Nina Slapšak...

Tekma v Solkanu zagotovo bo!

admin | Pet, 03.04.2009

Solkan – Čeprav je obstajala precejšnja bojazen, da bodo morali organizatorji zaradi visokega vodostaja reke Soče odpovedati letošnjo prvo evropsko tekmo za ICF world series ranking v slalomu na divjih vodah, pa je danes direktor reprezentanc Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc dokončno potrdil, da dirka zagotovo bo.

»Sicer je zaradi nočnega deževja Soča namesto, da bi upadla, še nekaj malega narasla, toda tekma vsekakor bo. Vodostaj je sicer višji od pričakovanega, toda do nedelje, ko bodo na sporedu finalne preizkušnje, bo vse kot je treba,« je dobro novico sporočil Jelenc, ki ga še posebej veseli, da bo tekmovanje v celoti izvedeno po prvotno predvidenem programu.

Nekatere ekipe so na progi ob solkanskem kajakaškem centru trenirale že v četrtek (nemška, grška...), medtem ko je bil za vse nastopajoče uradni trening danes zjutraj. Kvalifikacije so v vseh tekmovalnih kategorijah predvidene za soboto (od 12. ure naprej), finala pa za nedeljo (od 13.05 dalje). Tisti, ki si tekme ne boste mogli ogledati v živo s tribun, lahko dogajanje v Solkanu spremljate na nacionalni televiziji, saj bo v nedeljo od 13.45 do 14.45 na drugem programu RTV Slo neposreden prenos. Posnetek tekme bo na voljo vsem še enkrat v torek ob 20.30 na televizijskem športnem kanalu š2, med samo tekmo pa bo prav tako moč rezultate spremljati sproti (live) na