Sep 2019

Kategorija Novice Splošno

Mladi kajakaši in kanuisti v Solkanu prepričljivo

admin | Pet, 11.07.2008

Solkan, 11. julija (STA) - Slovenski kajakaši in kanuisti na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Solkanu že skrbijo za nasmehe na obrazih domačih ljubiteljev tega športa na divji vodi. Po prvih dveh dneh kvalifikacij, mladinci so nastopali že v četrtek, mlajši člani pa danes, so se malodane vsi prebili v polfinale.

Ob Soči se tako že govori tudi o kolajnah, sobotne ekipne vožnje ter nedeljski finali pa bodo na obrežje Soče tudi zaradi slovenskih uspehov pritegnili še kakšnega gledalca več.

Po današnjih kvalifikacijah U23 kaže najboljše Benjaminu Savšku, ki je v konkurenci kanuistov dosegel drugi čas. Miha Zver je bil 18., Blaž Cof pam 20. Pri dvojcih sta Luka Božič in Sašo Taljat dosegla tretji čas, pri kajakašicah pa je bila Urša Kragelj peta. Tudi vsi trije kajakaši so se prebili med najboljših 40, kolikor jih bo nastopilo v nedeljskem polfinalu. Janoš Peterlin je bil peti, Lovro Leban deveti, Simon Artelj pa 15.

Še boljše gre mladincem, ki so s kvalifikacijami opravili v četrtek. Pri kanuistih je Jernej Zupan dosegel drugi čas, Anže Berčič šestega, Jure Lenarčič pa 15. Navdušila je kajakašica Eva Terčelj, ki je bila na solkanski progi najhitrejša, Nina Slapšak je dosegla osmi čas, Dora Domanjko pa 18. Od dveh domačih mladinskih dvojcev, ki bosta veslala v polfinalu, sta bila hitrejša Matic Štrukelj in Matej Poljanec s 13. časom. V polfinalu bodo nastopili tudi vsi trije...

Kajakaši se bodo še naprej vozili s Fiatovimi vozi

admin | Čet, 10.07.2008

Ljubljana, 9. julija - Avto Triglav, zastopnik in distributer osebnih vozil Fiat in lahkih dostavnih vozil Fiat Professional, je danes Kajakaški zvezi Slovenije predal nova vozila: dva Fiata Ducata in Grande Punta za kajakaša Petra Kauzerja.

Avto Triglav z blagovno znamko Fiat sodeluje s Kajakaško zvezo že od leta 1996. V dolgih letih uspešnega sodelovanja se je izkazalo, da so zanesljiva vozila Fiat Ducato odlično prevozno sredstvo za ekipo, ki na leto naredi ogromno število kilometrov. Fiatova Ducato 33L Combinato 4v PMH2 120 MJ in  Ducato 30L Panorama 4v PCH1 120 MJ bosta od danes skrbela ne le za zanesljiv prevoz ekipe, temveč tudi za prevoz kajakov in opreme.

“Veseli smo, da lahko našim odličnim kajakašem ponudimo zanesljiva in zmogljiva vozila, v katerih varno ter udobno potujejo, ter jim tudi na ta način pomagamo pri osvajanju njihovih ciljev,” je ob današnji predaji povedal pomočnik direktorja Avta Triglav Dušan Mikuž.

“S sodelovanjem z Avtom Triglav smo izredno zadovoljni. Naše ekipe so velike in ker zelo redko uporabljamo letalske prevoze, veliko časa preživimo na cestah in neštete kilometre premagujemo z zanesljivimi Fiatovimi vozili. Zadovoljen sem, da lahko naše sodelovanje oplemenitimo z dobrimi rezultati na svetovnih in evropskih prvenstvih,« pravi direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.

Kajakaši so sicer trenutno z mislimi pri bližajočih...

Slovenski kajakaši v Augsburgu ostali praznih rok

admin | Pon, 07.07.2008

Augsburg, 06. julija (STA) - Na zadnji letošnji tekmi svetovnega pokala za slalomiste na divjih vodah v Augsburgu so Slovenci ostali praznih rok. Noben slovenski predstavnik se namreč ni uspel uvrstiti v finale, čeprav so bili obeti pred polfinalnimi nastopi precej vzpodbudni.

Pri kajakašicah je odlično kazalo Nini Mozetič, ki je bila po dveh tretjinah proge najhitrejša, nato pa so ji račune prekrižala zadnja protitočna vrata, ki so jo stala finala. Na koncu je osvojila 23. mesto. "Spet se mi je tu pripetila napaka, kot praktično vsakič na tekmah v Augsburgu. Žal mi je, ker sem težavne dele proge odveslala tehnično dobro in bila zares hitra. Nato pa je prišel na vrsto zadnji del, ki je manj zahteven od zgornjega in srednjega dela Eiskanala, kar me še dodatno jezi," je dejala Nina Mozetič, ki bo v nadaljevanju šest tednov delala z otroki v okviru počitniškega programa Poletje ob Soči, avgusta pa se bo vnovič resneje lotila treningov pred septembrskimi tekmami svetovne serije in državnim prvenstvom. Prvo mesto je pri predstavnicah nežnejšega spola osvojila Avstralka Katrina Lawrence, drugega Slovakinja Jana Dukatova, tretje mesto pa je pripadlo Čehinji Marie Rihoskovi.

Pri kanuistih je že v soboto po kvalifikacijah v Ljubljano odpotoval Benjamin Savšek, v današnjem polfinalu pa sta se od nadaljnjih nastopov poslovila tudi Jošt Zakrajšek in Dejan Stevanovič (15. mesto). Stevanovič je progo odveslal brez kazenskih...

Andraž Vehovar: "Moj karakter preveč za laboratori

admin | Pon, 07.07.2008
Ljubljana, 07. julija (STA) - Bil je tisti, ki je začel tako imenovano slovensko srebrno olimpijsko dobo, le 43 stotink sekunde pa ga je ločilo od tega, da bi ga proglasili za začetnika zlate dobe. Slalomist na divjih vodah Andraž Vehovar je leta 1996 na olimpijskih igrah v Atlanti posegel po srebru, a s svojim perfekcionističnim pogledom je na njem vseeno našel črno piko.

Tako kot vse v življenju je tudi v kajaku, sprva na savskih brzicah, polovičarstvo črtal iz svojega besednjaka, pa čeprav se je v tem športu znašel po igri slučajev. Bil je dejaven v več športih, družinski prijatelji pa so bili posredni "krivci" za prvo slovensko srebrno odličje z olimpijskih iger. "Spomin na kolajno je vedno v meni, ampak ne potrebujem je vedno poleg mene. Dovolj je, da vem, da je pri starših. Niti veslanja ne pogrešam, že osem let nisem sedel v čoln. Ne vem, mogoče je to zasičenost, mogoče pa bom tudi kdaj še veslal," pravi 36-letni Ljubljančan, ki ga zdaj navdušuje smučarski tek, torej šport, ki zelo odgovarja karakterju nepopustljivega človeka.

Vehovarjeva pot do športnega vrha je bila strma, tako zaradi manjše fizične moči v primerjavi s tekmeci, kot tudi zaradi začetnega "strahu" pred vadbo prek svojih meja. Disciplina je premagala tudi to. "Nikjer ne želim polovičarstva. Enostavno sem zato moral vedno več delati kot drugi, ker pač nisem bil fizično tako močan. V treninge sem moral vložiti...

Tim Kolar bronast v Valtellini

admin | Ned, 06.07.2008

Milano, 05. julija (STA) - Na reki Adda v italijanski Valtellini so mladi kajakaši končali z nastopi na mladinskem evropskem prvenstvu. Zadnji dan tekmovanja je bil v slovenski odpravi najuspešnejši Tim Kolar, ki je v posamičnem sprintu osvojil bronasto kolajno. Martin Albreht je bil šesti, Janez Kastelic pa deseti.

V konkurenci kanuistov je Blaž Cof osvojil sedmo mesto, pri kanuistkah pa je bila Eva Terčelj deveta, Nina Slapšak pa mesto slabša.

Slovenska odprava se po petih osvojenih kolajnah, dveh zlatih in treh bronastih, danes vrača v domovino, saj jo čakajo priprave na evropsko prvenstvo mladincev in članov do 23 let, ki ga bo prihodnji konec tedna gostil Solkan.

Mladinci najhitrejši tudi v sprintu

admin | Sob, 05.07.2008

Milano, 04. julija – Na reki Adda v italijanski Valtellini so mladi kajakaši ponovili uspeh iz klasičnega spusta. Zopet so zmagali v mošveni vožnji, tokrat v sprintu. Slovenska ekipa v sestavi Tim Kolar, Martin Albreht in Janez Kastelic je bila najhitrejša že po prvi vožnji. V drugi so dosegli enak rezultat, kot v prvi, kar je zadostovalo za osvojitev zlate medalje.  Njihov uspeh so dopolnili kanuisti Anže Berčič, Blaž Cof in Jure Lenarčič, ki so ponovno osvojili bron. Ženska ekipa pa je bila ponovno četrta.

Kajakaši so drugouvrščene Nemce premagali za pičlih 9 stotink sekunde, tretje mesto pa so osvojili Čehi.  Med kanuisti so prvo mesto dosegli Čehi, drugo Francozi in tretje Slovenci, ki so zaostali za dobrih 7 sekund. Ženska ekipa, v sestavi Dora Domanjko, Nina Slapšak in Eva Terčelj, je bila po prvi vožnji na drugem mestu, na koncu pa so zaostale za Francozinjami, Čehinjami in Nemkami.

V soboto bo na sporedu še zadnja disciplina evropskega mladinskega prvenstva v spustu, in sicer sprint posamično.

Rezultati: http://www.federcanoa.it/

Artelj 12., Kralj 18. v Augsburgu

admin | Sob, 05.07.2008

Augsburg, 05. julija (STA) - Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah nastopa v Augsburgu na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. Danes sta nastopila dva kajakaša, najboljši je bil Simon Artelj, ki je dosegel 12. mesto, Dejan Kralj, ki je po kvalifikacijah vodil, pa je po napakah končal šele na 18. mestu.

Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah je v Augsburgu na zadnji tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni imela danes na startu polfinalne preizkušnje dva kajakaša - izkušenega Dejana Kralja in četrtouvrščenega z izbirnih tekem za reprezentanco, mladega Simona Artlja. Prav slednji je s čisto vožnjo in dobrim časom na svoji prvi tekmi med najboljšimi svetovnimi slalomisti presenetil samega sebe in celotno kajakaško sceno, saj je bil odličen 12., za finalom najboljše deseterice pa je zaostal zgolj za 65 stotink. Za veselje domačih navijačev je z zmago med kajakaši poskrbel Erik Pfannmueller, ki je za seboj na drugem mestu pustil olimpijskega prvaka, Francoza Benoita Peschierja in Američana Scotta Parsonsa.

Dejan Kralj, ki je po kvalifikacijskih vožnjah vodil, je na progi storil nekaj napak, kar ga je stalo precej dragocenega časa, nato pa so mu sodniki prisodili še dve kazenski sekundi, zato je nastope sklenil na 18. mestu. Jure Meglič je svoje nastope sklenil že včeraj v kvalifikacijah.

"Nisem pričakoval, da bom že na prvi tekmi svetovnega pokala posegel tako visoko. Realno sem...