Avg 2019

Kategorija Novice Splošno

Ivrea gosti najboljše spustaše

admin | Sre, 04.06.2008

Ljubljana, 03. junija (STA) - Tekmovalci in tekmovalke v spustu na divjih vodah se bodo od četrtka do nedelje v Ivrei borili za odličja svetovnega prvenstva. Na reki Dora Baltea bodo slovenske barve pod vodstvom trenerja Srečka Masleta zastopali kajakaši Jernej Korenjak, Nejc Žnidarčič in Lovro Leban, kajakašica Lučka Cankar ter kanuista Simon Hočevar in Jošt Zakrajšek.

Slovenska reprezentanca trenira na prizorišču že od ponedeljka. Kot je sporočil generalni sekretar Kajakaške zveze Slovenije (KZS) Jakob Marušič, imajo prireditelji nekaj težav z izjemno visoko vodo, ki glede na napovedan dež do konca tedna verjetno ne bo upadla. Nekaj ekip celo zahteva, da se tekmovanje preseli na manj nevaren del reke.

Kljub vsemu pa v slovenski izbrani vrsti optimistično pričakujejo prve tekme. Korenjak in Cankarjeva pravita, da sta letos najbolje pripravljena in na najboljše rezultate računata v četrtkovi klasični tekmi. Za njima naj ne bi nič zaostajal niti Žnidarčič, ki ga na to reko vežejo lepi spomini, saj je lani na njenih brzicah slavil na sprinterski tekmi za svetovni pokal. Malce večji neznanki sta Zakrajšek in Hočevar, saj se v zadnjih letih večinoma posvečata slalomu, predvsem Zakrajšek pa bi lahko za odmevnejši izid poskrbel v sprintu.

Sicer pa se bo divjevodaški cirkus na reki Dora Baltea - ta je za razliko od rek, ki so gostila SP v prejšnjih letih, spet bolj divja - začel s klasično tekmo v četrtek....

V Solkanu Kralj hitrejši od Kauzerja

admin | Ned, 01.06.2008

Solkan, 30. maja (STA) - Kajakaši in kanuisti so v Solkanu opravili s tekmo pod žarometi v okviru tretjega Hitovega Izziva. Pri kajakaših je v slalomu z nekoliko prirejenimi pravili zmago slavil Nemec Fabian Dörfler, pred Ljubljančanom Dejanom Kraljem in slovenskim olimpijcem Petrom Kauzerjem iz Hrastnika.

V nekoliko prirejenih razmerah, dotik je štel le eno točko in ne dveh, prav tako pa so veslači vozili okrog ene vratnice in ne skozi vrata, se je pri kanuistih najboljše znašel Francoz Denis Gargaud-Chanus, Avstrijec Leopold Fuchs je bil drugi, Slovak Matej Benuš pa tretji. Najboljši Slovenec je bil na petem mestu Benjamin Savšek.

V ženskem kajaku je zmagala Nemka Claudia Baehr pred Slovakinjo Jano Dukatovo in še eno Nemko Melanie Pfeifer. Slovenka Nina Mozetič je bila četrta. Pri kanuistih dvosedih sta zmagala Slovaka Kučera-Patik, Slovenca Sašo Taljat in Luka Božič sta bila četrta.

V soboto bo v Solkanu mednarodna tekma v slalomu, v nedeljo pa še ena mednarodna preizkušnja, ki bo izbirna za slovensko mladinsko reprezentanco in U23.

V Solkanu slavili tuji slalomisti

admin | Ned, 01.06.2008

Solkan, 31. maja (STA) - V Solkanu so danes po petkovi nočni preizkušnji izpeljali še en mednarodni slalom na divjih vodah. Med kajakaši je slavil Francoz Pierre Bourliaud pred Čehom Vitom Prindišem in najboljšim Slovencem Juretom Megličem. Najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer ni nastopil, tretji član reprezentance, Dejan Kralj, pa je bil šesti.

Med kanuisti je brzice Soče najbolje ukrotil Američan Ben Fraker, tesno za njim mu je sledil izkušeni Slovenec Dejan Stevanovič, tretji pa je bil Poljak Grzegorz Hedwig. Simon Hočevar je pristal tik za stopničkami na četrtem mestu, Jošt Zakrajšek je bil peti, Benjamin Savšek pa šesti.

Pri kajakašicah je progo najhitreje izpeljala Nemka Melanie Pfeifer, druga je bila slovenska reprezentantka Nina Mozetič, tretja pa Čehinja Katerina Hoškova. Domačinka Urša Kragelj je bila šesta.

Med dvojci sta bila najuspešnejša Čeha Martin Hammer in Ladislav Vlček, druga sta bila njuna rojaka Tomaš Koplik in Jakub Vrzan, tretja pa Nemca Kai in Kevin Müller. Nejc Višnar in Urban Jarc sta bila najboljša Slovenca na četrtem mestu.

V nedeljo bo v Solkanu na sporedu še en slalom.

Dve zmagi slovenskih slalomistov v Solkanu

admin | Ned, 01.06.2008

Solkan, 01. junija (STA) - Na brzicah reke Soče v Solkanu so prireditelji danes izpeljali še zadnjega izmed treh mednarodnih slalomov v tem koncu tedna. Na preizkušnji, ki je odločila tudi o mestih v reprezentanci mladincev in mlajših članov, niso nastopili najboljši slovenski kajakaši, kljub temu pa so domačini dosegli dve zmagi.

Med kajakašicami je bila najhitrejša Nina Mozetič, ki je ugnala Nemko Melanie Pfeifer in Avstrijko Corinno Kuhnle, Urša Kragelj pa je tekmovanje sklenila na sedmem mestu. Slovenski slalomisti so slavili tudi med dvojci, kjer sta se na najvišjo stopničko povzpela Sašo Taljat in Luka Božič, druga sta bila Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, tretja pa Nemca Kevin in Kai Müller.

Stopničke so slovenski mojstri brzic vknjižili tudi v konkurenci kanuistov. Zanje je s tretjim mestom poskrbel izkušeni Dejan Stevanovič. Zmagal je Francoz Denis Gargaud-Chanus pred Slovakom Matejem Benušem. Benjmain Savšek je bil četrti.

Za razliko od prejšnjih dni pa so tokrat brez stopničk ostali slovenski kajakaši. V odsotnosti najboljših se je še najvišje povzpel Simon Artelj, ki je bil 13. Sicer pa so trojno zmago slavili Nemci. Prvi je bil Fabian Dörfler, drugi Sebastian Schubert, tretji pa Jürgen Kraus.

Današnja tekma je določila tudi slovenski reprezentanci mladincev in mlajših članov, ki bosta nastopili na evropskem prvenstvu. Tega bo sredi julija gostil prav Solkan.

V izbrani...

Na nočnem slalomu na Soči vsi najboljši Slovenci

admin | Sre, 28.05.2008

Solkan, 27. maja (STA) - Kajakaški center v Solkanu bo v petek prizorišče tretjega Hitovega izziva, zaradi nekoliko spremenjenih pravil in finala pod reflektorji med divjevodaši zelo priljubljene tekme. Po Soči se bo spustilo 100 tekmovalcev iz desetih držav, med katerimi bodo tudi najboljši Slovenci, na čelu z olimpijcem Petrom Kauzerjem.

Hitov izziv, katerega posebnost je krajša proga z vsega desetimi vratci s po enim količkom, se bo s kvalifikacijami začel v petek ob 17. uri, medtem ko bo finalna vožnja pod reflektorji na sporedu ob 20.30 uri, so na današnji predstavitvi v Solkanu povedali organizatorji iz Kajak kluba Soške elektrarne.

"Dosedanje izkušnje kažejo, da se tekmovalci zadovoljni s tekmovanjem. Tudi mednarodna zveza je nekatere spremembe pravil, ki začnejo veljati začetek leta 2009, naredila prav po modelu našega slaloma. Predvsem mislim le na en količek," je za STA povedal direktor in glavni trener slovenskih divjevodaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Tako bo ob najboljših Slovencih s kajakašem Petrom Kauzerjem, ki odhaja na trening na olimpijsko progo v Peking, na startu Hitovega izziva še nekaj drugih vrhunskih tekmovalcev, kot so svetovna prvakinja Jana Dukatova (Slovaška), nekdanji prvak Fabian Doerfler ter močna slovaška ekipa, je poudaril Jelenc. Izpostavil je tudi skoraj celotne reprezentance mlajših članov iz Nemčije, Poljske, Slovaške in Češke, ki jih na...

Slovenski ekstremni kajakaši uspešni v Italiji

admin | Čet, 22.05.2008

Forni di Sotto, 18. maja  - Vsako leto številčnejše in predvsem v tujini bolj popularne tekme v ekstremnem kajakaštvu privabljajo tudi vedno več slovenskih kajakašev. Na zadnji tekmi, ki se je v nedeljo zgodila v soteski reke Tagliamento v Italiji, se je med finalnih deset uvrstilo kar šest Slovencev.

Sprva je bilo načrtovano tekmovanje v slalomu, vendar pa je bilo zaradi obilnih padavin in izjemno narasle reke mogoče prirediti le minuto dolg šprint, katerega so zaznamovali stotinski zaostanki.

V težki konkurenci kar treh bivših olimpijcev (Enrico Lazzarotto, Dejan Kralj in Fedja Marušič), se je tokrat najbolje odrezal Luka Štricelj, sicer eden najboljših slovenskih rodeo kajakašev, ki je domov poleg praktičnih nagrad odnesel tudi 700€ nagrade. Le stotinko za njim je zaostal Dejan Kralj, ki je za drugo mesto prejel nagrado 350€. Tretje mesto in 250€ pa sta pripadla Avstrijcu Hannes Brandstätter-ju.

Do desetega mesta so se uvrstili še Janez Čižman, Fedja Marušič, Andrej Bijuklič in Andraž Krpič, ter s tem potrdili da ima ta šport tudi na slovenskih tleh in med slovenskimi športniki precej svetlo prihodnost.

Kajakaša na mirnih vodah optimistično na OI

admin | Čet, 22.05.2008

Ljubljana, 22. maja (STA) - Na Olimpijskem komiteju Slovenije sta se danes predstavila tudi kajakaša na mirnih vodah, ki bosta branila slovenske barve na olimpijskih igrah v Pekingu, Špela Ponomarenko in Jernej Župančič Regent. Oba imata na igrah visoke cilje, najmanj uvrstitev v finale.

Ponomarenkova si je normo zagotovila šele na nedavnem evropskem prvenstvu v Milanu, kjer je v olimpijski 500-metrski razdalji osvojila sedmo mesto. Osvojitev norme za igre v Pekingu je bila posebej sladka: "Seveda bi bilo boljše, če bi se uvrstila že lani in bi se letos lahko v miru pripravljala, a sem zelo vesela. Vsak športnik si želi vsaj enkrat nastopiti na olimpijskih igrah. Meni so se zadnje igre v Atenah izmuznile za pet stotink, zato sem zdaj z uvrstitvijo presrečna."

Samo olimpijsko geslo "važno je sodelovati, ne zmagati", pa za Ponomarenkovo ni dovolj. "Lani sem bila na svetovnem prvenstvu 10., eno mesto od finala. Vem, da sem precej napredovala, do Pekinga me čaka trdo delo in z malo sreče je na igrah dosegljiv tudi finale."

Jernej Župančič Regent, ki je že izkusil olimpijski nastop, si je vozovnico za Peking priveslal že na lanskem svetovnem prvenstvu. Z napovedmi je malce zadržan in hkrati skrivnosten: "Moj osnovni cilj bo čim boljši nastop. Želim si kar optimalen nastop in to bi me moralo popeljati zelo visoko. O ciljih je nehvaležno govoriti, želje pa so vsekakor velike. Olimpijskemu...