Jan 2020

Kategorija Novice Splošno

Dve zmagi slovenskih slalomistov v Solkanu

admin | Ned, 01.06.2008

Solkan, 01. junija (STA) - Na brzicah reke Soče v Solkanu so prireditelji danes izpeljali še zadnjega izmed treh mednarodnih slalomov v tem koncu tedna. Na preizkušnji, ki je odločila tudi o mestih v reprezentanci mladincev in mlajših članov, niso nastopili najboljši slovenski kajakaši, kljub temu pa so domačini dosegli dve zmagi.

Med kajakašicami je bila najhitrejša Nina Mozetič, ki je ugnala Nemko Melanie Pfeifer in Avstrijko Corinno Kuhnle, Urša Kragelj pa je tekmovanje sklenila na sedmem mestu. Slovenski slalomisti so slavili tudi med dvojci, kjer sta se na najvišjo stopničko povzpela Sašo Taljat in Luka Božič, druga sta bila Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, tretja pa Nemca Kevin in Kai Müller.

Stopničke so slovenski mojstri brzic vknjižili tudi v konkurenci kanuistov. Zanje je s tretjim mestom poskrbel izkušeni Dejan Stevanovič. Zmagal je Francoz Denis Gargaud-Chanus pred Slovakom Matejem Benušem. Benjmain Savšek je bil četrti.

Za razliko od prejšnjih dni pa so tokrat brez stopničk ostali slovenski kajakaši. V odsotnosti najboljših se je še najvišje povzpel Simon Artelj, ki je bil 13. Sicer pa so trojno zmago slavili Nemci. Prvi je bil Fabian Dörfler, drugi Sebastian Schubert, tretji pa Jürgen Kraus.

Današnja tekma je določila tudi slovenski reprezentanci mladincev in mlajših članov, ki bosta nastopili na evropskem prvenstvu. Tega bo sredi julija gostil prav Solkan.

V izbrani...

Na nočnem slalomu na Soči vsi najboljši Slovenci

admin | Sre, 28.05.2008

Solkan, 27. maja (STA) - Kajakaški center v Solkanu bo v petek prizorišče tretjega Hitovega izziva, zaradi nekoliko spremenjenih pravil in finala pod reflektorji med divjevodaši zelo priljubljene tekme. Po Soči se bo spustilo 100 tekmovalcev iz desetih držav, med katerimi bodo tudi najboljši Slovenci, na čelu z olimpijcem Petrom Kauzerjem.

Hitov izziv, katerega posebnost je krajša proga z vsega desetimi vratci s po enim količkom, se bo s kvalifikacijami začel v petek ob 17. uri, medtem ko bo finalna vožnja pod reflektorji na sporedu ob 20.30 uri, so na današnji predstavitvi v Solkanu povedali organizatorji iz Kajak kluba Soške elektrarne.

"Dosedanje izkušnje kažejo, da se tekmovalci zadovoljni s tekmovanjem. Tudi mednarodna zveza je nekatere spremembe pravil, ki začnejo veljati začetek leta 2009, naredila prav po modelu našega slaloma. Predvsem mislim le na en količek," je za STA povedal direktor in glavni trener slovenskih divjevodaških reprezentanc Andrej Jelenc.

Tako bo ob najboljših Slovencih s kajakašem Petrom Kauzerjem, ki odhaja na trening na olimpijsko progo v Peking, na startu Hitovega izziva še nekaj drugih vrhunskih tekmovalcev, kot so svetovna prvakinja Jana Dukatova (Slovaška), nekdanji prvak Fabian Doerfler ter močna slovaška ekipa, je poudaril Jelenc. Izpostavil je tudi skoraj celotne reprezentance mlajših članov iz Nemčije, Poljske, Slovaške in Češke, ki jih na...

Slovenski ekstremni kajakaši uspešni v Italiji

admin | Čet, 22.05.2008

Forni di Sotto, 18. maja  - Vsako leto številčnejše in predvsem v tujini bolj popularne tekme v ekstremnem kajakaštvu privabljajo tudi vedno več slovenskih kajakašev. Na zadnji tekmi, ki se je v nedeljo zgodila v soteski reke Tagliamento v Italiji, se je med finalnih deset uvrstilo kar šest Slovencev.

Sprva je bilo načrtovano tekmovanje v slalomu, vendar pa je bilo zaradi obilnih padavin in izjemno narasle reke mogoče prirediti le minuto dolg šprint, katerega so zaznamovali stotinski zaostanki.

V težki konkurenci kar treh bivših olimpijcev (Enrico Lazzarotto, Dejan Kralj in Fedja Marušič), se je tokrat najbolje odrezal Luka Štricelj, sicer eden najboljših slovenskih rodeo kajakašev, ki je domov poleg praktičnih nagrad odnesel tudi 700€ nagrade. Le stotinko za njim je zaostal Dejan Kralj, ki je za drugo mesto prejel nagrado 350€. Tretje mesto in 250€ pa sta pripadla Avstrijcu Hannes Brandstätter-ju.

Do desetega mesta so se uvrstili še Janez Čižman, Fedja Marušič, Andrej Bijuklič in Andraž Krpič, ter s tem potrdili da ima ta šport tudi na slovenskih tleh in med slovenskimi športniki precej svetlo prihodnost.

Kajakaša na mirnih vodah optimistično na OI

admin | Čet, 22.05.2008

Ljubljana, 22. maja (STA) - Na Olimpijskem komiteju Slovenije sta se danes predstavila tudi kajakaša na mirnih vodah, ki bosta branila slovenske barve na olimpijskih igrah v Pekingu, Špela Ponomarenko in Jernej Župančič Regent. Oba imata na igrah visoke cilje, najmanj uvrstitev v finale.

Ponomarenkova si je normo zagotovila šele na nedavnem evropskem prvenstvu v Milanu, kjer je v olimpijski 500-metrski razdalji osvojila sedmo mesto. Osvojitev norme za igre v Pekingu je bila posebej sladka: "Seveda bi bilo boljše, če bi se uvrstila že lani in bi se letos lahko v miru pripravljala, a sem zelo vesela. Vsak športnik si želi vsaj enkrat nastopiti na olimpijskih igrah. Meni so se zadnje igre v Atenah izmuznile za pet stotink, zato sem zdaj z uvrstitvijo presrečna."

Samo olimpijsko geslo "važno je sodelovati, ne zmagati", pa za Ponomarenkovo ni dovolj. "Lani sem bila na svetovnem prvenstvu 10., eno mesto od finala. Vem, da sem precej napredovala, do Pekinga me čaka trdo delo in z malo sreče je na igrah dosegljiv tudi finale."

Jernej Župančič Regent, ki je že izkusil olimpijski nastop, si je vozovnico za Peking priveslal že na lanskem svetovnem prvenstvu. Z napovedmi je malce zadržan in hkrati skrivnosten: "Moj osnovni cilj bo čim boljši nastop. Želim si kar optimalen nastop in to bi me moralo popeljati zelo visoko. O ciljih je nehvaležno govoriti, želje pa so vsekakor velike. Olimpijskemu...

Kauzer: V Pekingu je dosegljiva tudi zlata medalja

admin | Čet, 22.05.2008

Ljubljana, 22. maja (STA) - Peter Kauzer je edini slovenski predstavnik v slalomu na divjih vodah, ki bo nastopil na olimpijskih igrah 2008 na Kitajskem. Slednji napoveduje: "V Pekingu sem sposoben osvojiti tudi zlato medaljo."

Kauzer, ki se je predstavil danes v okviru predstavitve slovenskih olimpijcev 2008 s strani Olimpijskega komiteja Slovenije, seveda dodaja, da se bo moralo "poklopiti" več dejavnikov. "Paziti moram, da se mi pri napovedih ne bo zareklo kot lani pred SP. Vem, da lahko osvojim zlato medaljo, a moram na Kitajskem pokazati res dobro vožnjo. To sem seveda sposoben, saj ta šport treniram že 17 ali 18 let in moram pokazati, kaj sem se naučil. Najhuje bi bilo, če bi se slabo uvrstil zaradi lastne neumnosti. Če bom res pokazal vse, kar znam, potem ne bo hudega, če me bo kdo prehitel, a bom tudi sam zelo visoko, če bom nastopil brez napake."

Kauzer je eden vročih slovenskih kandidatov za kolajno, sam pa še predobro pozna pasti svojega športa. Nenazadnje mu je spodletelo tudi na nedavnem evropskem prvenstvu v Krakovu na Poljskem, kjer je zaradi napake izgubil zlato in na koncu zasedel peto mesto. "Seveda sem bil jezen, saj sem zlato izgubil v zadnjem delu proge. A vse to sem nekako odklopil takoj po prvenstvu. Vse misli so seveda že usmerjene v Peking. Temu cilju bom podredil vse nadaljnje treninge."

Na ogled olimpijske proge bo Kauzer odpotoval že v začetku junija. Druga možnost se ponuja med 25....

Ponomarenkova sedma v Milanu

admin | Ned, 18.05.2008

Milano, 18. maja (STA) - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko je evropsko prvenstvo v Milanu končala s sedmim mestom na 500-metrski progi. S tem je za mesto zaostala za lanskim dosežkom iz Pontevedre, a najpomembnejše je, da je že v petek osvojila olimpijsko kvoto za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Olimpijska kvota je bil tudi edini in glavni cilj 26-letne Koprčanke pred odhodom v lombardijsko prestolnico. Zaradi nje se je odpovedala tudi nastopom v njeni paradni - a neolimpijski - disciplini na 200 m. "Žrtvovanje" se ji je izplačalo, tako da bo ob Jerneju Župančiču Regentu druga slovenska mirnovodaška predstavnica na najpomembnejšem tekmovanju leta v kitajskem glavnem mestu.

"Ko sem vedela, da sem v finalu A na 500 m, potem mi je bilo malce žal, da nisem nastopila tudi na 200 m, saj bi bila lahko evropska prvakinja. Toda tekmovala in zmagala bom takrat, ko bo konkurenca popolna, tukaj ni bila," je malce v šali pripomnila Ponomarenkova in dodala: "Svoje tekmovanje v Milanu lahko ocenim kot zelo uspešno, saj sem dobila tisto, po kar sem prišla. Kvota je moja."

Sicer pa je današnjo tekmo dobila svetovna prvakinja Madžarka Katalin Kovacs pred Nemko Katrin Wagner Augustin in Italijanko Josefo Idem. Ponomarenkova je za bronom zaostala dobri dve sekundi. "Na tekmi je veter pihal v prsi, kar mi ne odgovarja. Bolje se znajdem, če je veter v hrbet, tako bi mogoče še...

Župančič Regent le 12. v Milanu

admin | Sob, 17.05.2008

Milano, 17. maja (STA) - Slovenski kajakaš na mirnih vodah Jernej Župančič Regent je na evropskem prvenstvu v Milanu nastope končal s tretjim časom v finalu B na 1000 metrov in skupno 12. mestom. S tem je zaostal tako za lanskim dosežkom kot tudi pričakovanji, a najpomembnejša tekma še pride - nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu.

Župančič Regent je lani v Pontevedri končal na sedmem mestu in bil pred EP v Milanu prepričan, da lahko ta dosežek izboljša. Koprčan, ki bo v nedeljo praznoval 28. rojstni dan, pravi, da je kljub 12. mestu bolje pripravljen kot v minuli sezoni, ne nazadnje v njegov prid govorijo tudi izkušnje s priprav, ki jih je večinoma opravil v tujini: v Maroku s francosko reprezentanco in na Novi Zelandiji s slovitim Benom Fouhyjem. A ker praktično ni imel še nobene prave tekme, je bila trenutna forma v primerjavi s konkurenco pač neznanka.

Zato je v Italijo dopotoval predvsem z željo videti, kje je v primerjavi s tekmeci in kateri kamenček lahko že vstavi v taktični mozaik, ki naj bi ga pripeljal čim višje na najpomembnejši tekmi zadnjega obdobja, olimpijski preizkušnji v kitajski prestolnici.

"Nikakor ne morem biti zadovoljen z uvrstitvijo. A zame je v tem trenutku najpomembneje, da sem blizu najboljšim. Tako v kvalifikacijah kot v polfinalu sem vodil po 850 metrih, potem pa me je 'zmanjkalo'. Menim pa, da sem na dobri poti, manjka mi le hitrosti, saj sem veslal...

Eva Terčelj
Luka Božič