Dec 2019

Kauzer 4. na EP, Savšek do prvega finalnega nastop

admin | Ned, 31.05.2009

Nottingham – Če je bil včerajšnji dan za slovensko reprezentanco na evropskem prvenstvu slalomistov na divjih vodah črno obarvan, so se stvari danes obrnile na bolje. Najprej je navdušil mladi in nadarjeni Benjamin Savšek, ki se je prvič na članskih tekmovanjih uspel prebiti do finala, na koncu pa je zasedel 10. mesto. V težko pričakovani finale kajakašev se je uvrstil tudi Peter Kauzer in tekmovanje sklenil takoj za dobitniki kolajn – na 4. mestu.

V polfinalu sta pri kajakaših slovenske barve  zastopala Peter Kauzer in Dejan Kralj. Prvi je s progo opravil suvereno in se v finale uvrstil s sedmim časom, kar je bila posledica dveh kazenskih sekund, medtem ko je bil Kralj za 'top deset' prekratek za pičlih 7 stotink sekunde, potem ko je storil prepovedan dotik! V finalu pa se je nato začelo zapletati. Pihal je veter, ki je večini povzročal kar nekaj težav, tudi Petru Kauzerju. Nato pa se je zgodilo nekaj, kar je prvo ime slovenske kajakaške reprezentance v cilju povsem iztirilo. Sodniki so Petru dosodili kazenski dotik v sedmih vratih. Od besa je 'pretepel' čoln, nato pa se kmalu pomiril in kar v čolnu na cilju spremljal razplet tekme. Zmagal je njegov dobri prijatelj, Italijan Daniele Molmenti, ki je progo preveslal kot bi sedel v formuli ena. Drugi je bil Francoz Boris Neveu, tretji pa njegov rojak in svetovni prvak iz Prage Julien Billaut. Sprva je kazalo, da bo Kauzer EP zaključil na 7. mestu, toda ker dotika ni storil, je slovenski tabor vložil protest in ga tudi dobil, Hrastničan pa je na koncu zasedel 4. mesto. »Potem ko sem si ogledal posnetek tekme, sem ugotovil, da bi moral pristati celo na stopničkah – drugouvrščeni Francoz je namreč nepravilno odpeljal ena vratca in bi moral dobiti pribitek 50 kazenskih sekund, s tem pa bi pripadlo tretje mesto meni. Ampak ne bom iskal napak v drugih, temveč v sebi; v spodnjem delu proge sem, po domače povedano, 'bluzil', saj me je v enih vratih 'zalimalo' na beton, za nameček mi je spolzelo še veslo iz rok... To je pač šarm našega športa. Nepredvidljivost in izjemno izenačena konkurenca. Zmaga lahko prav vsak, ki se uvrsti v finale. Sem pa razočaran, ker sem prišel sem po kolajno. Vem, da lahko zmagam na vsaki tekmi, na kateri nastopim in sem najhitrejši od vseh, kar sem tudi že večkrat letos dokazal. Tokrat pa pač ne, toda, konec koncev tudi četrto mesto ni slaba uvrstitev,« je precej bolj pomirjen razložil Hrastničan, ki bo imel do konca sezone še veliko možnosti za zmago, glavna tekma sezone pa bo zanj tako ali tako septembrsko svetovno prvenstvo v Španiji.

Po izpadu za borih sedem stotink sekunde, je slovenske novinarje v prvi vrsti zanimalo, če je Dejan Kralj močno razočaran, ker je bil tako blizu finala. »A sem jaz kdaj razočaran?« je na vprašanje odgovoril z vprašanjem Ljubljančan in povedal: »Niti najmanj! Žal mi je za tisti dve kazenski sekundi, ampak imel sem se tako dobro, da ne znam opisati. Povsem miren sem šel na štart in neizmerno užival med vožnjo, čoln je 'letel'. Je pa škoda izgubiti finale za 7 stotink. Vedel sem, da so tista vrata, ki sem se jih dotaknil z rešilnim jopičem, rizična in moram biti nanje še posebej pozoren,« je svoj nastop komentiral Kralj, ki je bil navdušen nad polnimi tribunami navijačev, ki so se neizmerno zabavali med  spremljanjem zares atraktivne tekme.

Prvi so sicer nastopili kanuisti, Slovenija pa je imela na štartu v polfinalu najmlajšega in najstarejšega – Benjamina Savška in Simona Hočevarja. Medtem, ko je bil Hočevar nekoliko prekratek za nastop med najboljšo deseterico (12. mesto), se je z izjemno zrelo in čisto vožnjo (brez kazenskega dotika) do nje prvič 'stegnil' Savšek, ki je polfinale zaključil na 9. mestu. V finalu je Beni napadel na polno, dobil štiri kazenske sekunde pribitka in osvojil 10. mesto. »To je noro! Dokazal sem, da sem med najboljšimi desetimi kanuisti v Evropi, prvič se mi je uspelo uvrstiti v finale in enostavno presrečen sem. Sicer sem bil s polfinalno vožnjo veliko bolj zadovoljen, ampak iz te izkušnje bom veliko odnesel, predvsem pa je to deseto mesto zam