Feb 2020
NPTSČPS
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Kauzer: »Doma je vselej lepo zmagati«

admin | Pet, 21.08.2009

Ljubljana – Po sredinem ogrevanju s tekmo v paralelnem slalomu na Ljubljanici, je sedaj napočil čas za težko pričakovano tekmo v Tacnu. Tekmo, ki šteje za ICF rankig in je ena izmed 19., ki jih je ICF uvrstil na spored letošnje sezone, tekmo, ki je hkrati tudi generalka za svetovno prvenstvo prihodnje leto septembra. Zares se začne že jutri s kvalifikacijami ob 10. uri.

Vzdušje v slovenskem zaboru je primerno ozkupički letošnje sezone - boljše bi torej že težko bilo. Peter Kauzer, številka ena kajaka v Sloveniji, je v centru prestolnice pod žarometi in ob bučni podpori z obeh strani brega reke Ljubljanice predvčerajšnjim zmagal, mirno lahko zapišemo, da brez večjega naprezanja, kar je dober obet pred jutrišnjimi preizkušnjami. Spektakel pod Tromostovjem Hrastničana ni pustil hladnega, saj je v tekmi in celotnem dogajanju neizmerno užival: »Kar se 'paralelca' tiče, moram pa poudarti, da je bilo zares enkratno! Tekma je bila super, organizacija je bila brezhibna, prav tako pa me je navdušil tudi pester spremljevalni program. Nekaj posebnega je nedvomno pokal, ki sem ga prejel, ker je drugačen od vseh, ki smo jih vajeni.«

Zmagovalec letošnjega seštevka svetovnega pokala je nagrado za prvo mesto na Ljubljanskih igrah prejel iz rok župana Ljubljane Zorana Jankovića, ki je 'recikliran pokal' Kapslu (nadimek Petra Kauzerja) izročil s plavajočega splava, na katerem je kasneje imela koncert skupina Los Ventilos. Omenjeni pokal so nadebudni umetniki izdelali med delavnico, ki so jo organizirali po jutranji čistilni akciji dna Ljubljanice. Najprej so vse odpadke in nesnago razstavili na Prešernovem trgu, nato pa za zmagovalce začeli izdelovati pokale iz smeti. Kajakaška zveza Slovenije je želela s tem opozoriti na dragocenost čiste vode in doprinesti k ekološkemu ozaveščanju ljudi, saj se čuti dožno reke ne le uporabljati, temveč jih tudi ščititi in za njih skrbeti.

Toda misli vseh so pri jutrišnji tekmi. »Zame bo to zgolj še ena trening tekma pred svetovnim prvenstvom. Želim si dobre štiri 'laufe' in to je to! Z rezultatom se sploh ne obremenjujem, bi bilo pa seveda lepo, če bi z dobrimi vožnjami še kalšen dober rezultat pršu,« je svoje namere razkril 25-letni Kauzer, ki je lani pred olimpijskimi igrami pometel z vso konkurenco v Tacnu, saj je svojega prvega zasledovalca prehitel kar za pet sekund! »Konkurenca bo kar močna, saj so v Slovenijo pripotovale nekatere zelo močne reprezentance, tako da bo to še en test pred svetovnim prvenstvom v Španiji, ki je moj glavni letošnji cilj!« je še dodal Peter, preden je odvihral na trening v Tacen in dodal, da je pa seveda vedno lepo zmagat.

Od kanuistov bo gotovo največ simpatij na tribunah požel Benjamin Savšek. Medtem ko je pri kajakaših zmagal v skupnem seštevku Kauzer je Benjamin pri kanuistih zasedel drugo mesto. “V Kanado sem odpotoval s ciljem, da domov prinesem stopničke v svetovnem pokalu. To mi je tudi uspelo, vendar ne samo v Kanadi, temveč z odličnimi predstavami na vseh svetovnih pokalih. S prikazanim letos v svetovnem pokalu sem zelo zadovoljen in že na teh tekmah sem nakazal da… ‘računajte na nas’,” je v šali povedal Benny, ki v tacenskem kanalu pozna prav vsako kapljico vode: “V Tacnu pričakujem dober nastop, tekmo pa jemljem kot pripravo in trening za svetovno prvenstvo v septembru. Rezultat me niti ne zanima toliko, bolj to, da se bom dobro pripravil na tekmo in dobil dober občutek, tekmovalnost in ispeljal progo kot si zamislim.”


Visoko, če ne najvišje lahko posežeta tudi Sašo Taljat in Luka Božič v kanuju dvosedu. Kaj si obetata od tekme pred domačimi navijači simpatična Primorca? »...predvsem lepo predstavo za gledalce,« je za uvod dejal Sašo, ki ima skupaj z Ljubotom, kot se glasi vzdevek njegovega 'pajdaša' v čolnu Luke, podobne poglede na jutrišnje merjenje moči. »Tekma nama bo služila tudi kot nekakšna priprava za svetovno prvenstvo. Večina najbolših tekmovalcev bo tako ali tako nastopila tu, kar nama bo že dalo vedeti, kam sodmo. Načrt je, da se najprej uvrstiva naprej v polfinale, potem pa naprej v napad. Če se prŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam