Sep 2020
NPTSČPS
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Kauzer najhitrejši, a z napakami šele 13.

admin | Tor, 12.08.2008

Peking, 12. avgusta (STA) - Napake v spodnjem delu proge so slovenskega kajakaša na divjih vodah Petra Kauzerja na olimpijskem slalomu v Shunyiju že po polfinalu vrgle iz borbe za napovedano kolajno. Hrastničan je olimpijske igre v Pekingu tako končal na 13. mestu, tri mesta za sklepno finalno vožnjo. Zlato odličje je osvojil Nemec Alexander Grimm.

Po nekaj drobnih napakah na začetku je 24-letni Hrastničan na olimpijski progi, ki jo je natreniral do potankosti, dobro odveslal predvsem srednji del proge in po dveh tretjinah prevzel vodstvo. Slovenski delegaciji, ki je v velikem številu prišla slavit prvo medaljo na igrah 2008, na tribunah so bili tudi nekateri najboljši športniki kot denimo Rajmond Debevec in Mitja Petkovšek pa tudi vodja delegacije Andraž Vehovar, ki je leta 1996 v Atlanti osvojil srebro, se je že nasmihalo, saj je Kauzer potrdil dobro vožnjo iz kvalifikaciji. Spodnji del pa je bil za Kauzerja katastrofalen. Prvo napako je naredil na 16. vratcih, drugo na 19. in štiri sekunde pribitka so bile, kljub najhitrejši vožnji med vsemi, preveč za uvrstitev v finale.

"Peter je bil odličen do 11. vratic, nato pa je pobral vsak val in izgubil ritem. Po napaki je dal vse od sebe in nato naredil še eno drobno, a odločilno napako," je po vožnji povedal njegov trener in oče Peter Kauzer starejši. "Škoda za tisto dodatno napako. Z dvema sekundama manj bi za vodilnim Boukpetiejem zaostajal za 1,36 sekunde, kar bi mu omogočilo napad v drugi vožnji," pa je pristavil kajakaški selektor Andrej Jelenc. Slednji se zaveda, da je Kauzer sposoben zmagati prav na vsaki tekmi, kar je nazadnje dokazal na svetovnem pokalu v Tacnu, ko je na olimpijski generalki dobesedno deklasiral tekmece. Rak rana Kauzerjevih nastopov so preštevilne napake, za katere tekmovalec in vodstvo ne najdejo prave rešitve.

Najbolj razočaran je bil Kauzer sam, ki je po prihodu v cilj iz jeze zlomil veslo. "Včeraj prvi, danes 13. Tega, kar sem čutil v cilju, ne bi privoščil nikomur. To je moje največje razočaranje v življenju, saj sem za to tekmo garal dve leti. V kvalifikacijah sem pokazal, kaj znam, a to ne šteje nič. Izgubil sem lepo priložnost za medaljo in verjetno se bom s tem obremenjeval vse življenje." Prvi občutki po tekmi slovenskemu šampionu niso dali miru: "To bi rad čim prej pozabil. Ne vem, zakaj in od kje napake. Odgovora ni. Na treningih je bila vožnja čista. Zdaj bi najrajši kajak nekam pospravil in zaklenil. Danes res ni bil moj dan, na žalost prav na ta najpomembnejši dan."

Kauzer pa ni bil edini, ki je delal napake. Med drugim je v prvi vožnji izpadel tudi Britanec Campbell Walsh, nosilec srebrne medalje iz Aten, ki je zgrešil vratca, popravljal, a zasedel zadnje mesto. Grešili so tudi drugi favoriti, kar je izkoristil Benjamin Boukpeti iz Toga in malce presenetljivo prevzel vodstvo, čeprav gre za tekmovalca, ki živi in trenira v Franciji in tudi v svetovnem pokalu se je že uvrščal v finale. Na drugo in tretje mesto sta se v prvi vožnji uvrstila Avstralec Warwick Draper, ki je zaostal le stotinko sekunde, in prvi favorit Francoz Fabien Lefevre, bronasti iz Aten, ki je bil slabši za 13 stotink.

Druga vožnja je vrstni red še enkrat premešala. Najboljše je uspela Nemcu Alexandru Grimmu, tretjemu s svetovne jakostne lestvice, ki je bil po prvi četrti, srebro je osvojil Francoz Lefevre, Boukpeti pa z bronom prvo medaljo za Afriko v tem športu na olimpijskih igrah.

Več informacij:
http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/CS.shtmlŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam