Dec 2019

Kauzer napada evropski vrh

admin | Čet, 20.05.2010

Ljubljana, 20. maja (STA) - Bratislava bo med 3. in 6. junijem gostila evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Na njem bo nastopilo 11 slovenskih čolnov. Slovenska reprezentanca od prvenstva stare celine veliko pričakuje, znova so apetiti največji pri kajakašu Petru Kauzerju, sicer svetovnemu prvaku iz lanskega leta.

"Raketi iz Hrastnika" se je ob olimpijskem zlatu v zbirki kolajn doslej izmikal prav naslov evropskega prvaka. Dvakrat je bil drugi, tokrat pa je odločen, da stopi povsem na vrh. "Na EP grem z željo zmagat, tako kot grem na vsako tekmo. Počutim se dobro. Zelo se že veselim tega EP, ker mi je proga zelo všeč, uživam na njej in v veslanju. Če nekaj rad delaš, potem pridejo tudi uspehi," je povedal Kauzer, ki je odlično formo ne nazadnje pokazal tudi na izbirnih tekmah, kjer je nizal najboljše čase: "Želim si dobre vožnje. Če bom opravil tako, kot je treba, potem vsi vemo, kam sodim." Ob Kauzerju bosta med kajakaši nastopila še Dejan Kralj in Jure Meglič, ki prav tako lahko posežeta visoko, velika želja in cilj te kajakaške trojice pa je tudi spet zavzeti prvo mesto v ekipni konkurenci, kjer je pred leti že kraljevala in trikrat zapored osvojila naslov evropskih prvakov.

Med kanuisti so reprezentanti Benjamin Savšek, bržčas najmočnejše slovensko orožje v C-1, debitant Anže Berčič in veteran Simon Hočevar. "Seveda imam cilj priti do kolajne, ampak če pride do napake, si lahko hitro precej zadaj. Vsi tekmovalci smo zelo izenačeni. Že v finale je težko priti, tam pa vedno odločajo stotinke. Ne vem, če bi si upal napovedati kolajno, ampak želja po njej je zelo velika," pravi Savšek, ki se skupaj z Berčičem in Hočevarjem nadeja tudi dobrega nastopa med ekipami.

Pri kajakašicah bo delegacija nekoliko okrnjena, saj bo Eva Terčelj prvenstvo zaradi šolskih obveznosti izpustila. Tako bosta Urša Kragelj in Nina Mozetič nastopili le v posamični konkurenci, kjer finale vsaj eni izmed njiju ne bi smel uiti, čeprav je Kragljeva v napovedih skromna. "Od tega prvenstva pričakujem v rezultatskem smislu zelo malo. Predvsem se grem merit s svetovno konkurenco, kar bo zagotovo dobra izkušnja. Upam, da mi bo to dalo zagon za naprej in da bom na svetovnih pokalih in na svetovnem prvenstvu posegla višje in bom bolj zadovoljna s svojimi vožnjami in rezultati," pravi Kragljeva in dodaja, da je tehnično dobro pripravljena ter da je naredila korak naprej tudi v fizičnem smislu in sami psihični pripravi.

Pri dvojcih bosta breme glavnega slovenskega orožja nosila bronasta z lanskega SP Sašo Taljat in Luka Božič, ki pravita, da sta fizično dobro pripravljena, tehnično pa malo manj. "Ne znava še dirkati prav z velikimi hitrostmi. Zato bova raje veslala malce počasneje in brez napak. V Tacnu sva poskusila hitreje, ampak se ni izšlo. Nekaj težav sva ob vsem imela tudi z usklajevanjem vseh tehničnih treningov, ampak na EP odhajava sproščena," pravi Taljat, ki pa priznava, da je vseeno čutiti nekaj bremena velikih pričakovanj: "Pričakovanja so velika predvsem s strani novinarjev, medtem ko midva ostajava realna. Veva, da boljše rezultate dosegava ob koncu sezone." Ob Taljatu in Božiču bodo v C-2 nastopali še Luka Slapšak in Urban Jarc ter Kralj in Hočevar, ki bi lahko presenetili tudi na ekipni tekmi.

Slovenska reprezentanca bo na prizorišču EP v Čunovem trenirala med 23. In 26. majem, nato pa jo od 30. maja do začetka prvenstva čakajo še štirje dnevi zadnjega spoznavanja brzic umetne proge na otoku na reki Donavi.

* Spored EP v Bratislavi:
- četrtek, 3. junija:
kvalifikacije K-1m in C-1m