Maj 2020
NPTSČPS
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Kauzer ponižal konkurenco v Tacnu

admin | Ned, 29.06.2008

Tacen, 29. junija (STA) - Najboljši slovenski kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je zmagal na drugi tekmi svetovnega pokala v Tacnu. Hrastničan je kar za 4,88 sekunde ugnal vse tekmece. Še najbližje mu je bil Čeh Lukaš Kubričan, tretje mesto pa je osvojil Britanec Richard Hounslow. Drugi slovenski predstavnik v finalu K-1 Dejan Kralj je bil sedmi (+9,94).

Kauzer je že v sobotnih kvalifikacijah pokazal, da bo danes zelo trd oreh za vse tekmece, med katerimi so sicer manjkali nekateri olimpijci, na koncu pa jih je premagal z za slalom nenavadno visoko prednostjo. Skoraj deset sekund je za njim zaostal drugi slovenski finalist Kralj, medtem ko je Jure Meglič, branilec lanske zmage, zaradi dotika obtičal v polfinalu.

"Luštno je. Malo mi je po domače povedano 'rit stisnilo' med četrtimi in petimi vratci, ker sem bil nizek, ampak vedel sem, da imam rezervo. Skušal sem do konca odpeljati brez napak in to mi je uspelo. Posebej moram poudariti, da sem vse štiri vožnje odpeljal brez dotikov, kar mi že eno leto ni uspelo. Občutek je res dober. Trenutno nisem v ne vem kakšni formi, ker jo stopnjujem za OI, je pa to moja zadnja tekma pred OI in sem dobil res lepo popotnico za Peking. Všeč mi je, da sem se pridružil klubu zmagovalcev Tacna. Na žalost grem pa že ponedeljek zjutraj na nov trening v kitajsko prestolnico, tako da se ne bom mogel poveseliti z navijači in tekmovalci. Bomo pa po OI naredili eno res ta pravo fešto," je podal Kauzer, ki je vodil že po polfinalu.

Nenavadno uspešno je med kajakašicami nastopila Nina Mozetič, saj je s četrtim mestom vknjižila svojo najboljšo uvrstitev karieri. Nazadnje se je finala veselila leta 2002 prav tako v Tacnu, ko je bila osma. "Zelo sem zadovoljna s to uvrstitvijo. Po vsem, kar se mi je dogajalo v sezoni, nisem se uvrstila niti v reprezentanco, niti na OI, kar sem si zelo želela, sem zelo zadovoljna. Ta konec tedna sem ves čas dobro veslala, kar je zame še toliko bolje, saj mi Tacen povzroča precej težav, predvsem zato, ker psihično nisem ravno močna tekmovalka. Zato sem vesela, da sem tudi s tega vidika zdržala," je dejala Mozetičeva (+5,74), sicer celo druga po polfinalu. Zmagala je Nemka Mandy Planert pred Kitajko Jingjing Li in Slovakinjo Gabo Stacherovo. Mlada Eva Terčelj, ki je včeraj presenetila z zelo dobrimi vožnjami v kvalifikacijah, je tudi danes veslala spodbudno, a le za mesto (in dobro sekundo in pol) zgrešila najboljšo deseterico. Urša Kragelj zaradi poškodbe rame sploh ni nastopila na tacenski tekmi.

Finalista je po daljšem času imela tudi slovenska kanuistična vrsta. Jošt Zakrajšek je namreč tekmovanje sklenil na osmem mestu (+12,29), v finalu je kljub dotiku pridobil dve mesti. Zmage se je veselil Nemec Nico Bettge pred Slovakom Alexandrom Slafkovskim in Švicarjem Ronnijem Duerrenmattom. Dejanu Stevanoviču se je finalni nastop z 11. mestom izmuznil za 14 stotnik sekunde, Benjamin Savšek, ki je progo (presenetljivo) preveslal brez dotika, pa je bil 24.

"V finalu sem bil po letu dni, to mi je nazadnje uspelo lani v Augsburgu. Sem pa zelo zadovoljen s tem, uvrstitev bi bi bila lahko še boljša. A imel sem pač prevelik zaostanek iz prve vožnje. V Augsburgu si želim spet v finale, potem pa bomo videli, če bo bolje. Če ne, bom pa spet poskušal kaj spremeniti, da bodo rezultati dobri," pa je povedal Zakrajšek.

Glede na sobotni kvalifikacijski vožnji sta v C-2 na finale resno računala tudi Luka Božič in Sašo Taljat, toda na njuno žalost sta na 11. mestu za želeno deseterico zaostala 1,16 sekunde. Še mesto slabši je bil drugi slovenski dvojec Nejc Višnar/Urban Jarc, ki pa bi se brez dveh kazenskih sekund lahko veselil nastopa v finalu. Sicer pa sta bila najhitrejša Slovaka Peter in Pavol Hochschorner, drugo mesto sta osvojila njuna rojaka Ladislav in Peter Škantar, tretja pa Čeha Marek Jiras in Tomaš Mader.

Naslednja in zadnja tekma letošnjega svetovnega pokala bo prihodnji konec tedna v Augsburgu.

VečŠportnica leta
Eva Terčelj
Športnik leta
Luka Božič


 
Oblikovanje O3 | Programiranje mimateam