Okt 2019

Kauzer, Savšek in Mozetičeva iz Kanade s kolajnami

admin | Tor, 04.08.2009

Ljubljana – Današnje jutro je bilo za ljubitelje slaloma na divjih vodah prav posebno. Med pitjem jutranje kave so se namreč tisti, ki zvesto spremljajo nastope slovenske reprezentance v kajaku in kanuju na divjih vodah, namreč le zadovoljno nasmihali, saj so jih že na vse zgodaj zjutraj  v dobro voljo spravile novice iz Kanade. Na Pan ameriškem prvenstvu v Alberti so Peter Kauzer, Benjamin Savšek in Nina Mozetič vsi najprej z lahkoto napredovali v finale, tam pa nato prav vsi trije zasedli drugo mesto. Z nastopom se je trojka borila za kolajno v končni skupni razvrstitvi svetovnega pokala in tudi na tej fronti dosegla zastavljeni cilj.

Prvi, ki se lahko pohvali z drugim mestom na tekmi in v skupnem seštevku je kanuist Benjamin Savšek, katerega letošnja sezona in zgodba v ozadju, ki spremlja uspehe tega neverjetnega 22-letnika (zaradi poškodbe in ogromne količine izgubljenega treninga, je bil Benjamin že na tem, da izpusti sezono), je zares nekaj posebnega. Ne samo, da je premagal vse težave, ki so ga pestile, sezono je zaključil naravnost sanjsko! Na tekmi v Kanadi je zaostal le za domačinom Jamesom Cartwrightom, pri čemer je treba dodati, da je Savšek 'kasiral' dve kazenski sekundi, brez pribitka pa bi z lahkoto zmagal. Skupno je pristal na odličnem drugem mestu, kar je bilo dovolj, da nasmešek mladega Ljubljančana iz Tacna ostal še dolgo zafiksiran na njegovem obrazu: »Uf, to je neverjetno. Sploh ne vem, kaj naj rečem! Izjemno sem vesel tega drugega mesta v skupnem seštevku, zares si nisem mislil, da bom v letošnji sezoni prišel tako visoko, noro!« Dosežek ima še večjo težo, če pristavimo še podatek, da je to prva kolajna v skupnem šestevku v kategoriji C-1 za Slovenijo, kar pomeni, da je Beniju uspel zgodovinski podvig.

Naslednji, ki je pisal zgodovino je kajakaški as Peter Kauzer. Fant je, enako kot Savšek, pristal na drugem mestu, prav tako zaradi enega dotika. V nasprotnem primeru bi moral evropski prvak in dober prijatelj Hrastničana, Italijan Daniele Molmenti, priznati, da je Kauzer hitrejši. A Slovenca tudi drugo mesto ni razočaralo, saj je za 25-letnika zmaga v skupnem seštevku kot češnja na vrhu smetane, Peter pa je znan sladkosned. Tokrat mu bo češnjica še posebej teknila, saj je tudi njegov dosežek, torej prvo mesto v skupnem seštevku, za Slovenijo nekaj novega – še en dosežek za kajakaški anale.  »Pa smo zmagali v skupnem seštevku!« je bil kratek in jedrnat Kauzer, ki je z leve in desne prejemal čestitke, vsi so ga trepljali po ramenih, se hoteli fotografirati z njim, otroci so, kot je to že v navadi, prosili za avtogram... Peter pa je stal, obkrožen s prijatelji in sotekmovalci, se nasmihal in bil zadovoljen.

Sicer je bilo razočaranje na EP, ko je bil četrti veliko, a po prvem mestu na tekmah svetovnega pokala v Franciji in Nemčiji ter v skupnem seštevku, je sedaj pred Kauzerjem glavna tekma sezone – svetovno prvenstvo. »Vse dosedanje tekme so bile zame samo priprava za septembrsko svetovno prvenstvo v Španiji. Tam me zanima samo kolajna in cela sezona je bila podrejena temu nastopu. Vse dosedanje tekme, so bile zame samo trening oziroma predpriprava za SP,« je, kot že večkrat letos, razložil Pero, ki se vsakokrat, kadar je govora o tem tekmovanju, nehote zresni. To je namreč osamelec, ki ga Peter še ni uspel osvojiti.

Tretji član triperesne deteljice, kajakašica Nina Mozetič, je morala priznati premoč le eni tekmici – letos odlični Avstrijki Corrini Kuhnle. Tudi njeno razpoloženje je bilo odmevnim dosežkom primerno, saj je Nina v reprezentanci vselej tista, ki najbolj zavzeto bodri svoje sotekmovace in navija zanje ob progi med nastopi – tako je bilo njeno veselje trojno. Čeprav je imela Novogoričanka v preteklosti težave s psihično pripravo (fizična ni nikoli pod vprašanjem, tudi delovna vnema ne), je letos k tekmovanjem pristopila nekoliko drugače in drugo mesto na tekmi v Kanadi je še potrditev več. »Rečem lahko, da sem, končno!!!!, bogatejša za bronasto kolajno v skupnem seštevku. Je kar trajalo sicer, ampak je bilo vredno vztrajati!«