Jun 2020

Kauzer slavil v kvalifikacijah

admin | Ned, 16.05.2010

Izmed slovenskih tekmovalcev so se najbolje odrezali nosilci kolajn z zadnjega svetovnega prvenstva. Peter Kauzer je bil najhitrejši v konkurenci kajakašev, dvojec Luka Božič - Sašo Taljat pa je slavil med dvosedi. Tako Kauzer kot Božič - Taljat so sicer že uvrščeni v reprezentanco.

Druga tekma, ki je štela za izbor slalomske reprezentance, je predvsem v konkurenci kanuistov poskrbela, da bo nedeljsko tekmovanje še kako zanimivo. Drugouvrščeni s prve tekme Jure Lenarčič se je namreč le s težavo uvrstil v nedeljski polfinale, zato bo moral tam pokazati precej več, če bo želel postati član reprezentance. Precej manj stresno bo polfinale za njegovega klubskega kolega Anžeta Berčiča, ki je v kvalifikacijah tekme za točke ICF pristal na četrtem mestu, bil ob tem najboljši slovenski predstavnik in si praktično že zagotovil mesto v članski reprezentanci. »Zelo sem zadovoljen, saj se mi ni treba več mučiti z izbirnimi tekmami, ker sem v ekipo že uvrščen,« je bil po tekmi zelo redkobeseden Anže Berčič, ki se mu v letošnji sezoni obetajo prva velika tekmovanja v članski konkurenci. Drugi najboljši slovenski rezultat je s sedmim mestom osvojil Nejc Kravanja, Benjamin Savšek pa je z devetim mestom tudi že na pragu uvrstitve v reprezentanco. Kvalifikacije je sicer dobil Francoz Tony Estanguet, pred rojakom Pierrom Labarellom in Britancem Davidom Florencem.

Napeta nedeljska tekma se obeta tudi v konkurenci kajakašev. Petru Kauzerju se je s tretjim mestom v kvalifikacijah v ekipi že pridružil Jure Meglič, ki se še vedno ubada s poškodbo. »Bil sem na magnetni resonanci, ki je pokazala, da imam dve disko herniji. Funkcioniram lahko še vedno normalno, zdaj le upam, da bo boljše vreme. Temperatura se namreč pozna: če je toplo, imam veliko manj bolečin,« je zdravstveno stanje opisal Meglič, ki je bil s prikazanim na izbirnih tekmah zadovoljen, a vseeno v prihodnje pričakuje še boljše vožnje, saj bo prisotnega manj stresa. Dve mesti sta torej oddani, za tretje pa se v nedeljskem polfinalu obeta ogorčen boj med Dejanom Kraljem, Janošem Peterlinom in Simonom Artljem. V kvalifikacijah je bil najbližje Kauzerju Francoz Boris Neveu, ki je bil drugi tudi na lanskem svetovnem prvenstvu, tretji je bil Jure Meglič, četrti pa Daniele Molmenti. Dejan Kralj je osvojil 12. mesto, Janoš Peterlin pa je kvalifikacije končal mesto za njim.

V konkurenci deklet je slavila Britanka Fiona Pennie, pred Slovakinjo Dano Benuševo in rojakinjo Elizabeth Neave. Urša Kragelj je bila peta, Nina Mozetič šesta in Eva Terčelj dvanajsta. Terčeljeva je sicer s precejšnjo prednostjo slavila v konkurenci kanuistk.  »V prvi vožnji je bilo vse v redu, saj sem se počutila dobro. Vedela sem, da moram opraviti zanesljivo vožnjo, ker mi prejšnje izbirne tekme niso bile naklonjene, saj sem vedno zgrešila kakšna vrata. V drugem teku sem želela napasti in do polovice proge je šlo, nato pa se je vožnja malo podrla,« je povedala Mozetičeva in razkrila plan za polfinalni nastop: »V polfinalu želim lepo odpeljati progo, potem v finalu pa bom šla na polno. Konkurenca je močna, zato se bo treba za medaljo kar potruditi.«

Med dvojci sta zmagala Luka Božič in Sašo Taljat, druga sta bila Francoza Pierre Picco in Hugo Biso, tretja pa Britanca Tim Baillie in Etienne Stott. Luka Slapšak in Urban Jarc sta bila deseta, Dejan Kralj in Simon Hočevar pa dvanajsta.

Nedeljska polfinala se bodo začela ob 10. uri.

Eva Terčelj
Luka Božič