Jul 2020

Kauzer tudi pred tekmo napovedal zlato

admin | Tor, 12.08.2008

Peking, 08. avgusta (STA) - Eden od vročih kandidatov za slovensko medaljo na olimpijskih igrah v Pekingu je kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer, ki je tudi na zadnjem srečanju z novinarji ponovil, da si v Pekingu želi zlato medaljo. Olimpijske kvalifikacije ga čakajo že v ponedeljek, polfinale in finale pa dan kasneje.

"Želje ostajajo enake tudi zdaj. Vem, da sem sposoben osvojiti zlato, če bom progo odpeljal brez napake, in ne vidim razloga, da svojih želja ne bi povedal na glas. Vsak športnik, ki je v ožjem svetovnem vrhu, si želi zlato medaljo in pri meni je enako, čeprav se tudi meni nastop lahko ponesreči," je povedal Kauzer. Vzpone in padce v kajaku na divjih vodah pa Kauzer pozna še predobro, saj je na progi vedno med najhitrejšimi, kazenske sekunde pa so mu odnesle že prenekatero odličje, nazadnje letos na evropskem prvenstvu v Krakovu, kjer je veslal s hitrostjo evropskega prvaka, napake pa so ga od zlata oddaljile na peto mesto.

Hrastničan je bil med prvimi slovenskimi športniki, ki so odpotovali na prizorišče iger. Po mnenju trenerja Andreja Jelenca pa je Kauzer na progi delal bistveno več od tekmecev, tudi po pet voženj na trening, medtem ko so jih drugi morda tri. "Ta tekma je nekaj posebnega in največ treningov sva opravila jaz in slovaški kanuist Michal Martikan. Nastop na divjih vodah je tako ali tako vedno težak, tukaj pa gre za tekmo, ki je na sporedu vsaka štiri leta. Vsako sekundo sem izkoristil, da bi progo spoznal do zadnje podrobnosti, in na tekmi bomo videli, kaj sem se naučil. V zadnjih dneh sem seveda tudi malce popustil, saj se moram za nastop tudi spočiti."

Štiriindvajsetletni slalomist se zaveda, da je proga ena najtežjih v njegovi karieri. "Zelo je hitra in težka. Vožnja je 90 sekund garanja na polno, v cilju pa prideš k sebi šele po kakšnih 15 sekundah. Prav zato, ker je tako težka, sem se potrudil in skušal spoznati vse pasti in prednosti proge," je še povedal najboljši slovenski kajakaš zadnjih let.

Nastop Petra Kauzerja, edinega Slovenca na letošnjih igrah v tem športu, nazadnje pred štirimi leti v Atenah je nastopila trojica, si bo z zanimanjem ogledal tudi vodja slovenske delegacije Andraž Vehovar, ki je na igrah pred 12 leti v ameriški Atlanti v isti disciplini osvojil srebrno medaljo. Kauzer je bil namreč prav tisti, ki je Vehovarja prepričal, da se je po osmih letih v Pekingu spet usedel v čoln in se vsaj za zabavo spustil po toku. Nekdanji slovenski olimpijec je dokazal, da ni pozabil veslati, le roke so postale občutljive in posledica je bil žulj na palcu.

Eva Terčelj
Luka Božič